Teraz jest Nd 21.01.2018, 1:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 9.01.2011, 0:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 31.01.2004, 23:27
Posty: 227
Lokalizacja:
Gliwice
kicaj napisał(a):
Znalazłem poważny błąd w tej wersji programu.

Mianowicie program akceptuje w niektórych rozjazdach dwa razy tą samą trasę (bez podania parametrów i,u). W takim wypadku pojazd jadący przez taką zwrotnicę zaakceptował mi trasę domyślną. Błąd poważny i miejmy nadzieje że w wersji stabilnej będzie usunięty.


Rzeczywiście, jakoś nie działa algorytm wykrywający zdublowane wpisy. Ale nie da się wpisać tej samej trasy dla więcej niż jednego kierunku jazdy.

_________________
Wszystko o kozach
Zdjęcie czarno-białej kozy


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 9.01.2011, 14:05 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 9.07.2007, 19:12
Posty: 8
Lokalizacja:
Kraków
Mnie najbardziej brakuje w nowej wersji "~" przypisanego jako "0" przy wyborze toru/budynku.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 9.01.2011, 18:51 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
I.G.I napisał(a):
Mnie najbardziej brakuje w nowej wersji "~" przypisanego jako "0" przy wyborze toru/budynku.

O tak, to mnie zdziwiło. Nie fajnie się teraz buduje łuki spod "0"...

Natomiast troszeczkę dziwną funkcją jest odwrotna zmiana grup dni w punktach czasowych, tj. autor wstawił mały przycisk "<--" i teraz, jak mam rozkład Pon-Pią, Sob i Nie osobno, to z dni roboczych przeskoczy mi na niedzielę zamiast na sobotę. Poręczne przy zmianie rozkładu tylko niedzielnego :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 9.01.2011, 21:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 31.01.2004, 23:27
Posty: 227
Lokalizacja:
Gliwice
Postaram się coś na ten temat dowiedzieć. Podejrzewam jednak, że ma to związek z tym, że klawisz na lewo od cyfry 1 ma przyporządkowane różne znaki w zależności od wybranego układu klawiatury; w przypadku niemieckiego i amerykańskiego międzynarodowego układu klawiatury jest to martwy klawiasz. Być może to wpłynęło na tę zmianę. Przykłady różnorodności użycia tego klawisza można znaleźć na poniższej stronie:

http://keyboard-layout.info/

Poza tym to nie jest tylda, tylko akcent słaby. Tylda to Shift+`, spacja. Samo wciśnięcie Shift+` oznacza martwy klawisz, który służy do wpisywania liter z polskimi znakami diakrytycznymi. Np. Shift+`, l = ł; Shift+`, Shift+l = Ł; Shift+`, u = €.

_________________
Wszystko o kozach
Zdjęcie czarno-białej kozy


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 10.01.2011, 17:17 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Łukasz Pastuszczak napisał(a):
Samo wciśnięcie Shift+` oznacza martwy klawisz, który służy do wpisywania liter z polskimi znakami diakrytycznymi. Np. Shift+`, l = ł; Shift+`, Shift+l = Ł; Shift+`, u = €.

Jakoś € mam pod alt gr+u, ale podejrzewam, że to to samo, tylko łatwiejsze. Po wciśnięciu shift+`, u dostaję ~u, natomiast shift+`, a daje ą itp.
EOT.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re:
Napisane: Śr 30.03.2011, 13:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 27.02.2010, 18:09
Posty: 27
Lokalizacja:
Toruń - Jakobsvorstadt
Dziwny napisał(a):
Myślę, że jak na razie nie nadaje się do publikacji ;)

Jak na razie wygląda praca nad mapą? Pasy w twojej symulacji dobrze pasują. Dobrze by było zobaczyć całą symulację na własne oczy...

_________________
Konstal 805Na #244+245


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86Beta1
Napisane: Pt 1.04.2011, 21:30 

Dołączył(a): Nd 23.03.2008, 14:46
Posty: 4
Bahn 3.86 Beta 3

http://jbss.de/beta/#B3863_EN

http://jbss.de/beta/dfiles/b386b3en.exe


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86Beta
Napisane: Pn 9.05.2011, 10:45 

Dołączył(a): Pt 16.04.2010, 20:11
Posty: 41
http://jbss.de/beta/dfiles/b386b4en.exe
Swingi Warszawa Gdańsk Szczecin
Solaris poznań
Stare pesy warszawskie w szarym malowaniu


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86Beta
Napisane: So 14.05.2011, 12:49 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
W najnowszej wersji 3.86b5 prototypowa wersja citadisa została podmieniona na prawdziwego szaraka w nowym czerwonym malowaniu, z tym że jest to wersja tymczasowa. Docelowy, bardziej dopracowany widok który trafi mam nadzieję do wersji finalnej 3.86r1, prezentuje się tak:
http://www.tram-silesia.pl/pub/bahn-citadis.gif
Na krótkiej liście jest jeszcze NGd99 oraz N8C.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86
Napisane: Pn 30.05.2011, 10:19 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Opublikowana została finalna wersja BAHN 3.86.

http://inlog.pl/bahn/download/install/b386r1en.exe

Wybrane nowe pojazdy (szersza lista dostępna po instalacji programu):
Cytuj:
# PL Kraków GT8S (ex Ddf) 8x, Katowice/GOP/Schlesien Pt 8x (ex FF/M)
# PL Poznan GT6 ex Ddf korr. Länge, Werbung, Tramino 6x NF
# PL Schlesien 116Nd 6x NF korr. Länge, rot
# PL Wroclaw 19T 6x NF ZR
# PL PKP/KM EN75/ER75 10x 4tlg ET FLIRT
# PL PKP PR/Cargo EU43 E-Lok 4x, IC EP07,EP09 E-Lok 4x, KM E585 E-Lok 4x
# PL PKP IC BWE 4x weiß-blau, PKP/Wars Schlafwagen, Liegewagen weiß-blau-rot PKP IC Farbe um 2000, Barwagen, Restaurantwagen


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86
Napisane: Śr 1.06.2011, 12:41 

Dołączył(a): Śr 3.09.2003, 23:38
Posty: 2004
Lokalizacja:
Katowice
Dziwny napisał(a):
W menu file/user graphics data/driving ways wybrałem jakiś pierwszy lepszy plik uz1. Potem naciskam #, żeby szybko przejść do tych symboli w oknie statusu.

Nie wiem dlaczego, ale żadną siła nie udaje mi się dobrać do symboli z plików użytkownika obszaru ruchu.
Robię jak wyżej opisano, bez problemu wybieram plik uz1 (a nawet dwa) wprowadzam na pozycję 1 i 2 (mogę i więcej) zatwierdzam "Użyj" no i pliki są na tej liście, tylko jak zrobić, by symbole z tych plików pojawiły się w oknie statusu ?. Nie wiem, kiedy właściwie mam nacisnąć #, ale obojętne kiedy bym go nie naciskał to i tak nie ma żadnej reakcji. Symbole użytkownika scenerii można wybrać naciskają U, lub klikając na prawe dolne pole obok pola wyboru symboli, pojazdy użytkownika też bez problemu, podobnie sygnalizatory (tych jeszcze nie używałem) ale jak się dobrać do symboli obszaru ruchu ?. Nie ma ich także w "Edycja/Wybierz symbole graficzne", to gdzie one się chowają ?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86
Napisane: Śr 1.06.2011, 20:23 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
Ludw_K napisał(a):
Dziwny napisał(a):
W menu file/user graphics data/driving ways wybrałem jakiś pierwszy lepszy plik uz1. Potem naciskam #, żeby szybko przejść do tych symboli w oknie statusu.

Witaj w klubie :) Od którejś bety przestało to funkcjonować albo trzeba umieć to przypisać. Mnie to przerosło w każdym razie.
Jak się do tego dostać:
1. Edycja > Wybierz symbole graficzne > odszukać, wybrać i się pojawi lista (z #).
2. Umieścić w centralnym miejscu taki symbol i w chwili potrzeby nacisnąć enter. Skutek jw.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86
Napisane: Śr 1.06.2011, 23:36 

Dołączył(a): Śr 3.09.2003, 23:38
Posty: 2004
Lokalizacja:
Katowice
Dziękuje za powyższą informację. Udało i się znaleźć te symbole, aczkolwiek jest to proste jak droga z Warszawy do Łodzi - przez Radom, Kielce, Częstochowę ;-).
Druga - moim zdaniem - trochę słaba strona w Bahn 3.86 to brak możliwości zmiany prędkości symulacji za pomocą klawiszy +/-. Może jest jakiś inny sposób niż tylko myszą w oknie statusu, ale o tym nie wiem.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86
Napisane: Cz 2.06.2011, 11:43 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
Ludw_K napisał(a):
Dziękuje za powyższą informację. Udało i się znaleźć te symbole, aczkolwiek jest to proste jak droga z Warszawy do Łodzi - przez Radom, Kielce, Częstochowę ;-).
Druga - moim zdaniem - trochę słaba strona w Bahn 3.86 to brak możliwości zmiany prędkości symulacji za pomocą klawiszy +/-. Może jest jakiś inny sposób niż tylko myszą w oknie statusu, ale o tym nie wiem.

Ależ oczywiście, że jest:
> Opcje > Skróty klawiaturowe i tu sobie przypisujesz +/- numpad.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86
Napisane: So 4.06.2011, 19:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 22.03.2004, 23:42
Posty: 134
Lokalizacja:
Warszawa
Możecie mi podpowiedzieć czy w jakiś sposób zmienił się sposób zapisywania symulacji (plik NT3) w wersji 3.86?
Mój problem polega na tym że:
*zainstalowałem wersję 3.86 (nie odinstalowując 3.85)
* skopiowałem do nowo zainstalowanego pliku BAHN 3.86 wszystkie pliki składające się na symulację W-waZTM wraz z plikiem NT3.
i tu zaczęły się problemy
w poprzednich wersjach po takiej operacji klikałem w plik NT3 , otwierał się on już w nowej wersji progamu tylko przy pierwszym zapisaniu zmian , wyskakiwał komunikat że będzie on zapisany w nowej wersji , klikałem OK i potem po każdorazowy kliknięciu w plik NT3 , symulacja otwierała się już w nowej wersji programu.
Teraz gdy zrobiłem tak samo symulacja otworzyła się w wersji 3.85 (starej). Zrobiłem więc otwarcie programu w wersji 3.86 za pomocą ikony która utworzyła się na pulpicie BAHN 3.86r1 (tej z czerwonym tramwajem) a następnie przez Plik > Otwórz/Załaduj > W-waZTM NT3.
Teraz symulacja otworzyła się w wersji 3.86 i pierwsza próba zapisania zakończyła się komunikatem że dane zostaną zapisane w nowej wersji programu. Kliknąłem OK (utworzył się plik NT2) i miałem nadzieję że teraz kilikająć w plik NT3 , będzie się otwierała ona już w nowej wersji.
Niestety tak nie jest.
Klikając w plik NT3 symulacja się otwiera w wersji 3.85 , wyświetlając komunikat że plik jest zapisany w nowszej wersji programu i nic się nie wyświetla , a klikając w plik NT2 (ten który się utworzył po pierwszym zapisaniu w nowej wersji) symulacja się otwiera ale w wersji 3.85.
Do zapisanej symulacji w wersji 3.86 mogę się tylko dostać przez otwarcie programu za pomocą ikonki startowej programu a potem przez komendy Plik > Otwórz/Załaduj > W-waZTM NT3. Czy to jest teraz jedyny sposób otwarcia symulacji zapisanych w wersji 3.86?
Może mi ktoś podpowiedzieć gdzie zapisała się symulacja w nowej wersji?

_________________
Ta gęba przy lusterku to ja.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86
Napisane: So 4.06.2011, 20:46 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
W BAHN nic się nie zmieniło. Wydaje się, że problem leży po stronie Windows, które domyślnie nadal otwiera symulacje .nt3 programem 3.85, a nie 3.86. Być może przy instalacji przypadkowo odznaczyłeś skojarzenie plików z najnowszą wersją.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86
Napisane: Nd 5.06.2011, 5:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 22.03.2004, 23:42
Posty: 134
Lokalizacja:
Warszawa
butthead napisał(a):
W BAHN nic się nie zmieniło. Wydaje się, że problem leży po stronie Windows, które domyślnie nadal otwiera symulacje .nt3 programem 3.85, a nie 3.86. Być może przy instalacji przypadkowo odznaczyłeś skojarzenie plików z najnowszą wersją.

Odznaczyłem bo taka była sugestia programu(zalecane). Wydaje mi się że po skojarzeniu plików z najnowszą wersją , powinny one działać w tej nowej wersji , a nie działają.
Co teraz z tym można zrobić ?
Odinstalowałem obydwie wersje i zainstalowałem ponownie tylko 3.86 , do pliku dodałem wszystkie pliki mojej symulacji z wersji 3.85. Kliknąłem w plik NT3 ale komputer nie wiedział jak go otworzyć , zresztą ikonka pliku NT3 nie była ta tradycyjna z czerwonym tramwajem.
Czy da się coś zrobić aby wersja 3.86 zobaczyła i była wstanie wystartować z pliku NT3 stworzonego wersją 3.85?
W dodatku jak otwieram wersję 3.86 ikonką startową , a potem na przez plik > otwórz > w-waztm i po zmianach zapisz to zapisuje się w wersji 3.86 ale nie mam pojęcia gdzie. Plik NT2 który się stworzył po komendzie zapisz jest w wersji 3.85 i on się otwiera ale nie ma na nim zapisanych zmian , a plik NT3 nie otwiera się tylko wyskakuje komunikat że plik jest zapisany nowszą wersją programu. Przy ikonkach plików NT2 i NT3 są napisy 3.85.
Coś mi się zdrowo pomieszało i mam nadzieję że nie bedzie to oznaczało powtórnego instalowania Windowsa

_________________
Ta gęba przy lusterku to ja.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86
Napisane: Nd 5.06.2011, 10:44 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Jeżeli otworzysz symulację z poziomu BAHN 3.86, to przy zapisywaniu plik *.nt3 nadpisze się dokładnie w tym miejscu, skąd został wybrany do otwarcia, uprzednio robiąc swoją kopię zapasową w postaci pliku *.nt2. Jest to dokładnie ten sam plik przed zmianami, więc siłą rzeczy będzie jeszcze w formacie 3.85.
Jeżeli przy ikonach plików *.nt2 i *.nt3 wciąż są napisy "3.85", to znaczy że BAHN 3.85 nie został dość skutecznie odinstalowany. Dla pełnego obrazu dodajmy, że Windows nie rozróżni sam od siebie plików w różnych formatach BAHN, bo wszystkie mają to samo rozszerzenie *.nt3, a różnica w formacie zawarta jest wewnątrz zbioru. Kliknij na dowolnym pliku z rozszerzeniem *.nt3, zaznacz opcję "wybierz program z listy zainstalowanych programów" i w kolejnym ekranie wskaż plik b386r1.exe znajdujący się w katalogu, gdzie jest zainstalowany BAHN. W Windows w każdej chwili można zmienić domyślny program do otwierania plików dowolnego typu, zdecydowanie nie trzeba z tego powodu reinstalować systemu ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86
Napisane: Wt 7.06.2011, 19:22 

Dołączył(a): So 20.10.2007, 20:42
Posty: 23
Lokalizacja:
Krolestwo Jasia
A co oznacza komunikat:
"Błąd odczytu,Niepoprawny koniec pliku EOF??

_________________
NUMER GG:9821381
8122->512 PL.3 KRZYŻY NOWA TRASA


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.86
Napisane: Wt 7.06.2011, 19:58 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
PawełT-13 napisał(a):
A co oznacza komunikat:
"Błąd odczytu,Niepoprawny koniec pliku EOF??
Że program nie jest w stanie poprawnie wczytać pliku.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności