Teraz jest Wt 16.01.2018, 15:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Wspomaganie układania rozkładów jazdy
Napisane: Nd 12.12.2004, 23:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
Witam
Mam pytanie dotyczące układania rozkładów jazdy do Bahna. Mianowicie czy ktoś z forumowiczów zna program (najlepiej darmowy i dostępny w necie :D ) służący do konstruowania rozkładów jazdy. Jedynym znanym mi rozwiązaniem jest arkusz kalkulacyjny, lecz nie jest on zbyt wygodny w użyciu :(
Pozdrawiam


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 13.12.2004, 10:37 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Nie zgodzę się - arkusz kalkulacyjny może być całkiem sprawnym narzędziem do produkcji rozkładów jazdy na potrzeby BAHN. Bo BusMana nigdzie w Internecie za darmo raczej nie znajdziesz :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 13.12.2004, 16:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
BusMana zapewne nie uda mi się znależć, ale dotarłem do strony z niemieckim programem "Fahrplaneditor", w którym można konstruować rozkłady jazdy w formie wykresów. Niestety moja znajomość niemieckiego nie jest na tyle dobra, aby bezproblemowo posługiwać się tymże programem. Jest to raczej działanie na chybił-trafił. Dla zainteresowanych oto adres: http://www.modellbahnsoftware.de/
Po wejściu na stronę należy kliknąć zakladkę "Sonstige" - pierwszy z brzegu jest "Fahrplaneditor".
pzdr


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 21.12.2004, 23:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
Rozgryzłem już ten program - więc jeśli byłby ktoś zainteresowany mogę udzelić korepetycji :D
Od dziś daję sobie spokój z arkuszem kalkulacyjnym i przechodzę na Fahrplan - bo warto 8)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 22.12.2004, 15:46 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Do układania kolejowych rozkładów jazdy rzeczywiście może być dobry. Ale do rozkładów komunikacji miejskiej, z dużą liczbą pociągów, raczej niezbyt. Chyba, że się mylę? :wink:


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 22.12.2004, 23:14 

Dołączył(a): Pt 6.08.2004, 0:20
Posty: 95
Lokalizacja:
Kraków
A można prosić o wysłanie tego programiku na maila kermitabs@interia.pl . Bo niestety jak ściągam to mi się nie chce uruchomić.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 28.12.2004, 14:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
Spox - jak tylko wrócę z pracy do domu to podeślę :D
Sorki, że dopiero teraz się odzywam - ale przez Święta odpoczywałem od kompa i netu :wink:


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: xx
Napisane: Pn 4.05.2009, 16:27 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 115
Lokalizacja:
Zgierz
Nie jestem z Górnego Śląska, a kopalnia mi wyszła :D. Lukk mógłbyś wysłać mi na maila (adres w profilu) "instrukcję" postępowania z Fahrplaneditor. Wiem już jak "zrobić" stacje i co dalej...


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 19.05.2009, 15:21 

Dołączył(a): Pn 20.02.2006, 16:07
Posty: 78
Lokalizacja:
KRAKÓW
Ja tez poprosze o instrukcje i o program na maila: rafal.armatys@gmail.com


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 19.05.2009, 16:41 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Ja też będę kompletnie wdzięczny ;) Email: zkmtokorow<zwierzak_malpiasty>gmail<4_piksele>com. <4_piksele> to kropka (.).


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 20.05.2009, 16:58 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
A tutaj jeszcze inny program, tylko że po czesku: http://jub.parostroj.net/grafikon.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Cz 21.05.2009, 16:26 

Dołączył(a): Pn 29.08.2005, 14:54
Posty: 190
Lokalizacja:
Tychy/ Katowice
Eee...ale offline jest też po polsku, tylko trzeba w opcjach zmienić. Chociaż mój automatycznie przestawił się na język systemowy.
Programik fajny, ale pliki wyjściowe są mało czytelne jak dla mnie...


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Cz 21.05.2009, 20:27 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 115
Lokalizacja:
Zgierz
Ja znalazłem inny, polski program. W nim zamiast klikać punkt odpowiadający godzinie wpisujemy odjazdy i przyjazdy w tabeli pociągu. Nazywa się on Timegraph, podaję link do strony z linkiem: timegraph.mrluck.cba.pl . Jeśli chcielibyście sami szukać, to odradzam, bo jest program o podobnej nazwie służący do obliczania czasów pracy niezwiązanych z koleją, kom.miejską. ani tym podobnymi dziedzinami.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 23.05.2009, 9:37 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
BB1993 napisał(a):
Ja znalazłem inny, polski program. W nim zamiast klikać punkt odpowiadający godzinie wpisujemy odjazdy i przyjazdy w tabeli pociągu. Nazywa się on Timegraph, podaję link do strony z linkiem: timegraph.mrluck.cba.pl . Jeśli chcielibyście sami szukać, to odradzam, bo jest program o podobnej nazwie służący do obliczania czasów pracy niezwiązanych z koleją, kom.miejską. ani tym podobnymi dziedzinami.

Pobawiłem się nim, łatwy jest. Tutaj screenshot z TG - linia Dublin-Galway, rozkład na 2008. Nie bijcie za kilometraż, tutaj takiego czegoś nie ma.
http://img36.imageshack.us/img36/4072/timegraph.jpg


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 25.05.2009, 19:25 

Dołączył(a): So 7.07.2007, 20:55
Posty: 8
Lokalizacja:
Poznań
Do kolei te programy są dobre, ale do komunikacji miejskiej już nie za bardzo. W mieście trasa "do" może się różnić od trasy "z powrotem" długością trasy czy ilością przystanków. Ponadto jedna tabela zawiera tylko jeden odcinek drogi czyli jedną trasę a jak zsynchronizować kilka linii tramwajowych/autobusowych na wspólnych odcinkach tras ?

Dość dawno temu spróbowałem stworzyć szablon w Excelu i wyszło takie coś:
http://potomak.fm.interia.pl/rozklad07.2006.xls

To była próba synchronizacji sieci tramwajowej Poznania według przelotów i tras na lipiec 2006r.
Najpierw stworzyłem szablon czasów przejazdu z podziałem na strefy czasowe oraz przykładowe godziny odjazdów z końcówek ( na kolorowo).
Pod spodem znajdują się "punkty węzłowe" na których odjeżdżające linie muszą mieć synchronizacje. Te dwie tabele są ze sobą połączone czyli zmiana godziny odjazdu bądź czasu przelotu w tabelce linii automatycznie zmienia godzinę odjazdu na punkcie węzłowym.
Niestety, nie miałem wytrwałości, aby zrobić to do końca.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Instrukcja obsługi Fahrplan
Napisane: Śr 3.06.2009, 13:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
Ponieważ było kilka próśb o podesłanie instrukcji obsługi programu "Fahrplan" powiesiłem rzeczoną instrukcję na serwerze:
http://www.gorzow.mm.pl/~pkm/temp/Fahrplan-obs%b3uga.txt
Jeśli komuś wyskoczą "krzaki" zamiast polskich liter wystarczy zmienić kodowanie znaków na środkowoeuropejskie (Windows 1250).
Z góry przepraszam za gramatykę (a raczej jej brak) w instrukcji. Była tłumaczona na szybko przez kolegę ze względu na to, że moja znajomość niemieckiego nie jest aż tak zaawansowana.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Cz 30.07.2009, 16:27 

Dołączył(a): Pn 29.08.2005, 14:54
Posty: 190
Lokalizacja:
Tychy/ Katowice
Dziwi mnie trochę fakt, że nikt z forumowiczów nie zwietrzył tutaj interesu. Zapewne niejeden z Was ma jakieś doświadczenie w pisaniu programu (ztcp. Trasownik też jest autorstwa jednego z Użytkowników :> ). Stworzenie programu, który pomagałby przy układaniu rozkładów jazdy, a następnie udostępnianie go (nawet odpłatne, powiedzmy za 15 zł od licencji), nie jest chyba jakimś super-wyzwaniem.
Za taką namiastkę BusMana byłbym w stanie dać nawet 50zł; podejrzewam, że nie tylko ja...
Czekam na rozwój dyskusji ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Cz 30.07.2009, 19:26 

Dołączył(a): So 3.02.2007, 3:16
Posty: 63
Lokalizacja:
Legnica
Jak dla mnie Excel wymiata i nic go nie zastąpi ;) (jeśli chodzi o samo układanie rozkładów, bez kursówek itp.)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 31.07.2009, 3:31 

Dołączył(a): Śr 7.09.2005, 14:13
Posty: 76
Lokalizacja:
Poznań
Ja dziś trochę pobawiłem programikiem timegraph w wersji 0.58,
efekty oceńcie sami:
http://www.greg05.user.icpnet.pl/BAHN/wykresy/index.html
Dla porównania wrzuciłem pliki zrobione kiedyś tam w exelu.
Dla mnie timegraph jest dużo bardziej czytelniejszy i lepiej pokazuje wszystkie mijanki, chociaż ma mało opcji:)

_________________
pozdrawiam
greg05[cos]wp.pl

http://www.kolej.poznan.c0.pl/ zmiana hostingu;
http://greg05.wtvk.pl/bahn/ aktualizacje ZDOKP 1985r.

Kolej umiera, więc ocalmy od zapomnienia infrastrukturę nieczynnych linii kolejowych.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 31.07.2009, 5:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 30.06.2006, 11:57
Posty: 873
Lokalizacja:
SM
Ciocie gogle nie pomogły, powiedz skąd zdobyłeś to cudo ;>

_________________
I nie zniknie On z mysłowickiej strefy,
A numer jego czterdzieści i cztery


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności