Teraz jest Śr 21.11.2018, 22:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Re: Problem z łączonymi składami
Napisane: Śr 1.06.2011, 20:18 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
Sposobem może być zmiana nazwy trasy przed rozłączeniem składu. Popatrz jak to zrobiono w pliku demo_Rg, tam jest taka sytuacja.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Problem z łączonymi składami
Napisane: Śr 1.06.2011, 20:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 18.03.2010, 9:23
Posty: 18
Lokalizacja:
Kostrzyn nad Odrą
W sumie to jest pewien sposób. Ale w Bahn 3.85r3 tego problemu nie było. I to mnie właśnie ciekawi, czemu tak się dzieje w Bahn 3.86r1.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Problem z przystankiem
Napisane: Cz 30.06.2011, 11:54 

Dołączył(a): So 16.10.2010, 8:12
Posty: 62
Mam problem z przystankiem tramwajowym w mojej tworzonej od wczoraj symulacji z tramwaj linii nr 4 przejeżdża przez niego, zamiast się zatrzymać. Zaznaczam, że jestem początkującym użytkownikiem tego programu i nie wiem jak to sprawić by się zatrzymywała. Nie wiem czy coś z tym wspólnego mają słupki przystankowe, które są tyłem do torów
A góry dzięki za pomoc


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Problem z przystankiem
Napisane: Cz 30.06.2011, 12:30 

Dołączył(a): Śr 3.09.2003, 23:38
Posty: 2024
Lokalizacja:
Katowice
Klikając na pole na którym jest przystanek ukaże Ci się pole edycji przystanku (pojawia się ono oczywiście także w chwili gdy dany przystanek budujesz) i tam znajdziesz kierunek działania przystanku, któy musi być zgodny z kierunkiem jazdy (można także wybrać działanie w obu kierunkach ruchu). Zwróć uwagę, czy zgadza Ci się także rodzaj pociągu, musi być taki sam zaznaczony na przystanku co i w opisie pociągu.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Problem ze zwrotnicą
Napisane: Cz 30.06.2011, 13:43 

Dołączył(a): So 16.10.2010, 8:12
Posty: 62
Mam problem ze zwrotnicą. Jedynka powinna skręcać w lewo zaś dwójka i trojka jechać prosto ale mimo to wszystkie trzy linie jadą prosto. Czemu? jak to naprawić? numery linii wpisane są na kierunkach dobrze.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Problem ze zwrotnicą
Napisane: Cz 30.06.2011, 14:59 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Na pewno wybrałeś zwrotnicę zależną od trasy?

Generalnie zanim zacznie się tworzyć własną symulację, warto najpierw trochę pooglądać już istniejące. BAHN stało się z biegiem czasu dość rozbudowane i czasem można długo tłumaczyć, a dużo łatwiej zajrzeć do działającej mapki.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Odwrócony kierunek budowania
Napisane: Pn 11.07.2011, 17:57 

Dołączył(a): Pn 11.07.2011, 17:53
Posty: 2
Witajcie, mam taki mały, ale denerwujący problem. Po naciśnięciu któregoś klawisza wszystko "buduje się" odwrotnie, to znaczy zamiast po zbudowaniu pojedynczego kawałka drogi prostokąt powinien przesunąć się w prawo, przesuwa się w lewo. Mógłby ktoś przypomnieć mi, którym klawiszem lub opcją się to zmienło?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Odwrócony kierunek budowania
Napisane: Wt 12.07.2011, 12:35 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
ML-247 napisał(a):
Witajcie, mam taki mały, ale denerwujący problem. Po naciśnięciu któregoś klawisza wszystko "buduje się" odwrotnie, to znaczy zamiast po zbudowaniu pojedynczego kawałka drogi prostokąt powinien przesunąć się w prawo, przesuwa się w lewo. Mógłby ktoś przypomnieć mi, którym klawiszem lub opcją się to zmienło?
Ctrl-R?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 12.07.2011, 15:55 

Dołączył(a): Pn 11.07.2011, 17:53
Posty: 2
Tak, wielkie dzięki.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Tramwaje nie chcą wyjechać z zajezdni
Napisane: Cz 21.07.2011, 22:37 

Dołączył(a): Śr 24.11.2010, 15:44
Posty: 3
Witam wszystkich. Chciałbym przedstawić swój problem, a mianowicie chodzi mi o to, że tramwaje podczas wyjazdu zatrzymują się przed zwrotnicą i nie chcą dalej jechać. Wyświetla się status "BW". Czasem, gdy usunę jakiś skład, to ten następny wyjedzie z zajezdni lub nie. Dlaczego tak się dzieje? Co blokuje wyjazd? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Dodatkowo dodam, że tramwaje zatrzymują się w różnych miejscach i nie można ich w ogóle ruszyć.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tramwaje nie chcą wyjechać z zajezdni
Napisane: Pt 22.07.2011, 17:53 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Jedna idea włazi do łba - czy odcinki dalej, za rozjazdami są zablokowane innymi pojazdami?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tramwaje nie chcą wyjechać z zajezdni
Napisane: Pt 22.07.2011, 18:16 
- Moderator -
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 6.06.2008, 18:55
Posty: 2310
Lokalizacja:
Katowice
Metro81717 napisał(a):
Dodatkowo dodam, że tramwaje zatrzymują się w różnych miejscach i nie można ich w ogóle ruszyć.
Widocznie nie wyłączyłeś opcji strajk generalny.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tramwaje nie chcą wyjechać z zajezdni
Napisane: So 23.07.2011, 11:07 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
Metro81717 napisał(a):
Witam wszystkich. Chciałbym przedstawić swój problem, a mianowicie chodzi mi o to, że tramwaje podczas wyjazdu zatrzymują się przed zwrotnicą i nie chcą dalej jechać. Wyświetla się status "BW". Czasem, gdy usunę jakiś skład, to ten następny wyjedzie z zajezdni lub nie. Dlaczego tak się dzieje? Co blokuje wyjazd? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Dodatkowo dodam, że tramwaje zatrzymują się w różnych miejscach i nie można ich w ogóle ruszyć.
Załącz plik gdzie tak się dzieje bo zgadnąć co się dzieje trochę ciężko jest.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tramwaje nie chcą wyjechać z zajezdni
Napisane: Pt 29.07.2011, 0:49 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
W określonych sytuacjach ruchowych pociąg przejeżdżając przez zwrotnice robi rezerwację trasy (w pewnym sensie można to porównać do wyznaczania przebiegu na kolei, choć to spore uproszczenie). Po usuniętym pojeździe mogą pozostawać na torach rezerwacje. Klikając w tor można ręcznie odwołać rezerwację. W widokach schematycznych (1:2 do 1:16) możliwe jest także podświetlenie odcinków objętych rezerwacją - ustawia się to w menu kolorów: http://img6.imageshack.us/img6/6190/rezerwacjatorow.png


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tramwaje nie chcą wyjechać z zajezdni
Napisane: Pt 29.07.2011, 21:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 27.02.2010, 18:09
Posty: 27
Lokalizacja:
Toruń - Jakobsvorstadt
Jelczu napisał(a):
Metro81717 napisał(a):
Dodatkowo dodam, że tramwaje zatrzymują się w różnych miejscach i nie można ich w ogóle ruszyć.
Widocznie nie wyłączyłeś opcji strajk generalny.


Da się zrobić taką opcję?

_________________
Konstal 805Na #244+245


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tramwaje nie chcą wyjechać z zajezdni
Napisane: Cz 4.08.2011, 15:09 

Dołączył(a): Śr 24.11.2010, 15:44
Posty: 3
Dobra... problem rozwiązałem. Ale.. druga sprawa. Kto wie jak zrobić, aby pliki .gs zamienić w symbole graficzne? (.uzg) ? Potrzebuję ich pilnie :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tramwaje nie chcą wyjechać z zajezdni
Napisane: Cz 4.08.2011, 23:05 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11.12.2008, 22:47
Posty: 2816
KMC25 napisał(a):
Jelczu napisał(a):
Metro81717 napisał(a):
Dodatkowo dodam, że tramwaje zatrzymują się w różnych miejscach i nie można ich w ogóle ruszyć.
Widocznie nie wyłączyłeś opcji strajk generalny.


Da się zrobić taką opcję?

Hahahaha, gdyby to nie było takie hermetyczne, poleciałoby z pewnością na mistrzowie.org ;)

_________________
Tak się zastanawiałem, czy wpisanie naszej sieci tramwajowej
do UNESCO uchroniłoby przed likwidacją kolejne linie.

- inż. Łukasz Klyszcz
To jest poważne forum

- użytkownik Forum Tramwajów Śląskich


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tramwaje nie chcą wyjechać z zajezdni
Napisane: Pt 5.08.2011, 16:40 

Dołączył(a): So 10.01.2004, 18:09
Posty: 52
Lokalizacja:
Kraków
Metro81717 napisał(a):
Kto wie jak zrobić, aby pliki .gs zamienić w symbole graficzne? (.uzg) ? Potrzebuję ich pilnie :)

Otwierasz plik .gs w Grafik Editorze (do ściągnięcia stąd: KLIK. Z menu "Plik" wybierasz "Eksportuj Jako" i zapisujesz pliczek jako .uzg.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Podstawy tworzenia symulacji (linie, zwrotnice, przystan
Napisane: Nd 7.08.2011, 11:23 

Dołączył(a): So 16.10.2010, 8:12
Posty: 62
Jak podłączyć jednotor do dwutoru?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Podstawy tworzenia symulacji (linie, zwrotnice, przystan
Napisane: Nd 7.08.2011, 11:44 

Dołączył(a): So 10.01.2004, 18:09
Posty: 52
Lokalizacja:
Kraków
Przy pomocy zwrotnicy odskokowej:
Obrazek


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności