Teraz jest Nd 25.02.2018, 9:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Problem ze zwrotnicą dla autobusu jadącego po torowisku
Napisane: Śr 27.08.2014, 3:29 

Dołączył(a): Cz 10.07.2014, 12:47
Posty: 7
Witam !

Przy tworzeniu linii autobusowej natknąłem się na pewną przeszkodę, przez którą autobusy nie mogą wyjechać na linię. Mianowicie jest to zwrotnica tramwajowa. Jak widać na poniższym obrazku autobus jadący w kierunku punktu A nie ma problemu, natomiast jadąc w kierunku B występuje problem w postaci zwrotnicy, która niestety działa także dla autobusów, ponieważ autobus skręca w prawo lub lewo, a niestety zbudowałem to tak, że chciałbym aby jechał prosto. Czy da się rozwiązać jakoś ten problem aby autobus mógł jechać prosto tym torowiskiem nie kładąc tam trójstronnej zwrotnicy tramwajowej, a może da się stworzyć zwrotnicę, która posiadałaby w prawo i lewo skręt dla tramwajów i prosto dla autobusów ?

http://s20.postimg.org/neipib6nh/Nowy_O ... towa_2.png


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Problem ze zwrotnicą dla autobusu jadącego po torowisku
Napisane: Śr 27.08.2014, 10:21 

Dołączył(a): Pt 13.08.2010, 10:32
Posty: 219
Lokalizacja:
Piekary Śląskie
Musisz postawić tramwajową zwrotnicę trójstronną, która umożliwia jazde na wprost, w lewo i prawo.

_________________
Obrazek


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tworzenie symulacji - linie, zwrotnice, przystanki, łącz
Napisane: Śr 10.09.2014, 11:40 

Dołączył(a): Nd 11.02.2007, 21:58
Posty: 50
A ja jeszcze trochę nad tym pomyślałem i wpadłem na pomysł, jak inaczej to rozwiązać.

Efekt jest taki:
1.cyk
Obrazek
2.cyk
Obrazek
3.cyk
Obrazek

A jak to zrobione jest? Niestety zmuszony byłem zmienić konstrukcję skrzyżowania znaczy zamiast zwrotnicy trójstronnej zastosowałem najpierw zwrotnicę dla rozdzielenia kierunków tramwajowych, później element graficzny użytkownika z obszarem ruchu, gdzie tor idzie w prawo, a droga na wprost i podstawiłem oczekiwaną grafikę, czyli z torem skręcającym w prawo. Niestety to działa tylko, gdy rozdzielamy zupełnie tor od drogi. Obszary ruchu niestety nie mogą zawierać elementów zwrotnicowych, więc musi być jasny rozdział: pojazd drogowy jedzie na wprost, bez żadnych warunków, tramwaj skręca, bez żadnych warunków.

A tak to zostało zrobione
Obrazek

Obrazek


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tworzenie symulacji - linie, zwrotnice, przystanki, łącz
Napisane: Pt 12.09.2014, 16:57 

Dołączył(a): Pt 12.09.2014, 16:50
Posty: 1
Witam. A ja mam taki problem:
Obrazek
Jak temu zaradzić? (czerwone strzałki pokazują jak ma to wyglądać).


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Tworzenie symulacji - linie, zwrotnice, przystanki, łącz
Napisane: Nd 14.09.2014, 19:19 

Dołączył(a): Nd 11.02.2007, 21:58
Posty: 50
kubex, chodzi ci o coś takiego?
Obrazek


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności