Teraz jest Pn 23.04.2018, 12:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 7:44 

Dołączył(a): So 16.10.2010, 8:12
Posty: 61
To w bahnie się da albo kup busman


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 14:04 

Dołączył(a): Pt 17.12.2010, 19:49
Posty: 12
Lokalizacja:
Kędzierzyn-Koźle
A jakieś inne programy istnieją?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 15:39 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 23.03.2006, 12:22
Posty: 825
Lokalizacja:
Katowice
Raczej nie, większe MZKi niż wielkości Jastrzębie-Zdroju radzą sobie ręcznie.

_________________
A4<-te linie to zęby Frankiewicza które zjadły tramwaj (c) Gliwice Kościuszki


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 16:17 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Polski 7xp, właśnie wymieniony polski Busman, niemiecki Geofox, niemiecki HAFAS... asortymet szeroki, tylko płatny...


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 16:51 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
A że np. bezpłatna (choć instalacja ciekawa) Piła istnieje, to nikt nie napisze.
Przejrzyj ten temat: http://www.tram-silesia.pl/forum/viewtopic.php?t=509 Jakbyś chciał pomoc w instalacji - GG 4387889


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 19:42 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Piła też nie jest "cudem, które pomoże w każdej, nawet najtrudniejszej sytuacji".

Osobiście używam dwóch metod i paru programów:
Metody:
- pi razy oko :)
- obliczanie na żywo (tj. puszczam pojazd i poprawiam rozkład do potrzeb)
Programy:
- zestaw OpenOffice.org to tworzenia gotowych rozkładów w formacie pdf
- Notatnik do prac na brudno

I metoda spoza komputera - kartka papieru i długopis, i (a jakże) dane z kompa.
To daje jakieś efekty, chociaż częstotliwość rażnickiej linii tramwajowej 7 powala (co godzinę, z czego 10 minut to przejazd, a 20 - postój). Nie jestem jasnowidzem :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 20:08 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
W kwestii konstrukcji rozkładów jazdy całkiem spore możliwości (szczególnie dla uproszczonych potrzeb BAHN) drzemią w arkuszu kalkulacyjnym.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: So 18.12.2010, 23:04 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Metodą puszczania wozów to można bawić się właśnie przy takich liniach, które kursują "raz na ruski rok". Ale do linii z częstotliwością 10-minutową potrzeba "głębszych" obliczeń. A jeśli chodzi o arkusz kalkulacyjny to jest dobry do układania skomunikowań i tworzenia tabelek linii podobnych do kolejowych z SRJP.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 19.12.2010, 9:49 

Dołączył(a): Wt 4.10.2005, 20:39
Posty: 65
Lokalizacja:
Kraków Prokocim
butthead napisał(a):
W kwestii konstrukcji rozkładów jazdy całkiem spore możliwości (szczególnie dla uproszczonych potrzeb BAHN) drzemią w arkuszu kalkulacyjnym.


Dokładnie - duża kartka papieru dla rozrysowania układu i jakiejś koordynacji a szczegółowe liczenie w excelu.
Pierwszy raz bywa bolesny :P ale potem jak się człowiek przyzwyczai idzie szybciutko.

_________________
PTM Nidso jest cacy ! :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 19.12.2010, 14:39 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Excel moim wrogiem widocznie :) Nie używam tego, bowiem nie widzę potrzeby... i jak to się używa?

Tak a propos. Excela używam do kursówek. Próbuję sklecić uniwersalną kursówkę, ale jeszcze będę musiał się pobawić, np. komendy JEŻELI, etc.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 20.12.2010, 18:16 

Dołączył(a): Pt 17.12.2010, 19:49
Posty: 12
Lokalizacja:
Kędzierzyn-Koźle
Jeżeli ktoś chciałby pomóc w rozwoju mojej mapy to zapraszam :) GG:332235


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Programy wspomagające Bahn
Napisane: Pn 4.04.2011, 14:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 27.02.2010, 18:09
Posty: 27
Lokalizacja:
Toruń - Jakobsvorstadt
To dotyczące ImgToUzg: http://bahn.dopravni.net/view.php?cislo ... 2006030014 .

_________________
Konstal 805Na #244+245


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Jak tworzycie rozkład?
Napisane: Nd 4.09.2011, 9:59 

Dołączył(a): So 16.10.2010, 8:12
Posty: 61
Mam pytanie jak tworzycie rozkłady linii w Waszych symulacjach i jak ustalacie ilość brygad.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Jak tworzycie rozkład?
Napisane: Nd 4.09.2011, 13:48 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
jasnysfinks napisał(a):
Mam pytanie jak tworzycie rozkłady linii w Waszych symulacjach i jak ustalacie ilość brygad.
Kartka i długopis albo arkusz kalkulacyjny. Ilość brygad wynika wprost z czasu półkursu powiększonego o przyjęty czas postoju oraz przyjętej częstotliwości. Jest jeszcze do tego soft, był opisywany na forum.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Programy wspomagające Bahn
Napisane: Śr 9.11.2011, 20:11 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Czy ma ktoś może program KeyR u siebie na dysku? Bo mnie "wsysło", a link nie działa.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności