Teraz jest Pt 20.07.2018, 23:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 19.01.2011, 14:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
Kwarek napisał(a):
Mnie się już trzy razy Chebzie zatkało, bo dwa tramwaje zjechały się na jednotorze równo na granicy Rudy i Świętochłowic. Jest to jakoś bez alarmu, więc można to przeoczyć.


To jest dziwne- mi przy weryfikacji błędy robiły się w zupełnie innym miejscu- np. na Placu Piastów, wywołane przez 840/1 ok. 8 rano, albo w Zabrzu, gdy nie odjechał 32/10 ok. 3:00.

Cytuj:
Nie wiem jak to tam dokładnie działa, ale jak po całym "dniu" w środku nocy patrzy się w pomniejszeniu 16x, to widać sznureczki pociągów od Mysłowic w kierunku wschodnim i południowym.

(Wersja read-only symulacji 3.85 w Bahnie Viewerze 3.85r1)


Nie kojarzę w ogóle takiej sytuacji, zwłaszcza, że tam jest dość prosta sygnalizacja i dość łatwe trasy tam są powyznaczane. Moze być jakiś błąd na punkcie czasowym, ale to już całkiem dziwne...

Cytuj:
A Chebzie mam wrażenie ze zatyka się w prawie każdej symulacji. Jedynki/osiemnastki/dwudziestki dziewiątki zjeżdżają się między pętlą a Rudą Południową.


Nie ma szans- przy tak prościutkiej sygnalizacji nie ma na to szans, zwłaszcza, że maks. obciążenie przystanków dla 1/18 w CHebziu to 4 pociągi na 20 min, a żadna sygnalizacja nie umozliwia wjazdu pociągu następnego na tym odcinku.
Druga strona Chebzia też swego czasu się zderzała, ale nigdy nie jako 11+17, tylko zawsze w konfiguracji 9+11/17- zostało to jednak wyeliminowane poprzez zmianę układu sygnalizacji na T9. ZTCW nie ma możliwości wjazdu na Chebzie od Świon bez włączenia poziomej belki na Pętli.

Zresztą weźmy pod uwagę, że mamy do czynienia ze specyficznym programem, gdzie część rzeczy dzieje się jednak nieprzewidywalnie. Ja w trakcie weryfikacji zauważyłem, że część rzeczy się wali, po czym po kolejnym sprawdzeniu okazało się, że to chochlik programu. A już szczytem był motyw z weryfikowaniem Rybnika, gdzie w trakcie jazdy zmieniano treść punktów czasowych i w innych punktach nie sypało się nic, po czym po odpaleniu po wszystkich poprawkach robiły się błędy w miejscach, gdzie nic nie zmieniono ;).

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re:
Napisane: Śr 28.12.2011, 14:10 

Dołączył(a): Cz 8.12.2011, 21:49
Posty: 24
Lokalizacja:
Sosnowiec
Daro85 napisał(a):
Kwarek napisał(a):
Mnie się już trzy razy Chebzie zatkało, bo dwa tramwaje zjechały się na jednotorze równo na granicy Rudy i Świętochłowic. Jest to jakoś bez alarmu, więc można to przeoczyć.


To jest dziwne- mi przy weryfikacji błędy robiły się w zupełnie innym miejscu- np. na Placu Piastów, wywołane przez 840/1 ok. 8 rano, albo w Zabrzu, gdy nie odjechał 32/10 ok. 3:00.

Cytuj:
Nie wiem jak to tam dokładnie działa, ale jak po całym "dniu" w środku nocy patrzy się w pomniejszeniu 16x, to widać sznureczki pociągów od Mysłowic w kierunku wschodnim i południowym.

(Wersja read-only symulacji 3.85 w Bahnie Viewerze 3.85r1)


Nie kojarzę w ogóle takiej sytuacji, zwłaszcza, że tam jest dość prosta sygnalizacja i dość łatwe trasy tam są powyznaczane. Moze być jakiś błąd na punkcie czasowym, ale to już całkiem dziwne...

Cytuj:
A Chebzie mam wrażenie ze zatyka się w prawie każdej symulacji. Jedynki/osiemnastki/dwudziestki dziewiątki zjeżdżają się między pętlą a Rudą Południową.


Nie ma szans- przy tak prościutkiej sygnalizacji nie ma na to szans, zwłaszcza, że maks. obciążenie przystanków dla 1/18 w CHebziu to 4 pociągi na 20 min, a żadna sygnalizacja nie umozliwia wjazdu pociągu następnego na tym odcinku.
Druga strona Chebzia też swego czasu się zderzała, ale nigdy nie jako 11+17, tylko zawsze w konfiguracji 9+11/17- zostało to jednak wyeliminowane poprzez zmianę układu sygnalizacji na T9. ZTCW nie ma możliwości wjazdu na Chebzie od Świon bez włączenia poziomej belki na Pętli.

Zresztą weźmy pod uwagę, że mamy do czynienia ze specyficznym programem, gdzie część rzeczy dzieje się jednak nieprzewidywalnie. Ja w trakcie weryfikacji zauważyłem, że część rzeczy się wali, po czym po kolejnym sprawdzeniu okazało się, że to chochlik programu. A już szczytem był motyw z weryfikowaniem Rybnika, gdzie w trakcie jazdy zmieniano treść punktów czasowych i w innych punktach nie sypało się nic, po czym po odpaleniu po wszystkich poprawkach robiły się błędy w miejscach, gdzie nic nie zmieniono ;).

Sygnalizacja świetlna się zacina przy dłuższym chodzeniu i nieraz wpuszcza dwa tramwaje na wprost siebie - tak mi się zdarza ale tylko na odcinku Bytom Plac Sikorskiego - Bytom Głęboka . Chebzie - fakt przy przeoczeniu zatka się jeśli nie zauważy się czołówki na granicy w/w miast.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Re:
Napisane: Śr 28.12.2011, 15:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
Flash napisał(a):
Sygnalizacja świetlna się zacina przy dłuższym chodzeniu i nieraz wpuszcza dwa tramwaje na wprost siebie - tak mi się zdarza ale tylko na odcinku Bytom Plac Sikorskiego - Bytom Głęboka . Chebzie - fakt przy przeoczeniu zatka się jeśli nie zauważy się czołówki na granicy w/w miast.


Tam jest jakieś bubu- zazwyczaj się tak dzieje gdy się coś namiesza w symulacji. Ale nie zawsze i nie wszędzie.

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Re:
Napisane: Wt 10.01.2012, 22:09 

Dołączył(a): Cz 8.12.2011, 21:49
Posty: 24
Lokalizacja:
Sosnowiec
Daro85 napisał(a):
Flash napisał(a):
Sygnalizacja świetlna się zacina przy dłuższym chodzeniu i nieraz wpuszcza dwa tramwaje na wprost siebie - tak mi się zdarza ale tylko na odcinku Bytom Plac Sikorskiego - Bytom Głęboka . Chebzie - fakt przy przeoczeniu zatka się jeśli nie zauważy się czołówki na granicy w/w miast.


Tam jest jakieś bubu- zazwyczaj się tak dzieje gdy się coś namiesza w symulacji. Ale nie zawsze i nie wszędzie.

Przestawiłem sygnalizację i teraz wszystko jest OK. Podobne problemy miałem z Chebziem.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Cz 22.03.2012, 21:53 

Dołączył(a): Pn 4.10.2010, 17:33
Posty: 1
witam mam mały problem na stępujący nie wiem dlaczego ale tramwaje nie chcą mi z jechać do zajezdni na Bytom a mam wszystko ustawione dobrze nawet na zwrotnicy mam wpisane ZKT-3 a w danym tramwaju mam napisane zajezdnia macierzysta ZKT-3 a na wyjazd i zjazd do zajezdni mam na pisane ZKT2 i tramwaj nie chce zjechać do zajezdni nie wiem co się dzieje mam nadzieję że mi pomożecie


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Pt 23.03.2012, 8:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
TasioR217 napisał(a):
witam mam mały problem na stępujący nie wiem dlaczego ale tramwaje nie chcą mi z jechać do zajezdni na Bytom a mam wszystko ustawione dobrze nawet na zwrotnicy mam wpisane ZKT-3 a w danym tramwaju mam napisane zajezdnia macierzysta ZKT-3 a na wyjazd i zjazd do zajezdni mam na pisane ZKT2 i tramwaj nie chce zjechać do zajezdni nie wiem co się dzieje mam nadzieję że mi pomożecie


? Ale masz wpisane, że zjazd na ZKT2 a chcesz by zjechały do ZKT3?

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Cz 29.11.2012, 22:11 

Dołączył(a): Pn 16.04.2007, 15:10
Posty: 43
Lokalizacja:
Sosnowiec
Witam!
Chciałem się zapytać czy będzie jakaś aktualizacja mapy GOP?
Czy może będzie jakaś zupełnie nowa?
Pozdrawiam!


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: So 1.12.2012, 19:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 18.08.2011, 22:08
Posty: 433
Wojtasek napisał(a):
Witam!
Chciałem się zapytać czy będzie jakaś aktualizacja mapy GOP?
Czy może będzie jakaś zupełnie nowa?
Pozdrawiam!

Gdzie mogę znaleźć link do symulacji dla autobusów także?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: So 1.12.2012, 21:35 

Dołączył(a): Pn 21.02.2005, 16:13
Posty: 966
Lokalizacja:
Sosnowiec
Musicus napisał(a):
Gdzie mogę znaleźć link do symulacji dla autobusów także?
Na poniższej stronie znajdziesz symulacje do pobrania:
http://inlog.pl/bahn/download.php?dir=polska
Najnowsza to "gop_2008Wrz", ale z tego co kojarzę to "gop_2006Mar" posiada również autobusy.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Nd 2.12.2012, 12:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
Wojtasek napisał(a):
Witam!
Chciałem się zapytać czy będzie jakaś aktualizacja mapy GOP?
Czy może będzie jakaś zupełnie nowa?
Pozdrawiam!


Coś tam będzie ;).

Cytuj:
ale z tego co kojarzę to "gop_2006Mar" posiada również autobusy.


Dobrze kojarzycie, obywatelu.

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Wt 19.03.2013, 14:43 

Dołączył(a): Cz 8.12.2011, 21:49
Posty: 24
Lokalizacja:
Sosnowiec
Pracuje ktoś może nad nową wersją GOP-u? ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Śr 20.03.2013, 16:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Nd 25.04.2010, 8:49
Posty: 984
Lokalizacja:
Łaziska Górne
Myślę, że gdyby ktoś pracował pochwaliłby się tym tutaj, po drugie jaki problem jest samemu usiąść i coś podłubać przy istniejących symulacjach zamiast spamować na forum pisząc post pod postem to samo pytanie ?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Cz 21.03.2013, 17:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 18.08.2011, 22:08
Posty: 433
Marcin_FTŚ napisał(a):
Myślę, że gdyby ktoś pracował pochwaliłby się tym tutaj, po drugie jaki problem jest samemu usiąść i coś podłubać przy istniejących symulacjach zamiast spamować na forum pisząc post pod postem to samo pytanie ?

No cóż, na razie mogę się pochwalić, że zbieram info o układzie stanowisk na głównych przystankach/dworcach, gdyż nigdzie w internecie ich nie mogę znaleźć, a KZK mówi, że w przyszłości to zrobi.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Pt 22.03.2013, 7:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
Musicus napisał(a):
Marcin_FTŚ napisał(a):
Myślę, że gdyby ktoś pracował pochwaliłby się tym tutaj, po drugie jaki problem jest samemu usiąść i coś podłubać przy istniejących symulacjach zamiast spamować na forum pisząc post pod postem to samo pytanie ?

No cóż, na razie mogę się pochwalić, że zbieram info o układzie stanowisk na głównych przystankach/dworcach, gdyż nigdzie w internecie ich nie mogę znaleźć, a KZK mówi, że w przyszłości to zrobi.


;) w moim GOPie układ jest oparty na autentycznym- tam gdzie się dało. Jak zajdę sobie kiedyś do swojego archiwum to może cosik powrzucam. W tym dworce z ROWu i inne zaprzyjaźnione ;).

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Śr 27.12.2017, 16:20 

Dołączył(a): Śr 27.12.2017, 16:16
Posty: 27
Lokalizacja:
Katowice
Czy ma ktoś plany aktualizacji lub stworzenia nowej makiety GOP-u w Bahn? :D


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Śr 27.12.2017, 18:48 

Dołączył(a): Śr 30.04.2014, 12:17
Posty: 77
Tak myślałem, czy nie przerobić albo symulację Daro pod realia dzisiejsze, lub symulację z 2008 roku, ale nie wiem, czy dostanę na to zgodę ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Cz 28.12.2017, 11:41 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Dobrze się zastanów, bo ja od ok. 2008 "mam zgodę" na przerobienie łódzkiej symulacji do dzisiejszych realiów. Przez te 9 lat te realia zmieniły się diametrialnie a ja przez kilkanaście lat tylko ją rozgrzebywałem i nie kończyłem ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Cz 28.12.2017, 11:50 

Dołączył(a): Śr 27.12.2017, 16:16
Posty: 27
Lokalizacja:
Katowice
Tak się zastanawiam czy nie stworzyć makiety autobusów PKMu Katowice, oczywiście z waszą pomocą.
Wiem nie jest to łatwe zadanie i może skończy się tylko na planach ale co o tym sądzicie... bo tramwaje mnie już trochę przejadły :D


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Cz 28.12.2017, 20:13 

Dołączył(a): Śr 30.04.2014, 12:17
Posty: 77
BB1993 napisał(a):
Dobrze się zastanów, bo ja od ok. 2008 "mam zgodę" na przerobienie łódzkiej symulacji do dzisiejszych realiów. Przez te 9 lat te realia zmieniły się diametrialnie a ja przez kilkanaście lat tylko ją rozgrzebywałem i nie kończyłem ;)


To nie jest jakaś straszliwa robota, bo jak usuniesz wszystkie linie, to zostają remonty, które trzeba uwzględnić, a rozkłady trzeba tylko na http://tramwaje.wpk.katowice.pl , więc robienie symulacji wcale nie jest takie trudne.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Symulacje: GOP
Napisane: Wt 2.01.2018, 14:25 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 117
Lokalizacja:
Zgierz
Tylko, że potem masz różne smaczki typu łączenia, wyprzedzania brygad itp. Łatwiej jest zrobić symulację z własnymi rozkładami, bo wtedy robisz trochę "pod siebie".


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności