Teraz jest Nd 15.07.2018, 20:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Symulacje: GOP
Napisane: Pn 17.01.2005, 18:57 

Dołączył(a): Wt 20.01.2004, 11:04
Posty: 9
chcialam sie delikatnie zapytac pana K.Bojde czy sie doczekamy nowej symulacj gop-u?
na ten rok. Czy wogóle bedzie?
i Kiedy?

Pozdrawiam! :D


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacja gop
Napisane: Pn 17.01.2005, 19:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
justysia napisał(a):
chcialam sie delikatnie zapytac pana K.Bojde czy sie doczekamy nowej symulacj gop-u?
na ten rok. Czy wogóle bedzie?
i Kiedy?

Pozdrawiam! :D


Hmmm teraz wszyscy ostrzą sobie ząbki na symulacje z komunikacją autobusową... Ludw_K zapowiedzial że cos takiego stworzy zobaczymy co z tego wyjdzie... Może po drodze wyskoczy jeszcze jakaś inna niespodzianka :) Na pewno więc doczekamy się nowej symulacji GOP-u... Oby jak najprędzej...

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 17.01.2005, 20:25 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Nie zapędzałbym się tak odnośnie symulacji uwzględniającej autobusy. Zwróćcie uwagę, ile czasu zajęło zrobienie mapki autobusowo-tramwajowej kolegom ze Szczecina. Pouruchamiać linie - fajnie, da się zrobić. Ale najpierw trzeba te wszystkie drogi pobudować.
Zaś co do samej aktualizacji obecnej mapki to mogę powiedzieć tyle, że na pewno nie będzie to wcześniej niż za ok. miesiąc. Od przyszłego tygodnia zaczyna się sesja egzaminacyjna na uczelni i na pewno nie będę miał na to czasu.
Wzorem Szczecina są też pewne nieśmiałe plany połączenia sił BAHNowiczów skupionych wokół KMTM i rozpoczęcia prac nad znacznie ambitniejszą i rozległą symulacją, ale kiedy i czy w ogóle to nastąpi, tego niestety nie jestem w stanie obecnie sprecyzować.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 18.01.2005, 3:03 

Dołączył(a): Śr 3.09.2003, 23:38
Posty: 2020
Lokalizacja:
Katowice
Cytuj:
Hmmm teraz wszyscy ostrzą sobie ząbki na symulacje z komunikacją autobusową... Ludw_K zapowiedzial że cos takiego stworzy zobaczymy co z tego wyjdzie...

Nie przeczę, aczkolwiek nie przypominam sobie, abym to już gdzieś zapowiadał :lol: Jednakże moja symulacja jest fikcyjna, a tworzenia odzwierciedlającej rzeczywistość na razie nie planuje. Aktualnie moim celem jest przedstawienie jak ja sobie wyobrażam optymalne rozwiązanie komunikacji w regionie, z uwzględnieniem istniejących realiów ( układy dróg, torowisk, dworców i.t.p), a także opinii na ten temat przedstawianych na tym forum ( ale nie wyłącznie na tym forum ).
W niedługim czasie jednak ( to znaczy do ok. 2 - 3 miesięcy - ale bardzo proszę tego nie traktować jako bezwględne zobowiązanie ), powinienem mieć już gotową mapkę ze wszystkimi drogami dla autobusów ( w obszarze od Pyskowic do Bierunia i od Siewierza do Leszczyn ) i jeśli ktoś chciałby wykorzystać ją do stworzenia symulacji naszej aktualnej sieci komunikacyjnej ( tramwaje, pociągi, autobusy ) to oczywiście nie mam nic przeciw temu, jednakże może to okazać się bardzo trudne lub nawet niemożliwe ze względu na nadmierną "ciasnotę" dworców i innych punktów końcowych linii autobusowych, a ich powiększenie przy tej skali mapy jest niemożliwe. Z tego właśnie względu na mojej symulacji niektóre miejsca i tak są nieproporcjonalnie zwiększone n.p. centrum Katowic czy Gliwic, ale to może okazać się i tak jeszcze niewystarczające.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 18.01.2005, 7:38 
- Moderator -
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 3.01.2003, 16:43
Posty: 4265
Lokalizacja:
Bytom
kbojda napisał(a):
Wzorem Szczecina są też pewne nieśmiałe plany połączenia sił BAHNowiczów skupionych wokół KMTM i rozpoczęcia prac nad znacznie ambitniejszą i rozległą symulacją, ale kiedy i czy w ogóle to nastąpi, tego niestety nie jestem w stanie obecnie sprecyzować.

Czyli wszystko zmierza w dobrym kierunku... Czyżby "Zakłady Produkcji Taboru Dla BAHN >N<" miały zyskać klientelę? :wink:

_________________
"Bo na końcowych przystankach kawa ma szary smak..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 18.01.2005, 16:34 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Ludw_K napisał(a):
(...) ze względu na nadmierną "ciasnotę" dworców i innych punktów końcowych linii autobusowych, a ich powiększenie przy tej skali mapy jest niemożliwe. Z tego właśnie względu na mojej symulacji niektóre miejsca i tak są nieproporcjonalnie zwiększone n.p. centrum Katowic czy Gliwic,

Nie należy się tym zbytnio przejmować, zrozumiałym jest że czasem aby uniknąć totalnego zatkania węzła komunikacyjnego trzeba go zrobić nieproporcjonalnie w BAHN.

N napisał(a):
Czyżby "Zakłady Produkcji Taboru Dla BAHN >N<" miały zyskać klientelę? :wink:

Najpierw trzeba mieć gdzie te pojazdy uruchamiać :P


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 18.01.2005, 17:46 
- Moderator -
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 3.01.2003, 16:43
Posty: 4265
Lokalizacja:
Bytom
kbojda napisał(a):
Najpierw trzeba mieć gdzie te pojazdy uruchamiać :P

Oj zapewniam cię, że gdybyś miał na makietę robić np. wagony tramwajowe z reklamami, to musiałbyś wpierw zrobić zestaw wszystkich reklam, a potem np. według WPK wymieniać je na nowe, by potem miać jakiś aktualny.
Klientelę i tak stracę po zaprezentowaniu finalnej wersji BAHN 3.83, bo nie będzie po co ściągać z twojej np. moich zestawów polskich parowozów czy wąskotorowych wagonów motorowych. :)

_________________
"Bo na końcowych przystankach kawa ma szary smak..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 4.05.2005, 19:40 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Na stronie 'BAHN w Polsce' sam żech napisał(a):
W dziale symulacji do pobrania zaktualizowana na dzień 01.05.2005 symulacja tramwajowa GOP! Uaktualnienie kompleksowego schematu autorstwa Jakuba Jackiewicza i Jakuba Wilczka opracował Ireneusz Bryła. Dostępne edycje na wszystkie dni kursowania.

:wink:


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pt 9.12.2005, 18:08 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Marcyś napisał(a):
Chciałem się zapytać czy będzie nowa aktualizacja obecnej symulacj gop z nowymi zmianami? Pozdrawiam :oops:

Koniecznie musi być, bo nie wiadomo czy będzie jeszcze kiedyś okazja na uruchamianie takiej ilości składów, jaka teraz jest w ruchu. Nie jestem jednak w stanie podać żadnej wiążącej daty, kiedy ta aktualizacja będzie.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Cz 26.01.2006, 17:31 

Dołączył(a): Śr 2.03.2005, 14:41
Posty: 2
Lokalizacja:
Gliwice / Mysłowice
To ja pozwole sie podpiac pod ten watek i napisac iz dawno dawno temu przygotowywalem sie do przygotowania symulacji wschodniej czesci GOPu w BAHNie (wersja 3.80). Niestety, pozniej z powodu braku wolnego czasu pomysl ten lekko podupadl.
Symulacja moja obejmuje czesc Katowic, Myslowice, Imielin, Chelm Slaski, kawalek Tychow i Ledzin. Linie, typ taboru, malowanie autobusow, rozklady jazdy zgodne z rzeczywistoscia - stanna okolo wrzesien 2003 roku.
Wiecej mozna zobaczyc na dolaczonych zrzutach :)

http://jan26.imgshare.us/mkfcrt.png
http://jan26.imgshare.us/srnvxf.png
http://jan26.imgshare.us/hxjpfs.png
http://jan26.imgshare.us/bnzetf.png


admin: Powszechnie przyjętą zasadą na forach internetowych jest nie wstawianie bezpośrednio w postach ogromnych obrazków (chyba, że to galeria zdjęć). W trosce o wygodę naszych Czytelników prosimy o poprzestanie na podaniu linka do grafiki. Twój post został w ten właśnie sposób zmodyfikowany.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 31.01.2006, 0:34 

Dołączył(a): Śr 3.09.2003, 23:38
Posty: 2020
Lokalizacja:
Katowice
Cytuj:
Symulacja moja obejmuje czesc Katowic, Myslowice, Imielin, Chelm Slaski, kawalek Tychow i Ledzin. Linie, typ taboru, malowanie autobusow, rozklady jazdy zgodne z rzeczywistoscia - stan na okolo wrzesien 2003 roku.
Wiecej mozna zobaczyc na dolaczonych zrzutach :)

Wygląda to bardzo interesująco. Ciekaw jestem w jakiej skali jest ta symulacja ( abym mógł ocenić na ile żle sam wybrałem skalę, bo że nie najlepiej to wiem )
Przy okazji zauważyłem mój poprzedni post w tym temacie i wstyd mi się zrobiło spojrzawszy na jego datę z której wynika, że "niedługi czas" to okres ponad roku. Przepraszam i proszę jeszcze o troszkę cierpliwości tych którzy chcą zobaczyć moja wersję GOP o której wówczas pisałem.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 31.01.2006, 2:21 

Dołączył(a): Śr 2.03.2005, 14:41
Posty: 2
Lokalizacja:
Gliwice / Mysłowice
Ludw_K napisał(a):
Wygląda to bardzo interesująco. Ciekaw jestem w jakiej skali jest ta symulacja ( abym mógł ocenić na ile żle sam wybrałem skalę, bo że nie najlepiej to wiem )


Wyszlo ze jest w skali 55 elementow na kilometr... ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 25.09.2006, 20:22 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Przeniesione z wątku poruszającego ten sam temat:
dombia napisał(a):
Przygotowuje uaktualnienie symulacji i mam ważną prośbę!
Wypiszcie mi, wszystkie znane Wam błędy w rozkładach TŚ (godziny wyjazdów/zjazdów, na poszczególnych przystankach, w obsadzie taboru, i.t.d.)
Wielkie Dzięki :). Bardzo mi to potrzebne

Niezależnie od Twojego posta napiszę, że aktualizacja mojej mapki jest już na ukończeniu.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 25.09.2006, 20:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 30.06.2006, 11:57
Posty: 873
Lokalizacja:
SM
Cytuj:
Niezależnie od Twojego posta napiszę, że aktualizacja mojej mapki jest już na ukończeniu.


Zacząłem uaktualniać, bo Napisałeś kiedyś, że narazie nie masz czasu.
Dobrze wiedzieć ;). Ale dlaczego coś ma być zależne od mojego posta? Nie rozumiem :(. A kiedy się możemy się spodziewać tej mapki?

_________________
I nie zniknie On z mysłowickiej strefy,
A numer jego czterdzieści i cztery


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 25.09.2006, 21:32 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Niezależnie, bo przecie nikomu nie będę zabraniać dziobania we własnym zakresie, tym bardziej że nie mam czasu aktualizować tego na bieżąco.
Do końca tygodnia zaktualizowana wersja mam nadzieję będzie, przynajmniej tramwajowa (Kuba dorobi pociągi z czasem).


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 26.09.2006, 10:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 30.06.2006, 11:57
Posty: 873
Lokalizacja:
SM
butthead napisał(a):
Do końca tygodnia zaktualizowana wersja mam nadzieję będzie, przynajmniej tramwajowa (Kuba dorobi pociągi z czasem).


Acha. Bardzo fajnie ;). A kiedy możemy się jej spodziewać do ściągnięcia? :). Życzę powodzenia i pozdrawiam ;).

_________________
I nie zniknie On z mysłowickiej strefy,
A numer jego czterdzieści i cztery


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 26.09.2006, 19:03 

Dołączył(a): Pt 6.08.2004, 0:20
Posty: 95
Lokalizacja:
Leipzig
Chciałem się zapytać czy w tej wersji zostały wyeliminowane trzy błędy:
1. Częste zajeżdzanie się 9 z przeciwnych kierunków pomiędzy przystankami Chebzie Paweł a Godulą Placem Niepodległości.
2.Opóźnianie pociągów lini 9 z Chorzowa Rynku poprzez blokowanie ich przez 17.
3.Nie realizowanie kursów zjazdowych 17 z przystanku Chebzie-17 w porzypadku gdy pociąg przyjeżdża na pętlę spóźniony i nie cofa na punkt czasowy, tylko objeżdża pętlę i od razu zjeżdża do zajezdni.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 26.09.2006, 19:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 30.06.2006, 11:57
Posty: 873
Lokalizacja:
SM
Kermit napisał(a):
Chciałem się zapytać czy w tej wersji zostały wyeliminowane trzy błędy:
1. Częste zajeżdzanie się 9 z przeciwnych kierunków pomiędzy przystankami Chebzie Paweł a Godulą Placem Niepodległości.
2.Opóźnianie pociągów lini 9 z Chorzowa Rynku poprzez blokowanie ich przez 17.
3.Nie realizowanie kursów zjazdowych 17 z przystanku Chebzie-17 w porzypadku gdy pociąg przyjeżdża na pętlę spóźniony i nie cofa na punkt czasowy, tylko objeżdża pętlę i od razu zjeżdża do zajezdni.


Dawnoo i nie prawda ;). Jak były błędy to na pewno je wyeliminują :P. A jeśli nawet nie, to sobie można indywidualnie poprawić :). Zobaczymy ;)

_________________
I nie zniknie On z mysłowickiej strefy,
A numer jego czterdzieści i cztery


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 26.09.2006, 22:04 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Staram się dopracowywać te instalacje wokół Chebzia, ale niestety wciąż daleko im do perfekcji. Trudno to uprościć, bo wtedy dla odmiany tworzą się opóźnienia.
Z 9 i 17 w Chorzowie jest problem, niestety przy dwóch różnych częstotliwościach ruchu oraz liniach jednotorowych trudno zapewnić na mapce niezawodność. Dodatkowo wkurzające jest to, że autor rozkładu założył rano wyprzedzanie się pociągów w Chorzowie zewnętrznym torem, podczas gdy stoi tam 36 lub 13 :| A jak wiadomo początek dnia jest kluczowy.
17-tka na obecnej mapce nie notuje opóźnień przy zjazdach, głównie dzięki temu, że zwykle ma jeszcze postój na pętli ;)
Z dodatkowych atrakcji na linii 9: są przedysponowania z 19tki, a pozostające na noc poc. 91 i 93 zjeżdżają wg rozkładu do zajezdni odpowiednio na... 6 i 4 minuty ;)
Pracuję obecnie nad stabilnością symulacji - głównie linie 9 i 11.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 26.09.2006, 22:17 

Dołączył(a): Pt 6.08.2004, 0:20
Posty: 95
Lokalizacja:
Leipzig
butthead napisał(a):
Dodatkowo wkurzające jest to, że autor rozkładu założył rano wyprzedzanie się pociągów w Chorzowie zewnętrznym torem, podczas gdy stoi tam 36 lub 13 :| A jak wiadomo początek dnia jest kluczowy.

A gdyby blokująca 13 lub 36 robiły dodatkowy objazd pętli w Rynku po to aby przepuścić pociąg który wg, rozkładu ma jechać przed nimi ??


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności