Teraz jest Pt 27.04.2018, 1:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Tworzenie symulacji - systemy sygnalizacji
Napisane: Nd 26.09.2010, 12:15 

Dołączył(a): Nd 26.09.2010, 11:58
Posty: 2
Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich ;)
Kilka dni temu ściągnąłem Bahna, ogarnąłem podstawy i wziąłem się za tworzenie własnej symulacji. Teraz mam problem z sygnalizacją. Analizowałem przykładowe symulacje dołączone do programu, ale nic to nie dało. Czy znalazłby się ktoś, kto wytłumaczyłby gdzie dać jaki element i jak go opisać, żeby działało poprawnie? Najprościej by chyba było dla takiej mijanki w ten sposób:
http://img835.imageshack.us/img835/7901/beztytuucm.jpg
P.S. Używam angielskiej wersji programu.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 26.09.2010, 17:58 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Więc tak:
1. Żeby tramwaje/pociągi mogły się mijać na końcu jednotorów zrób (na razie na próbę) jakieś pętle.
2. Najpierw pierwszy jednotor. Ustawiasz sobie sygnalizatory w odpowiednim kierunku i miejscu.
3. W pierwszym od góry miejscu wpisujesz nazwę systemu sygnalizacji (np. S1), a w drugim S1+ - będzie on "włączał" sygnalizację.
4. Następnie program zapyta Cię, czy utworzyć system sygnalizacji.
5. Później musisz znaleźć kontakty (Contacts), umieścić go na drugim torze w kierunku, w którym ma być wyłączany i wpisz numer systemu.
6. Na drugim końcu postępujesz analogicznie.

Jeszcze takie coś:
Obrazek1 - Jak powinien wyglądać jeden z końców jednotoru.
2 - Co gdzie wpisać w sygnalizatorze
3 - Co gdzie wpisać w kontakcie
Wersja w prawdzie polska, ale myślę, że można dojść o co chodzi.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 26.09.2010, 18:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 23.03.2006, 12:22
Posty: 825
Lokalizacja:
Katowice
A jeśli chcesz żeby nie były blokowane oba kierunki tak aby mogły wcisnąć się dwa tramwaje w tym samym kierunku, to:
-w "przy jeździe w normalnym kierunku" wpisz "S2+"
-Na drugim końcu jednotoru wpisujesz dane odwrotnie - tak jak na pierwszym końcu miałeś "S1", "S2+" i "S1" na kontakcie, tak na drugim wpisujesz "S2", "S1+" i "S2" na kontakcie.

_________________
A4<-te linie to zęby Frankiewicza które zjadły tramwaj (c) Gliwice Kościuszki


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 26.09.2010, 18:54 

Dołączył(a): Nd 26.09.2010, 11:58
Posty: 2
BB1993 napisał(a):
(...)

Udało się :)
zonque napisał(a):
(...)

Przetrawię to i spróbuję ;)
Ogólnie to dzięki serdeczne wam obu za pomoc ;) Tyle czasu się męczyłem, a tu się okazuje, że to takie proste jest ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 27.09.2010, 16:22 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Przykłady realizacji sygnalizacji zabezpieczających jednotory znajdziesz także np. w symulacjach GOP-u.
http://inlog.pl/bahn/download.php?dir=polska


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 3.10.2010, 2:08 

Dołączył(a): Pt 16.04.2010, 20:11
Posty: 41
A ja mam pytanko z trochę innej beczki ,jak zrobić żeby światła np od 23 zostały tylko zielone ??


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 3.10.2010, 8:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 23.03.2006, 12:22
Posty: 825
Lokalizacja:
Katowice
m21 napisał(a):
A ja mam pytanko z trochę innej beczki ,jak zrobić żeby światła np od 23 zostały tylko zielone ??

W tym oknie gdzie są godziny zmiany do wpisania na prawo od nich powinna być tabelka z przełącznikami radiowymi że tak to określę. Powinno tam być coś w stylu:
Green (-)
Red (+)
albo:
Go (-)
Block (+)
Domyślnie jest ustawione na (-) - wtedy światła o wpisanych godzinach zmieniają się na zielone, po określonym czasie (gdzieś poniżej) wracają do poprzedniego stanu. Wystarczy tylko zmienić ustawienie na (+).

_________________
A4<-te linie to zęby Frankiewicza które zjadły tramwaj (c) Gliwice Kościuszki


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 3.10.2010, 19:32 

Dołączył(a): Pt 16.04.2010, 20:11
Posty: 41
Jak tak zrobię to potem o 4 tej załączają się tylko czerwone i się nie zmieniają już na zielone .


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 3.10.2010, 19:51 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Najlepiej na przykładzie zobaczyć - ściągnij sobie np. symulację Łódź 2006 i zobacz, jak to wszystko wygląda.
Albo zobacz to:
Obrazek

Dla sygnalizacji ulicy przecinającej to zamiast 0, 1, 2, ... wpisujesz 0:30, 1:30, 2:30 itd. resztę pozostawiasz tak samo.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 3.10.2010, 21:32 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Można także gdzieś na uboczu symulacji (lub pod ziemią) zrobić małą pętelkę po której kursuje wagon sterujący kolejno fazami sygnalizacji, a w godzinach nocnych stoi. Ale to już rozwiązanie dla koneserów :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 4.10.2010, 11:28 

Dołączył(a): Pt 16.04.2010, 20:11
Posty: 41
BB1993 napisał(a):
Najlepiej na przykładzie zobaczyć - ściągnij sobie np. symulację Łódź 2006 i zobacz, jak to wszystko wygląda.
Albo zobacz to:
Obrazek

Dla sygnalizacji ulicy przecinającej to zamiast 0, 1, 2, ... wpisujesz 0:30, 1:30, 2:30 itd. resztę pozostawiasz tak samo.


Wielkie dzięki w końcu mi działa :D .


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 5.10.2010, 21:21 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
butthead napisał(a):
Można także gdzieś na uboczu symulacji (lub pod ziemią) zrobić małą pętelkę po której kursuje wagon sterujący kolejno fazami sygnalizacji, a w godzinach nocnych stoi. Ale to już rozwiązanie dla koneserów :)
Za to bardzo dobrze funkcjonuje w przypadku sygnalizacji z krótkimi fazami w całym cyklu. Dzięki umiejscowieniu kontaktów szynowych można to ładnie ustawić. Wpisywanie sekund przy każdej minucie, a tak też się da, to katorżnicza robota.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 6.10.2010, 17:25 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Ale można powpisywać tylko do "pierwszej" godziny, później zastosować niezastąpioną gwiazdkę. Poza tym z pętlą można zrobić tylko przy dwóch/czterech fazach. Przy trzech ciężko jest zrobić trójkąt, gdzie każda faza miałaby taki sam czas palenia się zielonego światła.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 6.10.2010, 20:44 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Zależy, o jaki trójkąt chodzi... Taka nawrotka czy |> gdzie wagon robi kółko?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Cz 7.10.2010, 20:40 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Takie |> gdzie wagon robi koło.
A jeśli chodzi o nawrotkę, to nie sprawdzałem, czy by działała odpowiednio.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 8.10.2010, 17:34 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
BB1993 napisał(a):
Takie |> gdzie wagon robi koło.
A jeśli chodzi o nawrotkę, to nie sprawdzałem, czy by działała odpowiednio.

PSbahn presents:
http://uploader.pl/pl/file/246777/SYGNA ... 3-nt3.html
System kontroli sygnalizacji trójsystemowej v. 1.0.

Komentarze na forum. Uprzedzam, że użytkownik będzie musiał podpicować odjazdy z punktu TP_000002, bo lok po prostu przejeżdża mimo podniesienia prędkości na prostej do 60 - normalnie 30.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 8.10.2010, 20:09 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Czyli jednak "da się". Mam nadzieję, że można zastosować w swojej symulacji :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Sygnalizacja świetlna - co z czym się je?
Napisane: Nd 23.10.2011, 19:29 

Dołączył(a): Śr 5.04.2006, 7:51
Posty: 22
Lokalizacja:
Pabianice
A czy mógłby mi wytłumaczyć jak działa zwykła sygnalizacja świetlna dla ulicy/torów itd... ?

Bo na przykład z prawej i lewej strony mam takie coś: TL_03|TL_04|TL_09|TL_10
z zaś z góry i dołu: TL_00|TL_01|TL_06|TL_07.

Jakby mi ktoś wytłumaczył co te cyferki oznaczają, jakie mają funkcję to bym był wdzięczny :)

Bo to jest wersja już 3.86 i zupełnie to wszystko inaczej funkcjonuje niż w poprzednich wersjach...


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Sygnalizacja świetlna - co z czym się je?
Napisane: Nd 23.10.2011, 22:11 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
adekpabianice napisał(a):
Bo to jest wersja już 3.86 i zupełnie to wszystko inaczej funkcjonuje niż w poprzednich wersjach...
Jakoś nie zauważyłem zmian w funkcjonowaniu sygnalizacji w ostatnich wersjach programu, ale o co dokładnie pytasz? Bo, że coś po prawej i coś po lewej niewiele, przynajmniej mi, mówi. A swoją drogą do programu są dołączone pliki, gdzie można podejrzeć jak jest zbudowana sygnalizacja.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Sygnalizacja świetlna - co z czym się je?
Napisane: Pn 24.10.2011, 12:47 

Dołączył(a): Śr 5.04.2006, 7:51
Posty: 22
Lokalizacja:
Pabianice
Sygnalizacja pochodzi z Demo_0. I nie wiem jak ona dokładniej funkcjonuje. Widzę że jednak bez schematu nie obejdzie się.

Schemat: http://img191.imageshack.us/img191/3739/beztytuuyj.png

Sygnalizacje; A mają wpisane takie coś TL_03|TL_04|TL_09|TL_10.
A zaś sygnalizacje B takie coś TL_00|TL_01|TL_06|TL_07.

Jeszcze w innym miejscu sygnalizacja A ma TL_04|TL_10, a sygnalizacja B takie coś TL_00|TL_01|TL_02|TL_06|TL_07|TL_08

Na czym to polega?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności