Teraz jest Wt 20.02.2018, 0:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Tworzenie symulacji - linie, zwrotnice, przystanki, łączenie
Napisane: Pt 9.04.2010, 18:06 

Dołączył(a): Pn 20.02.2006, 16:07
Posty: 78
Lokalizacja:
KRAKÓW
Czy da się połączyć dwa składy tramwajowe na trasie/pętli w jeden?

Jeśli tak to jak to zrobić?

_________________
PKK - Platforma Komunikacyjna Krakowa
Wszystko o KM w Krakowie - problemy, pomysły i dyskusje w przyjaznym gronie.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 9.04.2010, 18:11 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Służy do tego punkt łączenia (skrót klawiaturowy G). Ustawia się w nim opcje rozłączania, czas trwania operacji, sposób rozłączania - najłatwiej jak zwykle podejrzeć przykłady.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 9.04.2010, 20:30 

Dołączył(a): Pn 20.02.2006, 16:07
Posty: 78
Lokalizacja:
KRAKÓW
butthead napisał(a):
Służy do tego punkt łączenia (skrót klawiaturowy G). Ustawia się w nim opcje rozłączania, czas trwania operacji, sposób rozłączania - najłatwiej jak zwykle podejrzeć przykłady.


Gdzie ty przyklady sa?

_________________
PKK - Platforma Komunikacyjna Krakowa
Wszystko o KM w Krakowie - problemy, pomysły i dyskusje w przyjaznym gronie.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 9.04.2010, 20:57 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Na stronie http://www.inlog.pl/bahn


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 9.04.2010, 21:11 

Dołączył(a): Pn 20.02.2006, 16:07
Posty: 78
Lokalizacja:
KRAKÓW
BB1993 napisał(a):


Pliki demonstracyjne - tam nie ma.


Czy na pewno sie zrozumielismy o co chodzi? Np psuje mi sie sklad na 10 i chce do niego dolaczyc tramwaj z tylu z linii 4 zeby nim zepchnac go do zajezdnii... tak jak jest w realu...

_________________
PKK - Platforma Komunikacyjna Krakowa
Wszystko o KM w Krakowie - problemy, pomysły i dyskusje w przyjaznym gronie.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 9.04.2010, 21:14 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
mseifer napisał(a):
Czy na pewno sie zrozumielismy o co chodzi? Np psuje mi sie sklad na 10 i chce do niego dolaczyc tramwaj z tylu z linii 4 zeby nim zepchnac go do zajezdnii... tak jak jest w realu...

Pytanie, czy chcesz to zrobić z automatu (np. codziennie) czy ręcznie.
Ręcznie wóz "uszkodzony" ustawiasz w stan łączenia i do niego podjeżdżasz innym wozem. Połączone jadą dalej.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 9.04.2010, 21:31 

Dołączył(a): Pt 6.08.2004, 0:20
Posty: 95
Lokalizacja:
Leipzig
Pawel_d napisał(a):
mseifer napisał(a):
Czy na pewno sie zrozumielismy o co chodzi? Np psuje mi sie sklad na 10 i chce do niego dolaczyc tramwaj z tylu z linii 4 zeby nim zepchnac go do zajezdnii... tak jak jest w realu...

Pytanie, czy chcesz to zrobić z automatu (np. codziennie) czy ręcznie.
Ręcznie wóz "uszkodzony" ustawiasz w stan łączenia i do niego podjeżdżasz innym wozem. Połączone jadą dalej.


Ale po dojeździe do zajezdni czy punktu X już same się nie rozłączą i nie powrócą do swoich pierwotnych godzin wyjazdów i zjazdów.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 9.04.2010, 21:57 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
Kermit napisał(a):
Ale po dojeździe do zajezdni czy punktu X już same się nie rozłączą i nie powrócą do swoich pierwotnych godzin wyjazdów i zjazdów.
Przy ręcznej zabawie oczywiście że nie. Przy automacie prawie wszystko zrobisz.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Tworzenie nowej linii
Napisane: Pn 23.08.2010, 17:30 

Dołączył(a): Pt 13.08.2010, 10:32
Posty: 219
Lokalizacja:
Piekary Śląskie
Mam pytanie. Jak w BAHN 3.84 r3a można stworzyć nową linie? Korzystam z mapki GOP stan na grudzień 2008 i chciałbym tam stworzyć dodatkowe linie tramwajowe.
Z góry dzięki za pomoc


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tworzenie nowej linii
Napisane: Pn 23.08.2010, 19:48 

Dołączył(a): Wt 1.07.2008, 9:42
Posty: 1
Lokalizacja:
Breslau
pycio1400 napisał(a):
Mam pytanie. Jak w BAHN 3.84 r3a można stworzyć nową linie? Korzystam z mapki GOP stan na grudzień 2008 i chciałbym tam stworzyć dodatkowe linie tramwajowe.
Z góry dzięki za pomoc
  1. Lepszy jest BAHN 3.85.
  2. Klikasz na dowolną zwrotnicę/punkt czasowy/itd. i wpisujesz w odpowiednim polu lub Edycja->Trasy->Nowa Trasa lub Pociągi->Nowy pociąg->w polu trasa wpisujesz jakiś numer


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 24.08.2010, 11:07 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Najpierw musisz jednak wejść w menu na górze i:
Pomoc/Informacje -> Lista tras -> Nowa trasa
Wpisujesz numer linii, zatwierdzasz i dopiero potem "ustalasz" trasę tak, jak napisał Ci Michał.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 24.08.2010, 13:57 

Dołączył(a): Pt 13.08.2010, 10:32
Posty: 219
Lokalizacja:
Piekary Śląskie
Dzięki za pomoc ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 24.08.2010, 15:19 

Dołączył(a): So 3.02.2007, 3:16
Posty: 63
Lokalizacja:
Legnica
BB1993 napisał(a):
Najpierw musisz jednak wejść w menu na górze


Wcale nie musi tego robić ;) Przy wpisaniu nowej linii na zwrotnicy wyskoczy mu komunikat, czy utworzyć nowa linię.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Podstawy tworzenia symulacji (linie, zwrotnice, przystanki)
Napisane: Śr 3.11.2010, 15:55 

Dołączył(a): Nd 31.10.2010, 22:37
Posty: 23
Lokalizacja:
Łódź
1. Jak zainstalować dodatki do bahna jeśli gdy rozpakowywuje to pokazuje się: Nieznana metoda: 12, plik xxx.gs pominięto jakie robię w tym błędy
2. Jak zrobić tło pod napis to znaczy na przykład że napis xxxxx będzie na niebieskim tle
3. Jak tworzyć linie by jechała daną trasą a nie skręcała w pierwszy lepszy zakręt
Za pomoc dziękuję


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 3.11.2010, 17:17 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Ad.1
Nie korzystam z dodatków, więc nie pamiętam, jak to się robiło.

Ad.2
Zależy od wersji. Jeśli masz 3.85, to przy wprowadzaniu tekstu masz opcje koloru tekstu (po lewej) i koloru tła (po prawej). Możesz tam zdefiniować także to, czy napis bądź tło będą świecić w nocy.

Ad.3
Jeśli ustawisz zwrotnicę masz do wyboru kilka opcji:
- zwrotnica zjazdowa - pociągi mogą jeździć tylko w jednym kierunku, inaczej mogą wyskakiwać błędy;
- zwrotnica odskokowa - niezależnie od linii pociąg pojedzie zawsze w kierunku wskazanym przez strzałkę;
- zwrotnica zależna od trasy - po kliknięciu będziesz mógł wpisać numer linii która ma jechać prosto bądź skręcać, każda linia może pojawić się tylko raz. Dla wariantów trasy musisz zrobić inne oznaczenia (np. 15 i 15X). Podobnie możesz wpisywać tory, prowadzące do zajezdni (musisz podać nazwę);
- zwrotnica z wyborem przemiennym - pociągi będą wjeżdżać raz na jeden, raz na drugi (ew. trzeci) tor;
- zwrotnica z wyborem losowym (tor jest wybierany przypadkowo, prawdopodobieństwo ustawiasz po kliknięciu);
- zwrotnica zależna od typu pociągu - możesz ustawić tak, że np. wszystkie pociągi zjazdowe (niezależnie, gdzie zjeżdżają) pojadą prosto.
Mam nadzieję, że trochę wyjaśniłem. Jakby coś było niezrozumiałe, zachęcam do pisania i pytania.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 3.11.2010, 18:55 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
BB1993 nie odpowiedział na pyt. 1, więc skorzystam z okazji.

Wypakowywując pliki bezpośrednio z .rar NIGDY nie wrzucaj ich na aplikację! Mają one być w tym samym folderze, co plik symulacji, który ma zostać ozdobiony tymi plikami.

A więc:
Czytaj do następnej notatki napisanej kursywą, jeśli nie wiesz, jak przenosić pliki z archiwum do folderu
Otwórz folder (ścieżkę), w której znajduje się plik symulacji.
Otwórz archiwum *.rar/*.zip, w którym znajdują się pliki.
W archiwum, wciśnij i przytrzymaj Ctrl, wciśnij A i spuść Ctrl. Zostaną zaznaczone wszystkie pliki. (Jeśli chcesz tylko wybrane pliki, trzymaj Ctrl, po czym zaznaczaj te pliki, jakie chcesz.)
Zrób tak, aby tło stanowił folder z symulacją i aby jednocześnie było widać archiwum.
Kliknij i przytrzymaj jeden z zaznczonych plików oraz przeciągnij myszkę tak, aby znajdowała się nad folderem.
Spuść klawisz myszy.
Czytaj od tąd, jeśli wiesz, jak przenosić pliki z archiwum do folderów
Odpal symulację.
Z menu opcji, wybierz File/Plik > Additional user files...*/Dodatkowe pliki użytkownika... > Scenery/Sceneria dla plików scenerii / Vehicles/Pojazdy dla plików pojazdów / Signals/Sygnalizatory dla plików sygnalizatorów.
Pojawi się okienko z numerowaną listą oraz nazwami plików/napisem <nieznane>. Wybierz jeden z nicj i kliknij przycisk "Wybierz..."
Pojawi się okienko, w którym będą pola list dla ścieżki i plików, pole tekstowe dla nazwy plików, dwie listy rozwijalne dla typu plików i listy dysków oraz trzy przyciski dla OK, Anuluj i Pomoc F1. Ścieżka będzie zablokowana. Po lewej będzie lista plików. Jeśli nie widzisz plików, zmień opcję na liście rozwijalnej niżej.
Wybierz jeden plik, po czym kliknij OK. Wrócisz do poprzedniego okna. Kliknij inną pozycję i Wybierz... dla następnych plików lub OK dla zakończenia dodawania plików scenerii.

Uff, dalej się nie rozpisuję.


Ostatnio edytowano Nd 7.11.2010, 13:19 przez PSbahn, łącznie edytowano 1 raz

Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Rozłączanie wagonów
Napisane: Śr 12.01.2011, 13:27 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 9.07.2007, 19:12
Posty: 8
Lokalizacja:
Kraków
Mam problem z rozłączaniem i spinaniem wagonów. Otóż przyjeżdża na stacje pociąg A, który ma mieć odczepione dajmy na to 2 wagony i zabrane na bocznice. Po jakimś czasie pociąg A wraca i wagony zostają podczepione. Wie ktoś jak takie coś zrobić graficznie? Bo próbuję, próbuję i nie wychodz mi to. ;) Poratuje ktoś jak to mniej więcej powinno wyglądać?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Rozłączanie wagonów
Napisane: Wt 25.01.2011, 13:34 

Dołączył(a): Śr 7.09.2005, 14:13
Posty: 76
Lokalizacja:
Poznań
I.G.I napisał(a):
Mam problem z rozłączaniem i spinaniem wagonów. Otóż przyjeżdża na stacje pociąg A, który ma mieć odczepione dajmy na to 2 wagony i zabrane na bocznice. Po jakimś czasie pociąg A wraca i wagony zostają podczepione. Wie ktoś jak takie coś zrobić graficznie? Bo próbuję, próbuję i nie wychodz mi to. ;) Poratuje ktoś jak to mniej więcej powinno wyglądać?

Chodzi o cos takiego?:
http://www.youtube.com/watch?v=iTuQjAvxWqI
Albo zobacz też w mojej symulacji http://www.inlog.pl/bahn/download/polska/zdokp-32.full.zip, o 12:38 jest odjazd wąskotorówki towarowej z Lwówka Wąskotorowego do Komorowa.
Jeden z takich manewrów jest robiony na przystanku i PGR Konin Wielkopolski, a w samym Komorowie są takie manewry z podmiana całego składu (oprócz brankardu).

_________________
pozdrawiam
greg05[cos]wp.pl

http://www.kolej.poznan.c0.pl/ zmiana hostingu;
http://greg05.wtvk.pl/bahn/ aktualizacje ZDOKP 1985r.

Kolej umiera, więc ocalmy od zapomnienia infrastrukturę nieczynnych linii kolejowych.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Rozłączanie wagonów
Napisane: Śr 26.01.2011, 22:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 9.07.2007, 19:12
Posty: 8
Lokalizacja:
Kraków
greg05 napisał(a):
I.G.I napisał(a):
Mam problem z rozłączaniem i spinaniem wagonów. Otóż przyjeżdża na stacje pociąg A, który ma mieć odczepione dajmy na to 2 wagony i zabrane na bocznice. Po jakimś czasie pociąg A wraca i wagony zostają podczepione. Wie ktoś jak takie coś zrobić graficznie? Bo próbuję, próbuję i nie wychodz mi to. ;) Poratuje ktoś jak to mniej więcej powinno wyglądać?

Chodzi o cos takiego?:
http://www.youtube.com/watch?v=iTuQjAvxWqI
Albo zobacz też w mojej symulacji http://www.inlog.pl/bahn/download/polska/zdokp-32.full.zip, o 12:38 jest odjazd wąskotorówki towarowej z Lwówka Wąskotorowego do Komorowa.
Jeden z takich manewrów jest robiony na przystanku i PGR Konin Wielkopolski, a w samym Komorowie są takie manewry z podmiana całego składu (oprócz brankardu).


Dokładnie o coś takiego! :) Dzięki wielkie! :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Problem z łączonymi składami
Napisane: Śr 1.06.2011, 19:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 18.03.2010, 9:23
Posty: 18
Lokalizacja:
Kostrzyn nad Odrą
Witam! Pojawił się u mnie problem ze zmianami tras, przy zmianie lokomotywy na pociągu. Otóż problem pojawił się na stacji Świnoujście. Przyjeżdżający TLK z Bielska Białej w Bahn 3.85 po wjechaniu w perony był ściągany przez lokomotywę manewrową na stację postojową w Warszowie. Skład po odłączeniu go od elektrowozu zawracał i przechodził w stan łączenia. Przyjmował trasę lokomotywy manewrowej. Po uruchomieniu symulacji w Bahn 3.85 r1 skład z manewrówką przyjmuje trasę składu, co powoduje pewne komplikacje. Problem pojawia się na innych większych stacjach (Wrocław, Poznań).
Czy wie ktoś jak sobie z tym problemem w łatwy i szybki sposób poradzić?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności