Teraz jest Pn 16.07.2018, 17:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 6.12.2010, 18:28 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
SZAKAL G Z napisał(a):
PSbahn napisał(a):
Bez obrazy dla naszego w gorącej wodzie kąpanego kolegi, ale czy to forum ma możliwość zakazu pisania (a sądząc, że to phpBB, to tak)? Tak do wydania symulacji.


W tym wypadku przydałby się zakaz pisania dla naszego w gorącej wodzie kąpanego kolegi, bo już nie można wytrzymać z tym ciągłymi jego pytaniami.

W moim pytaniu to stwierdziłem. EOT.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 16.01.2011, 14:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
Ci co czekali- doczekali się ;).

Symulacja na 31.03.2006 w wersji alfa została skończona i dziś wysłana na serwer. Mogą tam być jeszcze jakieś błędy, ale generalnie wszystko zostało sprawdzone i ich ilość powinna być minimalna.

Uwaga- symulacja była robiona w formacie 3.83, następna dopiero będzie tworzona w nowszej wersji. Niech nikogo nie drażni brak zoom2 przy pojazdach- przy ok. 600 własnych zestawach wozów nie miałem już siły tego zrobić, ale jeśli ktoś chce pomóc, nie ma sprawy :)))

Za wszystkie uwagi dziękuję, tymczasem zabieram się za aktualizację na 30.06.2006. ;)

A miłosnikom życzę miłej podróży w czasie do czasów ósemek i dwudziestek-piątek oraz PKMu Bytom :)

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 16.01.2011, 16:20 

Dołączył(a): Cz 5.07.2007, 21:07
Posty: 5585
Lokalizacja:
Piekary Śląskie
Daro85 napisał(a):
Symulacja na 31.03.2006 w wersji alfa została skończona i dziś wysłana na serwer.
Za wszystkie uwagi dziękuję, tymczasem zabieram się za aktualizację na 30.06.2006. ;)

Generalnie sie tu nie wypowiadam, ale po tym to az mam ochote parsknac smiechem :D.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 16.01.2011, 16:22 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
Daro86... czy ty aby na pewno robisz symulację na 2006 rok, czy to też klasyczny czeski błąd? Nikt nie chce raczej symulacji, która pokazuje stan rzeczy sprzed pięciu lat (!).


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 16.01.2011, 20:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11.12.2008, 22:47
Posty: 2805
Daro85 napisał(a):
A miłosnikom życzę miłej podróży w czasie do czasów ósemek i dwudziestek-piątek oraz PKMu Bytom :)

Myślę, że raczej robi :P


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 16.01.2011, 21:14 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
PSbahn napisał(a):
Nikt nie chce raczej symulacji, która pokazuje stan rzeczy sprzed pięciu lat (!).
Nic bardziej błędnego, zdecydowanie lepiej wygląda symulacja z jeżdżącymi tramwajami, niż bez nich. Koledzy wykonali ogrom pracy i zwyczajnie nierealnym jest utrzymanie takiej symulacji w stanie aktualnym na chwilę bieżącą - sami zobaczycie.

Pliki zostały właśnie umieszczone na serwerze (w dwóch wersjach: 3.83 i 3.85):
http://inlog.pl/bahn/download.php?dir=polska


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 17.01.2011, 8:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
P Śl napisał(a):
Generalnie sie tu nie wypowiadam, ale po tym to az mam ochote parsknac smiechem :D.


Spoko, twoje dokonania na tym polu sa zaiste ogromne ;).
Zresztą nie tylko na tym ;).

Cytuj:
Nikt nie chce raczej symulacji, która pokazuje stan rzeczy sprzed pięciu lat (!).


To zostało zrobione celowo- można sobie porównać jak było i jak jest. Zwłaszcza, że zgadzają się np. ilostany taboru (co do reklamy, co do modelu, co do pojazdu), rozkłady jazdy (realne na ten okres, z minimalnymi korektami). Data 31.03.2006 akurat dla śląskiej sieci KM jest datą znaczącą ;).

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 17.01.2011, 17:21 

Dołączył(a): Wt 8.07.2008, 12:02
Posty: 244
Lokalizacja:
PL: WR/KR/KSU; IRL: G
No to zwracam honor... chociaż i tak nie ściągnę, bo historia w KZK GOP to jak liczenie wszystkich kratek w 160-kartkowym zeszycie :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 17.01.2011, 17:38 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11.12.2008, 22:47
Posty: 2805
Daro85 napisał(a):
To zostało zrobione celowo- można sobie porównać jak było i jak jest. Zwłaszcza, że zgadzają się np. ilostany taboru (co do reklamy, co do modelu, co do pojazdu), rozkłady jazdy (realne na ten okres, z minimalnymi korektami). Data 31.03.2006 akurat dla śląskiej sieci KM jest datą znaczącą ;).

Coś oprócz ostatniego dnia kursowania 8 i 25?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Pn 17.01.2011, 20:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
PSbahn napisał(a):
No to zwracam honor... chociaż i tak nie ściągnę, bo historia w KZK GOP to jak liczenie wszystkich kratek w 160-kartkowym zeszycie :)


Symulacja obejmuje nie tylko KZK GOP ;). Historia sieci poza KZKowych jest jeszcze bardziej ciekawa- polecam Świerklany, polecam Racibórz (jest tam pokazana część sieci nie ujęta w oficjalnych rozkładach jazdy- ale tak wygląda w istocie). Zresztą liczenie kartek jest żmudne, tutaj już masz wyliczone co do linijki ;).

Cytuj:
Coś oprócz ostatniego dnia kursowania 8 i 25?


Jest jeszcze klika spraw- ale ta jest najważniejsza.

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 18.01.2011, 0:04 

Dołączył(a): Pt 6.08.2004, 0:20
Posty: 95
Lokalizacja:
Leipzig
Batory działa ;)

Tak przeglądając na szybko to aż mnie ciarki przechodzą jak widzę wykorzystanie taboru tramwajowego. Szczególnie przeraziły mnie T-5, 7 z postojami po ok 40 minut. Jaki to miało cel oprócz doprowadzania firmy do upadku ?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 18.01.2011, 8:02 

Dołączył(a): Pn 21.02.2005, 16:13
Posty: 966
Lokalizacja:
Sosnowiec
Kermit napisał(a):
Tak przeglądając na szybko to aż mnie ciarki przechodzą jak widzę wykorzystanie taboru tramwajowego. Szczególnie przeraziły mnie T-5, 7 z postojami po ok 40 minut. Jaki to miało cel oprócz doprowadzania firmy do upadku ?
Wyświetl sobie choćby obecny rozkład jazdy danej linii, sprawdź czas przelotu pomiędzy jednym punktem a drugim, a później sprawdź jak to wygląda w symulacji.
Można wysnuć wniosek, że autorzy kierowali się zasadą: "Zawsze planowo - zawsze +5" :-P
Bo z tego co można zauważyć na przystanki końcowe pojazdy (a na pewno tramwaje) przyjeżdżają ok. 10-15 min. przed planowym przyjazdem (wg obowiązujących wówczas rozkładów jazdy).
Odpowiada za to zapewne głównie długość odcinków, które w porównaniu do wcześniejszych symulacji są strasznie krótkie i, mimo że zmieniejszono prędkość pojazdów i wydłużono czas postojów na przystankach, to i tak rzeczywiste są tylko odjazdy z przystanków końcowych :(

Poza tym niektóre długości odcinków też są ciekawe. Np. odcinek z katowickiego Rynku do Placu Wolności jest taki sam jak z Placu Wolności do Załęże Dwór, czy w drugą stronę z Rynku do Akademii Ekonomicznej (a pieszo odcinek Rynek-Plac Wolności można pokonać w jakieś 5 min., a te kolejne w ok. 20min. ;) ).

Jednak uwzględniając to, że symulacja uwzględnia również kursowanie naprawdę wielu linii autobusowych i pociągów oraz informacje o "otoczeniu", to trzeba przyznać, że koledzy wykonali kawał dobrej roboty. Gratulacje! :)

PS Ciekawi mnie jak w kolejnych wersjach wciśniecie przyst. Załęże Kościół :-P


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 18.01.2011, 8:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
DW napisał(a):
Bo z tego co można zauważyć na przystanki końcowe pojazdy (a na pewno tramwaje) przyjeżdżają ok. 10-15 min. przed planowym przyjazdem (wg obowiązujących wówczas rozkładów jazdy).


No niestety- tego akurat nie udało się wyeliminować, ale nie ma to żadnego wpływu na obiegi wozów. Zjeżdżają i wykonują warianty jak trzeba ;). A niestety na liniach 5,7,15 rozkłady były robione na zakładkę, czasami nawet podwójną.

Cytuj:
Poza tym niektóre długości odcinków też są ciekawe. Np. odcinek z katowickiego Rynku do Placu Wolności jest taki sam jak z Placu Wolności do Załęże Dwór, czy w drugą stronę z Rynku do Akademii Ekonomicznej (a pieszo odcinek Rynek-Plac Wolności można pokonać w jakieś 5 min., a te kolejne w ok. 20min. ;) ).


Rejony dużej koncentracji przewozów trzeba było zrobić nieco bardziej szczegółowo, stąd ta wielkość. Ale ze skalą chodziło o to by nie przewijać symulacji 10 godzin, tylko żeby wszystko mieć tak jak w realu- niedaleko ;)

Cytuj:
PS Ciekawi mnie jak w kolejnych wersjach wciśniecie przyst. Załęże Kościół :-P


Damy radę ;). Załęże w kolejnej odsłonie będzie przerobione, podobnie Stolarzowice i kilka innych miejsc.

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Wt 18.01.2011, 21:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 23.03.2006, 12:22
Posty: 825
Lokalizacja:
Katowice
Całkiem ciekawa mapa. Daliście radę skupić pół województwa (i zaczątek kolejnego) w 1850 na 1500 kratek. Z jednej strony jest to skrajnie absurdalne, bo np. z AKSu na Chopina są 3 kratki (wg. skali to powinno być 50m) a z drugiej... te gigantyczne place na Mickiewicza, na parkingu autobusowym w Bytomiu PKP czy w Tarn. Górach...

_________________
A4<-te linie to zęby Frankiewicza które zjadły tramwaj (c) Gliwice Kościuszki


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 19.01.2011, 10:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11.12.2008, 22:47
Posty: 2805
i tak się korkuje.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 19.01.2011, 11:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
motley napisał(a):
i tak się korkuje.


W którym miejscu? ;). Są miejsca, gdzie lepiej nie dotykać, ale ten problem bez interwencji tam w ogóle nie występuje.

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 19.01.2011, 11:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11.12.2008, 22:47
Posty: 2805
Całe Katowice na przykład po paru godzinach symulacji stoją. Czego to kwestia, szybkości? Mam nastawione 12.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 19.01.2011, 12:33 

Dołączył(a): Nd 25.02.2007, 20:52
Posty: 871
Lokalizacja:
Gliwice
Mnie się już trzy razy Chebzie zatkało, bo dwa tramwaje zjechały się na jednotorze równo na granicy Rudy i Świętochłowic. Jest to jakoś bez alarmu, więc można to przeoczyć.

Druga rzecz, to w wersji 3.85 symulacji coś nie tak jest z pociągami na stacji w Mysłowicach. Od momentu odpalenia stoją tam dwa ze statusem zjazdowym i korkują wszystko.
Nie wiem jak to tam dokładnie działa, ale jak po całym "dniu" w środku nocy patrzy się w pomniejszeniu 16x, to widać sznureczki pociągów od Mysłowic w kierunku wschodnim i południowym.

(Wersja read-only symulacji 3.85 w Bahnie Viewerze 3.85r1)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 19.01.2011, 13:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11.12.2008, 22:47
Posty: 2805
A Chebzie mam wrażenie ze zatyka się w prawie każdej symulacji. Jedynki/osiemnastki/dwudziestki dziewiątki zjeżdżają się między pętlą a Rudą Południową.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 19.01.2011, 13:53 

Dołączył(a): Nd 25.02.2007, 20:52
Posty: 871
Lokalizacja:
Gliwice
Trochę to korkowanie Chebzia potestowałem i zdarza się ono losowo w bardzo specyficznych okolicznościach (np. około 11:00), gdy siedemnastka jadąca na Chebzie z mijanki w Lipinach wjedzie na jednotor na pionowej belce, ale zanim zdąży dojechać te 5 kratek do kontaktu blokującego światła na pętli, stamtąd wyruszy już jakaś siedemnastka lub jedenastka. Do tego prawdopodobnie musi się spóźnić jedenastka jadąca na Chebzie, by to ona nie zablokowała wjazdu od strony pętli.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności