Teraz jest Nd 23.09.2018, 0:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: BAHN 3.86
Napisane: Wt 21.12.2010, 21:35 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Na stronie JB Beta-Test-Zone pojawiła się nowa wersja testowa, tym razem oznaczona numerkiem 3.86.

Postaram się opisać niebawem nowe ficzery, chyba że w ciągu Świąt ktoś mnie wyręczy ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 22.12.2010, 19:14 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Wystarczy po instalacji przelecieć nowości... A trochę tego już jest!!

M.in.:
1. zmiany w liście linii;
2. zmiany w określeniach czasowych;
3. zmiany w systemach świetlnych:
3a. do 100 elementów funkcyjnych zamiast 60 (?),
3b. przystanki i punkty czasowe mogą być podłączone pod system świateł;
4. nowe opcje w punktach czasowych;
5. pojazd może zawrócić po 960-ciu banosekundach (16 banominut) zamiast 600;
6. zmiany w zapisie danych (pliki, gdzie zapisuje się dane z punktów rejestracyjnych);
7. drobne zmiany w rozjazdach;
8. możliwość większej ilości zmian elementów graficznych:
8a. możliwość zmiany wyglądu drogi (poniekąd swego czasu pytałem się o możliwość zaimplementowania autobusów sterowanych bocznymi szynami - wreszcie mogę to zrobić),
8b. redesign elementów wodnych,
8c. więcej świateł;
9. !! możliwość dodania własnych elementów graficznych dla dróg !!;
10. UWAGA! TEGO NIE CHCECIE WIEDZIEĆ!!
99.999 POCIĄGÓW NA LINIĘ!!!!;
11. 12 znaków na nazwę linii zamiast ośmiu;
12. drobne zmiany w pojazdach;
13. z PL nowe pojazdy: krakowski GT8S, śląski Pt, poprawiony poznański GT6

14. duża ilość błędów z 3.85 została usunięta.

Fjufjufju!! Jasny gwint, trzeba coś odpalić!!!

Pozdrawiam z zaśnieżonego nareszcie Galway.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 22.12.2010, 20:59 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 119
Lokalizacja:
Zgierz
A ja polecam przypatrzeć się zegarom na dworcach i kościołach.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 22.12.2010, 21:33 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Zegary już były w 3.85.

[edytowano dnia 22 miesiąca 12 roku 2010 AD o godzinie 20 minut 38]
Takie lampy trzystronne były?
http://img577.imageshack.us/img577/5881/35340999.png


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Cz 23.12.2010, 14:32 

Dołączył(a): Pt 16.04.2010, 20:11
Posty: 41
Nie nie było takich.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 25.12.2010, 16:14 

Dołączył(a): So 10.01.2004, 18:09
Posty: 52
Lokalizacja:
Kraków
Dzięki edycji elementów dróg można sobie teraz np. zrobić przejeżdżalne przejścia dla pieszych. Właśnie powoli to rozgryzam ;)
Obrazek


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 25.12.2010, 16:39 

Dołączył(a): Wt 4.10.2005, 20:39
Posty: 65
Lokalizacja:
Kraków Prokocim
Dziwny napisał(a):
Dzięki edycji elementów dróg można sobie teraz np. zrobić przejeżdżalne przejścia dla pieszych. Właśnie powoli to rozgryzam ;)
Obrazek


Śliczne! Byłbym wdzięczny za małą lekcję jak to zrobić, mistrzu :) Bo ja próbowałem i mnie nie wyszło :)

_________________
PTM Nidso jest cacy ! :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 25.12.2010, 18:14 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 119
Lokalizacja:
Zgierz
Można też zrobić coś, co przypomina znaki drogowe (np. ustąp pierwszeństwa, droga z pierwszeństwem przejazdu, etc.)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 26.12.2010, 15:42 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Suess!

Sam muszę pokombinować - acha, progi zwalniające będę musiał stworzyć :)

Wesołych Świąt i punktualnych autobusów!


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 26.12.2010, 19:33 

Dołączył(a): So 10.01.2004, 18:09
Posty: 52
Lokalizacja:
Kraków
MisiekK napisał(a):
Śliczne! Byłbym wdzięczny za małą lekcję jak to zrobić, mistrzu :) Bo ja próbowałem i mnie nie wyszło :)

W menu file/user graphics data/driving ways wybrałem jakiś pierwszy lepszy plik uz1. Potem naciskam #, żeby szybko przejść do tych symboli w oknie statusu. Stawiam element i potem prawoklik i "Edit element's graphics". Rysujemy co potrzeba i po prawej zajmujemy się działem "Driving ways". Klikamy na przycisk "Edit" i tam z listy wybieramy drogę/tory/wodę i kierunki wjazdu i zjazdu z elementu.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 27.12.2010, 17:45 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Praca popłaca:
--> http://img521.imageshack.us/img521/995/przejscia.png
A jeszcze trochę do roboty jest.

Już wyjaśniam.
Biała linia jest ogólnym znacznikiem przejścia (a la UK/IRL), natomiast żółte kropki to takie małe światełka odblaskowe - mówią kierowcom, że jest tam przejście dla pieszych...
Nareszcie można to urealnić.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 27.12.2010, 20:06 

Dołączył(a): Pt 17.12.2010, 19:49
Posty: 12
Lokalizacja:
Kędzierzyn-Koźle
Dziwny napisał(a):
Dzięki edycji elementów dróg można sobie teraz np. zrobić przejeżdżalne przejścia dla pieszych. Właśnie powoli to rozgryzam ;)
Obrazek


a co to za symulacja? czy mógłby mi ktoś ją przesłać?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 27.12.2010, 20:46 

Dołączył(a): Pn 20.02.2006, 16:07
Posty: 78
Lokalizacja:
KRAKÓW
MKMKK napisał(a):
Dziwny napisał(a):
Dzięki edycji elementów dróg można sobie teraz np. zrobić przejeżdżalne przejścia dla pieszych. Właśnie powoli to rozgryzam ;)
Obrazek


a co to za symulacja? czy mógłby mi ktoś ją przesłać?


I skąd masz te pojazdy? Bo jakoś dziwnie podobne wydają się do moich.

_________________
PKK - Platforma Komunikacyjna Krakowa
Wszystko o KM w Krakowie - problemy, pomysły i dyskusje w przyjaznym gronie.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 27.12.2010, 21:17 

Dołączył(a): So 10.01.2004, 18:09
Posty: 52
Lokalizacja:
Kraków
MKMKK napisał(a):
a co to za symulacja? czy mógłby mi ktoś ją przesłać?
A to mapka nad którą siedzę od dłuższego czasu i jakoś nie mogę skończyć ;)

mseifer napisał(a):
I skąd masz te pojazdy? Bo jakoś dziwnie podobne wydają się do moich.
Pojazdy mam z dysku ;) Są własnej produkcji.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 27.12.2010, 21:49 

Dołączył(a): Pt 17.12.2010, 19:49
Posty: 12
Lokalizacja:
Kędzierzyn-Koźle
A możesz przesłać tą mapkę?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 28.12.2010, 15:40 

Dołączył(a): So 10.01.2004, 18:09
Posty: 52
Lokalizacja:
Kraków
Myślę, że jak na razie nie nadaje się do publikacji ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 28.12.2010, 16:06 

Dołączył(a): Pt 17.12.2010, 19:49
Posty: 12
Lokalizacja:
Kędzierzyn-Koźle
Możesz ją przesłać mi, bo jestem jej ciekaw... a do publikacji jej raczej nieużyje


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 28.12.2010, 17:32 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
EOT poproszę, bo to wątek o nowej wersji BAHNa, a nie o własnych mapkach.

A propos - czy ktoś z was, kolegów, bawił się w ogóle z własnymi sygnalizatorami? Ja raz zainstalowałem takie z diabeł wie skąd - na wysięgnikach, drogowe - ale pomyślałem, że ktoś ma alternatywę na dysku.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Cz 6.01.2011, 16:11 

Dołączył(a): Nd 23.03.2008, 14:46
Posty: 4
Znalazłem poważny błąd w tej wersji programu.

Mianowicie program akceptuje w niektórych rozjazdach dwa razy tą samą trasę (bez podania parametrów i,u). W takim wypadku pojazd jadący przez taką zwrotnicę zaakceptował mi trasę domyślną. Błąd poważny i miejmy nadzieje że w wersji stabilnej będzie usunięty.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Cz 6.01.2011, 21:55 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
kicaj napisał(a):
Mianowicie program akceptuje w niektórych rozjazdach dwa razy tą samą trasę (bez podania parametrów i,u). W takim wypadku pojazd jadący przez taką zwrotnicę zaakceptował mi trasę domyślną. Błąd poważny i miejmy nadzieje że w wersji stabilnej będzie usunięty.
A jaki to typ zwrotnicy?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności