Teraz jest Nd 23.09.2018, 17:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 31.07.2009, 9:43 

Dołączył(a): Pn 29.08.2005, 14:54
Posty: 190
Lokalizacja:
Tychy/ Katowice
BB1993 na poprzedniej stronie napisał(a):
Ja znalazłem inny, polski program. W nim zamiast klikać punkt odpowiadający godzinie wpisujemy odjazdy i przyjazdy w tabeli pociągu. Nazywa się on Timegraph, podaję link do strony z linkiem: timegraph.mrluck.cba.pl . Jeśli chcielibyście sami szukać, to odradzam, bo jest program o podobnej nazwie służący do obliczania czasów pracy niezwiązanych z koleją, kom.miejską. ani tym podobnymi dziedzinami.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 31.07.2009, 13:00 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
greg05 napisał(a):
Dla mnie timegraph jest dużo bardziej czytelniejszy i lepiej pokazuje wszystkie mijanki, chociaż ma mało opcji:)
Tylko, że jakakolwiek zmiana powoduje konieczność przeklepania ręcznie pozostałych danych.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 1.08.2009, 17:44 

Dołączył(a): Śr 7.09.2005, 14:13
Posty: 76
Lokalizacja:
Poznań
Pawel_d napisał(a):
greg05 napisał(a):
Dla mnie timegraph jest dużo bardziej czytelniejszy i lepiej pokazuje wszystkie mijanki, chociaż ma mało opcji:)

Tylko, że jakakolwiek zmiana powoduje konieczność przeklepania ręcznie pozostałych danych.

A znasz jakiś programik, w którym zmiany (jakiekolwiek) nie wymuszają ręcznego wprowadzania danych. Oczywiście mam na myśli programy pokazujące graficzne wykresy RJ.

_________________
pozdrawiam
greg05[cos]wp.pl

http://www.kolej.poznan.c0.pl/ zmiana hostingu;
http://greg05.wtvk.pl/bahn/ aktualizacje ZDOKP 1985r.

Kolej umiera, więc ocalmy od zapomnienia infrastrukturę nieczynnych linii kolejowych.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 9.08.2009, 0:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
meteor51 napisał(a):
Dziwi mnie trochę fakt, że nikt z forumowiczów nie zwietrzył tutaj interesu. Zapewne niejeden z Was ma jakieś doświadczenie w pisaniu programu (ztcp. Trasownik też jest autorstwa jednego z Użytkowników :> ). Stworzenie programu, który pomagałby przy układaniu rozkładów jazdy, a następnie udostępnianie go (nawet odpłatne, powiedzmy za 15 zł od licencji), nie jest chyba jakimś super-wyzwaniem.
Za taką namiastkę BusMana byłbym w stanie dać nawet 50zł; podejrzewam, że nie tylko ja...

Taki program istnieje, choć jego autor już od dawna go nie rozwija. Mowa o programie "Piła" Pawła Więcka. Podstawowym ograniczeniem "Piły" jest mała ilość brygad - tylko 15 (16 jeśli jedną brygadę nie przypisze się i program oznaczy ją automatycznie jako brygadę "0"). Na początku trudności może sprawić zmajstrowanie tzw. pliku wsadowego (z którego program czerpie dane o relacjach danej linii i czasach przejazdów). Poza tym moim zdaniem brakuje możliwości dodawania swoich uwag/komentarzy do poszczególnych kursów lub brygad. Z kolei największą zaletą "Piły" jest to, że po ułożeniu rozkładu jazdy i przypisaniu poszczególnych kursów do brygad program automatycznie generuje kursówki. Poza tym istnieje bardzo przydatna funkcja dodawania wielu kursów na raz - wystarczy określić przystanki krańcowe (zdefiniowane w pliku wsadowym), okres czasu i częstotliwość. Pomimo ograniczeń programu moim zdaniem jest on niezastąpiony przy układaniu rozkładów jazdy. Wszystkie rozkłady tramwajów i autobusów (pierwszych kilka linii już funkcjonuje) zostały ułożone w "Pile".
Być może ktoś "dogada" się z Autorem "Piły" i uzyska zgodę na rozwój programu. Adres mailowy Pawła Więcka jest dostępny tutaj: http://tabor.we.wroclawiu.net/
Dla zainteresowanych - przykładowy screen - lewińska linia 6, dzień roboczy: http://www.gorzow.mm.pl/~pkm/temp/pila.jpg


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 9.08.2009, 9:46 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
greg05 napisał(a):
A znasz jakiś programik, w którym zmiany (jakiekolwiek) nie wymuszają ręcznego wprowadzania danych. Oczywiście mam na myśli programy pokazujące graficzne wykresy RJ.
Grafikon to robi i z niego korzystam. Wyjątkowo przydatny na liniach jednotorowych.
A propos, czy Piła jest gdzieś dostępna w sieci, bo chętnie go obejrzę.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 9.08.2009, 11:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
Pawel_d napisał(a):
A propos, czy Piła jest gdzieś dostępna w sieci, bo chętnie go obejrzę.

A proszę bardzo: http://www.gorzow.mm.pl/~pkm/temp/pila.zip


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 10.08.2009, 9:13 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
Lukk napisał(a):
Dzięki. Faktycznie, program wymaga dopracowania. Szczególnie brakuje mi opisów na wykresie.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 10.08.2009, 10:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
Pawel_d napisał(a):
Dzięki. Faktycznie, program wymaga dopracowania. Szczególnie brakuje mi opisów na wykresie.

Akurat to mi nie przeszkadza - najbardziej brakuje mi większej ilości brygad i możliwości dodawania własnych komentarzy/uwag do poszczególnych brygad czy kursów (jest to szczególnie przydatne przy łączeniach, gdy brygada przechodzi z jednej linii na inną).


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 10.08.2009, 15:30 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
Lukk napisał(a):
Akurat to mi nie przeszkadza - najbardziej brakuje mi większej ilości brygad i możliwości dodawania własnych komentarzy/uwag do poszczególnych brygad czy kursów (jest to szczególnie przydatne przy łączeniach, gdy brygada przechodzi z jednej linii na inną).
Ja nie wyobrażam sobie ułożenia rozkładu nie widząc godzin i minut poszczególnych kursów.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 12.08.2009, 13:30 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
greg05 napisał(a):
Ja dziś trochę pobawiłem programikiem timegraph w wersji 0.58,
efekty oceńcie sami:
http://www.greg05.user.icpnet.pl/BAHN/wykresy/index.html
Dla porównania wrzuciłem pliki zrobione kiedyś tam w exelu.
Dla mnie timegraph jest dużo bardziej czytelniejszy i lepiej pokazuje wszystkie mijanki, chociaż ma mało opcji:)

Czy możesz mi podesłać plik z Excela?
Będę bardzo dźwięczny :)
lukk.mkm@vp.pl


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 12.08.2009, 22:46 

Dołączył(a): Śr 7.09.2005, 14:13
Posty: 76
Lokalizacja:
Poznań
Lukk napisał(a):
Czy możesz mi podesłać plik z Excela?
Będę bardzo dźwięczny :)
lukk.mkm@vp.pl

Poszło.
Z tym że jak zaznaczylem w mailu, jest to wersja robocza, niekoniecznie aktualna w danym momencie z samą symulacją.
Niektóre zakładki są nie do końca jeszcze dopracowane np. zestawienie tras i zajezdni linii tramwajowych i autobusowych poznańskiego MPK, czy też wspomniane obiegi poszczególnych linii kolejowych.

_________________
pozdrawiam
greg05[cos]wp.pl

http://www.kolej.poznan.c0.pl/ zmiana hostingu;
http://greg05.wtvk.pl/bahn/ aktualizacje ZDOKP 1985r.

Kolej umiera, więc ocalmy od zapomnienia infrastrukturę nieczynnych linii kolejowych.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 12.08.2009, 22:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
greg05 napisał(a):
Poszło.
Z tym że jak zaznaczylem w mailu, jest to wersja robocza, niekoniecznie aktualna w danym momencie z samą symulacją.
Niektóre zakładki są nie do końca jeszcze dopracowane np. zestawienie tras i zajezdni linii tramwajowych i autobusowych poznańskiego MPK, czy też wspomniane obiegi poszczególnych linii kolejowych.

Dzięki
Nie chodziło mi o treść, a o konstrukcję arkusza, w którym robiłeś wykresy ruchu. W przyszłości przyda się - choć mam nadzieję, że za jakiś czas posługiwanie się średnio wygodnym Excelem nie będzie potrzebne i światło dzienne ujrzy aplikacja stworzona przez miłośników dla miłośników :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 24.08.2009, 7:11 

Dołączył(a): Wt 4.10.2005, 20:39
Posty: 65
Lokalizacja:
Kraków Prokocim
Umówmy się Lukk, że Excel aż taki niewygodny nie jest. Od kilku lat całe Nidso ma rozkłady w tym klepane. Zresztą ztcp widziałeś jak ja to robię.
Piła jest fajna, choć dla mnie np. mniej wygodna. Niestety ale ograniczenie ilości brygad ją eliminuje dla moich potrzeb.
Szczerze mówiąc to ja bym marzył o programie który od razu pozwalałby na koordynację wielu rozkładów na danych ciągach komunikacyjnych. Niestety ale w tym dalej bez konkurencji dla mnie pozostaje kartka A4, ołówek i właśnie rozkłady z Excela :)

_________________
PTM Nidso jest cacy ! :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 24.08.2009, 11:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
MisiekK napisał(a):
Umówmy się Lukk, że Excel aż taki niewygodny nie jest.

Przecież napisałem, że jest średnio wygodny :P
MisiekK napisał(a):
Od kilku lat całe Nidso ma rozkłady w tym klepane. Zresztą ztcp widziałeś jak ja to robię.
Piła jest fajna, choć dla mnie np. mniej wygodna. Niestety ale ograniczenie ilości brygad ją eliminuje dla moich potrzeb.

I tu się nie zgodzę - w wersji graficznej o wiele łatwiej wyłapać ewentualne błędy, a przy odrobinie wprawy ułożenie rozkładu trwa dosłownie 10-15 minut. Kolejną zaletą jest to, że Piła automatycznie generuje kursówki. Co do ograniczenia ilości brygad - nie sposób nie nie zgodzić (choć w Lewinie jeszcze się nie zdarzyło, żeby linię obsługiwało więcej, niż 16 brygad).
MisiekK napisał(a):
Szczerze mówiąc to ja bym marzył o programie który od razu pozwalałby na koordynację wielu rozkładów na danych ciągach komunikacyjnych. Niestety ale w tym dalej bez konkurencji dla mnie pozostaje kartka A4, ołówek i właśnie rozkłady z Excela :)

Do koordynacji rozkładów w Lewinie potrzebowałem 200-stronicowego brulionu A4 :D


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 29.08.2009, 8:14 

Dołączył(a): Wt 4.10.2005, 20:39
Posty: 65
Lokalizacja:
Kraków Prokocim
Lukk napisał(a):
MisiekK napisał(a):
Umówmy się Lukk, że Excel aż taki niewygodny nie jest.

Przecież napisałem, że jest średnio wygodny :P

Po wczorajszym wieczorze zgodzę się że Excel może nie być cacy-wygodny. Ale to bardziej wina butelki australijskiego Chardonnay niż Excela. W efekcie muszę robić od nowa linie 130/150/170/522 :)

_________________
PTM Nidso jest cacy ! :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 28.09.2009, 20:50 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 119
Lokalizacja:
Zgierz
[quote=Lukk napisał:]Taki program istnieje, choć jego autor już od dawna go nie rozwija. Mowa o programie "Piła" Pawła Więcka. Podstawowym ograniczeniem "Piły" jest mała ilość brygad - tylko 15 (16 jeśli jedną brygadę nie przypisze się i program oznaczy ją automatycznie jako brygadę "0"). Na początku trudności może sprawić zmajstrowanie tzw. pliku wsadowego (z którego program czerpie dane o relacjach danej linii i czasach przejazdów).[/quote]
Mógłbyś mi w punktach wytłumaczyć jak to zrobić. Próbowałem kilka razy, ale nic mi z tego nie wyszło, a dla mnie program, w którym mógłbym wprowadzać tylko częstotliwość byłby idealny.
Byłbym bardzo wdzięczny :D


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 28.09.2009, 21:48 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
Cytuj:
Mógłbyś mi w punktach wytłumaczyć jak to zrobić. Próbowałem kilka razy, ale nic mi z tego nie wyszło, a dla mnie program, w którym mógłbym wprowadzać tylko częstotliwość byłby idealny.

Zróbmy tak: skopiuj na forum to, co zmajstrowałeś, a ja Ci powiem, co robisz źle. Może inni też skorzystają.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 29.09.2009, 17:16 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 119
Lokalizacja:
Zgierz
Po ściągnięciu programu próbowałem dając "Wypakuj do pila\" lub "Eksploruj", używam WinRAR-a do rozpakowywania. Gdy kliknę "Eksploruj" postępuję zgodnie z poleceniami, jednak nadal mam tylko dwa pliki (pila.exe i pila.readme). Jest to pierwszy w moim życiu spakowany plik, z którym nie mogę sobie poradzić. Więc pewnie to jest nieco wyższa szkoła jazdy.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 29.09.2009, 18:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
BB1993 napisał(a):
Gdy kliknę "Eksploruj" postępuję zgodnie z poleceniami, jednak nadal mam tylko dwa pliki (pila.exe i pila.readme).

Prawidłowo - w paczce są tylko dwa pliki. Żeby zainstalować "Piłę" postępuj zgodnie z instrukcją z pliku "pila.readme" (jeżeli się nie będzie chciało otworzyć zmień rozszerzenie pliku z *.readme na *.txt).


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 29.09.2009, 18:36 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 119
Lokalizacja:
Zgierz
Gdy chcę uruchomić "Piłę" pojawia mi się:
"No data directory set! Please call with -d <dirname> parameter"
W jaki sposób mam się połączyć?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności