Teraz jest Cz 7.07.2022, 12:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 7:44 

Dołączył(a): So 16.10.2010, 8:12
Posty: 64
To w bahnie się da albo kup busman


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 14:04 

Dołączył(a): Pt 17.12.2010, 19:49
Posty: 12
Lokalizacja:
Kędzierzyn-Koźle
A jakieś inne programy istnieją?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 15:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 23.03.2006, 12:22
Posty: 826
Lokalizacja:
Katowice
Raczej nie, większe MZKi niż wielkości Jastrzębie-Zdroju radzą sobie ręcznie.

_________________
A4<-te linie to zęby Frankiewicza które zjadły tramwaj (c) Gliwice Kościuszki


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 16:17 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 245
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Polski 7xp, właśnie wymieniony polski Busman, niemiecki Geofox, niemiecki HAFAS... asortymet szeroki, tylko płatny...


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 16:51 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 122
Lokalizacja:
Zgierz
A że np. bezpłatna (choć instalacja ciekawa) Piła istnieje, to nikt nie napisze.
Przejrzyj ten temat: http://www.tram-silesia.pl/forum/viewtopic.php?t=509 Jakbyś chciał pomoc w instalacji - GG 4387889


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 19:42 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 245
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Piła też nie jest "cudem, które pomoże w każdej, nawet najtrudniejszej sytuacji".

Osobiście używam dwóch metod i paru programów:
Metody:
- pi razy oko :)
- obliczanie na żywo (tj. puszczam pojazd i poprawiam rozkład do potrzeb)
Programy:
- zestaw OpenOffice.org to tworzenia gotowych rozkładów w formacie pdf
- Notatnik do prac na brudno

I metoda spoza komputera - kartka papieru i długopis, i (a jakże) dane z kompa.
To daje jakieś efekty, chociaż częstotliwość rażnickiej linii tramwajowej 7 powala (co godzinę, z czego 10 minut to przejazd, a 20 - postój). Nie jestem jasnowidzem :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 20:08 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
W kwestii konstrukcji rozkładów jazdy całkiem spore możliwości (szczególnie dla uproszczonych potrzeb BAHN) drzemią w arkuszu kalkulacyjnym.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 23:04 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 122
Lokalizacja:
Zgierz
Metodą puszczania wozów to można bawić się właśnie przy takich liniach, które kursują "raz na ruski rok". Ale do linii z częstotliwością 10-minutową potrzeba "głębszych" obliczeń. A jeśli chodzi o arkusz kalkulacyjny to jest dobry do układania skomunikowań i tworzenia tabelek linii podobnych do kolejowych z SRJP.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 19.12.2010, 9:49 

Dołączył(a): Wt 4.10.2005, 20:39
Posty: 66
Lokalizacja:
Kraków Prokocim
butthead napisał(a):
W kwestii konstrukcji rozkładów jazdy całkiem spore możliwości (szczególnie dla uproszczonych potrzeb BAHN) drzemią w arkuszu kalkulacyjnym.


Dokładnie - duża kartka papieru dla rozrysowania układu i jakiejś koordynacji a szczegółowe liczenie w excelu.
Pierwszy raz bywa bolesny :P ale potem jak się człowiek przyzwyczai idzie szybciutko.

_________________
PTM Nidso jest cacy ! :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 19.12.2010, 14:39 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 245
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Excel moim wrogiem widocznie :) Nie używam tego, bowiem nie widzę potrzeby... i jak to się używa?

Tak a propos. Excela używam do kursówek. Próbuję sklecić uniwersalną kursówkę, ale jeszcze będę musiał się pobawić, np. komendy JEŻELI, etc.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 20.12.2010, 18:16 

Dołączył(a): Pt 17.12.2010, 19:49
Posty: 12
Lokalizacja:
Kędzierzyn-Koźle
Jeżeli ktoś chciałby pomóc w rozwoju mojej mapy to zapraszam :) GG:332235


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Programy wspomagające Bahn
Napisane: Pn 4.04.2011, 14:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 27.02.2010, 18:09
Posty: 30
Lokalizacja:
Toruń - Jakobsvorstadt
To dotyczące ImgToUzg: http://bahn.dopravni.net/view.php?cislo ... 2006030014 .

_________________
Konstal 805Na #244+245


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Jak tworzycie rozkład?
Napisane: Nd 4.09.2011, 9:59 

Dołączył(a): So 16.10.2010, 8:12
Posty: 64
Mam pytanie jak tworzycie rozkłady linii w Waszych symulacjach i jak ustalacie ilość brygad.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Jak tworzycie rozkład?
Napisane: Nd 4.09.2011, 13:48 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 88
Lokalizacja:
Warszawa
jasnysfinks napisał(a):
Mam pytanie jak tworzycie rozkłady linii w Waszych symulacjach i jak ustalacie ilość brygad.
Kartka i długopis albo arkusz kalkulacyjny. Ilość brygad wynika wprost z czasu półkursu powiększonego o przyjęty czas postoju oraz przyjętej częstotliwości. Jest jeszcze do tego soft, był opisywany na forum.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Programy wspomagające Bahn
Napisane: Śr 9.11.2011, 20:11 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 122
Lokalizacja:
Zgierz
Czy ma ktoś może program KeyR u siebie na dysku? Bo mnie "wsysło", a link nie działa.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tworzenie symulacji - konstrukcja rozkładu jazdy
Napisane: Nd 13.02.2022, 12:24 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 122
Lokalizacja:
Zgierz
Lata mijają, człowiek się kształci a softu rozkładowego dla MKM-ów nadal nie ma ;)

Istnieje natomiast program taki jak PTV Visum. Ma też swoją wersję studencką. W tejże wersji można działać przez 45 minut. Program ma praktycznie tą samą funkcjonalność co wersja płatna. Są ograniczenia typu maksimum 500 węzłów czy 30 rejonów komunikacyjnych. Generalnie, aby zrobić sobie rozkłady trzeba najpierw narysować sieć (punkt 1. - węzły, punkt 2. - połączenia) natomiast później dodać przystanki, przewoźników, typy pojazdów, typy dni, wklepać linie, trasy i godziny odjazdów. Po godzinach pracy (co 45 minut trzeba zapisać projekt i otworzyć program i plik ponownie) znajdujemy opcję "line blocking", robimy odpowiednią procedurę i... gotowe! Można sobie wygenerować tabelki dla poszczególnych brygad i przekleić je do Excela a później obrobić i przejść do BAHN ;)

A tu się pobiera, o: https://your.visum.ptvgroup.com/vision- ... 1644751123


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tworzenie symulacji - konstrukcja rozkładu jazdy
Napisane: Wt 12.04.2022, 14:49 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 62
Lokalizacja:
Landsberg a/W
BB1993 napisał(a):
Lata mijają, człowiek się kształci a softu rozkładowego dla MKM-ów nadal nie ma ;)

Istnieje natomiast program taki jak PTV Visum.


Dzięki za cynk!
Już się pobiera - zobaczymy co to cudeńko potrafi :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności