Teraz jest Pt 19.01.2018, 2:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Re: Zmiana numeru przy zawracaniu - pytanie.
Napisane: So 7.01.2012, 23:45 

Dołączył(a): So 7.01.2012, 17:55
Posty: 2
Owszem, ale zauważ że mi chodzi o zawracanie tylko. Znaczy się, wykorzystuje punkt łączenia jako punkt zawracania. Przestudiowałem dokładnie plik pomocy, i znalazłem coś na temat punktów zawracania. Jest wzmianka o tym że można przy tym zmienić trasę pociągu. Nie jest nic napisane na temat numeru, ale obok w nawiasie widnieje tekst, który mówi że działa to tutaj tak, jak punkt zmiany danych. No i próbuje na tysiąc sposobów ten punkt łączenia skonfigurować, ale coś mi się zdaje że to się nie uda.
Najlepiej było by gdyby każdy punkt mógł zmieniać wszystkie dane pociągu.

Pisząc tego posta chciałem spróbować zmienić numer pociągu na zwrotnicy. Wyskoczył błąd. Kliknąłem pomoc i zobaczyłem coś takiego:

The route list contains a data assignment.

Data like R= or N= are not valid here.

Normally, changes of train properties are possible at data change points only.

Further, while shunting at shunting points the current route and the train number can be altered resp. assigned. But that is true only if there is shunted, i.e. not when travelling straight through.


To chyba rozwiewa moje wątpliwości :)
Niepotrzebnie tylko zaśmieciłem forum.
Dzięki za próbę pomocy Pawel_d. :]


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Zmiana numeru przy zawracaniu - pytanie.
Napisane: Nd 8.01.2012, 12:23 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
Faktycznie nie doczytałem, że chodzi o samo zawracanie. Podejrzewam, że jest tu jakiś błąd w programie, bo trasę można zmienić przy zawracaniu, wpisać parametry nowego numeru też, ale choć program tu przyjmuje to efektu nie ma.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Zmiana numeru przy zawracaniu - pytanie.
Napisane: Nd 8.01.2012, 20:37 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Vedymin napisał(a):
Najlepiej było by gdyby każdy punkt mógł zmieniać wszystkie dane pociągu.
Pojawiłyby się wtedy nowe problemy, np. które dane przy jednoczesnej zmianie trasy brać pod uwagę przy wyborze kierunku na zwrotnicy - te sprzed zmiany, czy już po, ale przed najechaniem na rozjazd? :)

Pawel_d napisał(a):
Faktycznie nie doczytałem, że chodzi o samo zawracanie. Podejrzewam, że jest tu jakiś błąd w programie, bo trasę można zmienić przy zawracaniu, wpisać parametry nowego numeru też, ale choć program tu przyjmuje to efektu nie ma.
Zgadza się, jednak pod warunkiem (wklejone powyżej), że rzeczywiście zachodzi operacja rozłączania. Jeśli łączenie jest niemożliwe, to jedyne co jest brane pod uwagę to ustawienie w opcjach, czy pociąg ma jechać dalej, czy też zawrócić.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tramwaje nie chcą wyjechać z zajezdni
Napisane: Wt 17.01.2012, 14:54 

Dołączył(a): Cz 8.12.2011, 21:49
Posty: 24
Lokalizacja:
Sosnowiec
Podpinam się pod temat z tym że problem mam z autobusami.
Stawiam zajezdnię i ją rejestruję, ale autobus nie chce wyjechać po "kropkach" czyli drodze dla pojazdów nie szynowych, wyjeżdża tylko po torach ale to i tak tylko do odcinka w którym są tory, później po zmianie torów na "kropki" nie jedzie z komunikatem "niepoprawna trakcja".
W czym tkwi błąd?

Widok z odcinkiem torów po których jedzie: Obrazek

Widok po zatrzymaniu w momencie gdy kończą się tory...
Obrazek


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tramwaje nie chcą wyjechać z zajezdni
Napisane: Wt 17.01.2012, 16:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 23.03.2006, 12:22
Posty: 825
Lokalizacja:
Katowice
W oknie "Nowy pojazd" jest opcja czy wehikuł ma się poruszać po szynach, drodze czy po wodzie. Gdzieś po środku okna, trochę na prawo.
Potem trzeba oczywiście postawić zajezdnię od nowa, bo ta teraz jest postawiona na szynach.

_________________
A4<-te linie to zęby Frankiewicza które zjadły tramwaj (c) Gliwice Kościuszki


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Zajezdnie (statusy pojazdów, zjazdy, wyjazdy)
Napisane: Pt 19.04.2013, 18:10 

Dołączył(a): Cz 8.12.2011, 21:49
Posty: 24
Lokalizacja:
Sosnowiec
Mam problem z ustaleniem gdzie w ustawieniach zmienia się opcję aby wyjeżdżający z zajezdni pojazd nie miał statusu niezatrzymywania się na przystankach aż do punktu czasowego. Po wyjeździe z zajezdni nie ma nigdzie punktu zmiany danych gdzie taka opcja mogłaby być włączana - pojazd wyjeżdża z zajezdni już na takim statusie.
Da się to zmienić?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Wyjazd z zajezdni bez zatrzymywania się
Napisane: So 20.04.2013, 21:25 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 115
Lokalizacja:
Zgierz
Ustawienie to zmieniasz podczas wpisywania danych dot. wyjazdu z zajezdni, takich jak dni tygodnia, godzina i nazwa zajezdni. Znaczenie ma tutaj wpisanie znaku "#" przy nazwie zajezdni.
Załóżmy, że nasza nazywa się ZKT1:1 (zajezdnia ZKT1, tor 1).
Jeśli chcesz, aby wyjazd odbywał się bez zatrzymania, wpisujesz ZKT1:1#.
Pomijając znak # spowodujesz, że pojazd będzie zatrzymywał się na pośrednich przystankach.
Analogicznie postępujesz przy zjazdach do zajezdni.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Zajezdnia
Napisane: Nd 20.04.2014, 19:34 

Dołączył(a): Śr 16.08.2006, 10:16
Posty: 51
Lokalizacja:
Siemianowice Śląskie
Witam

Czy da się tak zrobić, żeby pojazd zjeżdżający do zajezdni nie znikał w wirtualnej zajezdni tylko stał na torze na terenie zajezdni i był widoczny?

Z góry dziękuję za odpowiedź

_________________
96 - Przełajka Pętla - Bańgów - Centrum - Os. Tuwim - Bytków - Michałkowice - Bańgów - Przełajka Pętla


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Zajezdnia
Napisane: Pn 21.04.2014, 18:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Nd 25.04.2010, 8:49
Posty: 976
Lokalizacja:
Łaziska Górne
Jasne, wystarczy odpowiednio ustawić zwrotnice i punkty czasowe ;) Wówczas pojazd zamiast wjechać do "hali" stanie na torze postojowym na punkcie czasowym dla niego określonym.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Zajezdnia
Napisane: Pn 21.04.2014, 23:45 

Dołączył(a): Śr 16.08.2006, 10:16
Posty: 51
Lokalizacja:
Siemianowice Śląskie
Czyli mam zrobić punkty czasowe na "terenie" zajezdni. W sumie jest to jakieś wyjście

_________________
96 - Przełajka Pętla - Bańgów - Centrum - Os. Tuwim - Bytków - Michałkowice - Bańgów - Przełajka Pętla


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Zajezdnia
Napisane: Śr 23.04.2014, 5:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Nd 25.04.2010, 8:49
Posty: 976
Lokalizacja:
Łaziska Górne
Dokładnie, po prostu musisz zrobić to na zasadzie takiej większej pętli ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Jak zmienić trasę dla tramwaju?
Napisane: Śr 30.04.2014, 12:27 

Dołączył(a): Śr 30.04.2014, 12:17
Posty: 64
Witam serdecznie. Wie ktoś jak zmienić trasę tramwaju w Bahn?
Bo na 27 dałem trasę do Dąbrowy Górniczej i nie działa :/

PS: Jeżeli jest już taki temat to podajcie link a temat usuńcie ;)

PS2:Chodzi o GOP z marca 2006


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Jak zmienić trasę dla tramwaju?
Napisane: Śr 30.04.2014, 14:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
luka96 napisał(a):
Witam serdecznie. Wie ktoś jak zmienić trasę tramwaju w Bahn?
Bo na 27 dałem trasę do Dąbrowy Górniczej i nie działa :/

PS: Jeżeli jest już taki temat to podajcie link a temat usuńcie ;)

PS2:Chodzi o GOP z marca 2006


W gop 2006 tramwaje mają trasy "T-...". Czyli jak chcesz zmienić trasę tramwaju 27 w Będzinie to musisz na zwrotce wpisać T-27.

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Jak zmienić trasę dla tramwaju?
Napisane: Śr 30.04.2014, 15:22 

Dołączył(a): Śr 30.04.2014, 12:17
Posty: 64
Na zwrotce? Zwrotnicy?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Jak zmienić trasę dla tramwaju?
Napisane: Śr 30.04.2014, 16:02 

Dołączył(a): Śr 30.04.2014, 12:17
Posty: 64
Już ogarnąłem to. Temat do zamknięcia ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Jak zrobić tunel ?
Napisane: Cz 10.07.2014, 12:52 

Dołączył(a): Cz 10.07.2014, 12:47
Posty: 7
Witam wszystkich użytkowników, ponieważ jestem nowy.

Mam problem z tunelami, zrobiłem wjazd do tunelu, a 2 pola dalej wyjazd. Niestety gdy tramwaj dojeżdża do wjazdu wyskakuje niepoprawna trakcja, dlatego proszę o pomoc jak zrobić tunel, aby autobusy jeździły "u góry", a tramwaje tunelem.

Dziękuję i pozdrawiam.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Jak zrobić tunel ?
Napisane: Cz 10.07.2014, 17:21 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 115
Lokalizacja:
Zgierz
Przeglądałeś dokładnie forum? Tutaj, zaczynając od czwartego posta, znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Jak zrobić tunel ?
Napisane: Cz 10.07.2014, 20:52 

Dołączył(a): Cz 10.07.2014, 12:47
Posty: 7
Prawda, nie szukałem zbyt dobrze, ale przeczytałem tamten temat i nadal nie umiem i nie rozumiem jak to zrobić. By miał ktoś może to na screnie z bahna wytłumaczone.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Jak zrobić tunel ?
Napisane: Cz 10.07.2014, 21:14 

Dołączył(a): Pt 13.08.2010, 10:32
Posty: 218
Lokalizacja:
Piekary Śląskie
Nie mam teraz bahna na kompie, ale jak dobrze pamiętam, to w górnym panelu, na prawo od zwiększania szybkości symulacji, są 2 małe strzałki. klikając w dół, wchodzisz w podziemie... I tam musisz stworzyć tory pomiędzy wjazdem, a wyjazdem :)

_________________
Obrazek


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Jak zrobić tunel ?
Napisane: Cz 10.07.2014, 21:24 

Dołączył(a): Cz 10.07.2014, 12:47
Posty: 7
Bardzo Ci dziękuje za pomoc, nie wiedziałem że bahn ma podziemia. Teraz już zrobiłem i działa. Jeszcze raz dzięki.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności