Teraz jest Śr 23.05.2018, 23:34

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Re: BAHN 4.00
Napisane: Nd 9.11.2014, 12:50 

Dołączył(a): Cz 6.11.2014, 22:23
Posty: 3
Witam, oczywiście, że są, ale...
Po ściągnięciu wersji 4.00b3 moją mapę od razu wyeksportowałem ją do nowej wersji. Przez kilka dni nie wyłączałem laptopa (bo nie mam takiego zwyczaju) i kilka razy dziennie zapisywałem postęp symulacji. Zatem wszystkie pliki o których mówisz, zapisane zostały już w nowej wersji. Dopiero po wyłączeniu symulacji i ponownym włączeniu wyskoczył ten błąd.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 4.00
Napisane: Wt 11.11.2014, 19:35 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
W wersji 3 jest problem z przeniesieniem punktów czasowych. Nie kopiowałeś jakiś fragmentów mapy?
W przypadku tak dużego pliku raczej sam go nie naprawisz. Najpierw sprawdź czy możesz otworzyć którąkolwiek z 10-ciu kopii. Jeśli nie, pozostaje kontakt a autorem programu.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 4.00
Napisane: Śr 12.11.2014, 20:36 

Dołączył(a): Cz 6.11.2014, 22:23
Posty: 3
Witam, oczywiscie, że kopiowałem, bardzo dużo mam takich punktów czasowych. Żadna z kopii niestety nie odpala w starszej wersji- tak jak pisałem w porzednim poście- zapisałem więcej niż 10 razy aktualną symulację. Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 4.00
Napisane: Wt 18.11.2014, 10:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 14.04.2004, 16:41
Posty: 61
Lokalizacja:
Landsberg a/W
Jakieś 13 lat temu używając bety, na bazie pliku z tramwajami, tworzyłem sieć autobusową w GOPie. Po kolejnym zapisie miałem podobny problem - komunikat brzmiał:
Cytuj:
Błąd nr 110
Wiersz 4: Błąd odczytu, niepoprawny koniec pliku (EOF)

Dodatkowo wyłączyłem tworzenie kopii zapasowych *.nt2 - kilka miesięcy pracy poszło, nie powiem gdzie... Od tego czasu dałem sobie spokój z betami - wolę poczekać na wersję finalną.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 4.00
Napisane: Śr 28.12.2016, 18:11 

Dołączył(a): Cz 1.03.2007, 11:34
Posty: 10
Pewnie dostanę złotą łopatę w nagrodę, ale wiadomo coś czy i kiedy wersja 4.00 pojawi się oficjalnie?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 4.00
Napisane: Pn 2.01.2017, 15:39 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
Działanie obecnej wersji beta przewidziane jest do października 2019 r.... Więc chyba tylko autor programu zna odpowiedź na to pytanie.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Skalowanie mapy
Napisane: Cz 18.01.2018, 17:01 

Dołączył(a): Śr 27.12.2017, 16:16
Posty: 26
Lokalizacja:
Katowice
Cześć Wam,
wiecie może jak "wyskalować" mapę? Mam w planach stworzenie symulacji linii PKMu Katowice.
W Bahnie jak damy śledzenie pojazdu to on nalicza nam pewne odległości powyżej.
Niestety nie wiem jak obliczyć odległość tworząc jakiś odcinek by go dobrze "wyskalować".
Macie jakieś sposoby na to lub wskazówki?
Chce opanować Bahna w jak najlepszym stopniu lecz wiem że ten program nie jest łatwy.
Chce też by odległości pokonywane na odcinku XY trwały mniej więcej tyle samo co w rzeczywistości.
Liczę na odpowiedź
Pozdrawiam :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 4.00
Napisane: So 20.01.2018, 15:01 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Dla mnie lepszy jest Bahn 3.88 ;)

Wchodzisz w Opcje (Options) -> Skala/siatka (Scale/grid) i wyświetla Ci się okno.

Obrazek

1 - wpisujesz tu ile elementów ma przypadać na 1 km, na screenie są 64 elementy na km co oznacza, że jedna "kostka" odpowiada kwadratowi 15,625 m x 15,625 m.
2 - tutaj wpisujesz co ile elementów ma być pokazana linia główna, ma ona kolor czarny i najlepiej jest wpisać te same wartości co w pkt 1; wtedy nie musisz liczyć elementów po kolei tylko od razu wiesz, gdzie jest równo kilometr
3 - tutaj wpisujesz co ile elementów ma być pokazana linia dodatkowa, ma ona kolor niebieski i najlepiej wpisać 1/4 bądź 1/10 wartości z punktów 1 i 2; wtedy wiesz, w którym miejscu kończy się odcinek mający 250 m bądź 100 m


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 4.00
Napisane: So 20.01.2018, 15:13 

Dołączył(a): Śr 27.12.2017, 16:16
Posty: 26
Lokalizacja:
Katowice
Dzięki wielkie,
to mi się bardzo przyda :D


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 4.00
Napisane: Nd 21.01.2018, 20:54 

Dołączył(a): Śr 27.12.2017, 16:16
Posty: 26
Lokalizacja:
Katowice
Kolejne pytanko:
Wiecie może jak sprawić by jakaś konkretna brygada zmieniła numer?
np.115/3 na 193/5 nie zmieniając wszystkich 115stek :)
Pozdrawiam


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 4.00
Napisane: Nd 21.01.2018, 21:17 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Wpisujesz coś takiego w punkcie zmiany danych:
115(n=3, R=193, N=5)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 4.00
Napisane: Nd 21.01.2018, 21:42 

Dołączył(a): Śr 27.12.2017, 16:16
Posty: 26
Lokalizacja:
Katowice
BB1993 napisał(a):
Wpisujesz coś takiego w punkcie zmiany danych:
115(n=3, R=193, N=5)

Dzięki Wielkie :D


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności