Teraz jest Śr 18.07.2018, 7:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Re: Sygnalizacja świetlna - co z czym się je?
Napisane: Pn 24.10.2011, 21:15 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
adekpabianice napisał(a):
Na czym to polega?
Wybrałeś skomplikowany przypadek systemów sygnalizacji. "|" to operator logiczny. Można sygnalizacje łączyć tak, aby były od siebie zależne. Np. jeżeli masz sygnalizację na skrzyżowaniu i chcesz aby z nie było kolizji, tworzysz system np. S001 dla kierunku "poziomego", zaś dla "pionowego" odwracasz światło dając negację !S001. Mówiąc prosto, kiedy na S001 jest zielone na !S001 jest czerwone. Warunki "lub", "i" i "nie" można łączyć, ale to nieco wyższa szkoła jazdy.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Pomoc w odpowiednim ustawieniu sygnalizatora z kontaktem.
Napisane: Śr 20.08.2014, 6:13 

Dołączył(a): Cz 10.07.2014, 12:47
Posty: 7
Mam pewien problem w symulacji na jednej z pętli. Otóż często spotykają się tam 2 lub 3 tramwaje i zawsze ten drugi blokuje jezdnię i autobusy. Próbowałem ustawić jakoś sygnalizator, ale jak nie ustawie to nie działa. Otóż potrzebuję pomocy, aby tramwaje nie blokowały jezdni. Jak widać przejazd przez kontakt nie włączył światła STÓJ. Proszę o pomoc.

Obrazek


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Pomoc w odpowiednim ustawieniu sygnalizatora z kontaktem
Napisane: Śr 20.08.2014, 8:38 

Dołączył(a): Pn 21.02.2005, 16:13
Posty: 966
Lokalizacja:
Sosnowiec
W opcjach sygnalizatora trzeba podać nazwę sygnalizacji oraz poniżej wpisać tą samą nazwę z "+" (np. S1+). Wtedy przejazd przez sygnalizator spowoduje zliczenie pociągu.
Musisz również sprawdzić ustawienia systemu sygnalizacji (tego konkretnego). Jeśli na dany odcinek może wjechać max 1 pociąg to trzeba ustawić maksymalną wartość na 1.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Pomoc w odpowiednim ustawieniu sygnalizatora z kontaktem
Napisane: Śr 20.08.2014, 16:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
Można prościej - nie bawiąc się w sygnalizacje:
1) przed jezdnią postaw punkt czasowy bez peronu i słupka, a za jezdnią zostaw peron ze słupkiem przystankowym,
2) przesuń punkt czasowy o jeden element w lewo, żeby drugi wagon składu stał na łuku, kolejny skład powinien stanąć przed rozjazdem, pod warunkiem zaznaczenia opcji "nie zajeżdżaj skrzyżowań",
3) przesuń punkt czasowy o dwa elementy w prawo, żeby za skrzyżowaniem zmieściły się dwa składy - będzie dokładnie, jak w rzeczywistości.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności