Teraz jest Śr 18.07.2018, 7:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł:
Napisane: Nd 13.06.2010, 20:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 4.11.2004, 21:27
Posty: 10946
Lokalizacja:
Bytom
zonque napisał(a):
Ja bym doinformowanie pasażera (bo nie chodzi tylko o turystów, ale też takich co odświętnie postanowią jakiś odcinek pokonać nie samochodem) postawił wyżej niż krótką nazwę.


To jest nic- w Monachium lektor w metrze podawał coś w tym stylu (tłumaczenie):
"Następna stacja- Dworzec Główny- możliwość przesiadki na linie metra 2 i 5 a także na linie Szybkiej Kolei Miejskiej. Możliwość skorzystania z pociągów w relacjach regionalnych a także krajowych."
i tak w dwóch językach.
W autobusach i tramwajach to samo.
Takie coś to standard, dlatego nie ma co się ograniczać w informacji. Fajne było tam tez to, że przy dojeździe do końcowego przystanku dziękowano za skorzystanie z usług, coś w stylu "zespół Przedsiębiorstwa Komunalnego, zapewniającego obsługę komunikacyjna miasta, dziękuje Państwu za skorzystanie z usług i z radością będzie chciał Państwa powitać ponownie w pojazdach należących do naszego przedsiębiorstwa"

Gdzie indziej to jest standard a u nas przypadek :/.
"Wiele miast zazdrości..." :P

_________________
"Dno naszego upadku narodowego nastąpiło wtedy, kiedyśmy popadli w umysłowy zastój, uwierzyli w osiągniętą doskonałość..."


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 16.06.2010, 16:44 

Dołączył(a): Pt 30.05.2008, 17:24
Posty: 1008
Lokalizacja:
Ruda Śląska
Daro85 napisał(a):
To jest nic- w Monachium lektor w metrze podawał coś w tym stylu (tłumaczenie):
"Następna stacja- Dworzec Główny- możliwość przesiadki na linie metra 2 i 5 a także na linie Szybkiej Kolei Miejskiej. Możliwość skorzystania z pociągów w relacjach regionalnych a także krajowych."
i tak w dwóch językach.
W Krakowie w Bombardierach też funkcjonuje podobna zapowiedź, ale nie przy "następnym przystanku" tylko przy zapowiedzi bieżącego "[nazwa przystanku] - możliwość przesiadki na inne linie tramwajowe / autobusowe / tramwajowe i autobusowe".

Niedawno się zastanawiałem nawet z koleżanką, kiedy zaczną informować, na JAKIE te inne linie można się przesiadać:P

_________________
870 Ruda Południowa <=> Katowice Stawowa


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 16.06.2010, 16:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11.12.2008, 22:47
Posty: 2805
W Budapeszcie na wyświetlaczach się pokazują linie, na które można się przesiąść.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł:
Napisane: Śr 16.06.2010, 17:16 

Dołączył(a): Pn 21.12.2009, 18:43
Posty: 1271
Kiedyś jechałem unijnym gniotem (nie pamiętam którym) na 34 to jak dojeżdżał do przystanku Zagórze Pekin to na wyświetlaczu pojawiło się:

Przystanek
Zagórze Pekin

Możliwość przesiadki
221 , 260 , 690


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Wt 29.01.2013, 18:03 

Dołączył(a): Pn 15.01.2007, 16:22
Posty: 400
Lokalizacja:
Katowitz
Nie za bardzo wiedziałem gdzie to wrzucić wiec wrzuciłem tu. Co sądzicie o takim systemie informacji przystankowej??? Nie można było czegoś takiego w GOPie dokonać??? Czysto i przejrzyście. Dla mnie bomba
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 3&page=124


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Wt 29.01.2013, 22:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 14.01.2010, 18:58
Posty: 2091
Lokalizacja:
Oś. Rechabilitacji Czenstochowska Cmętarz
Myślmy realnie. Lifting dizajnu rozkładów przecież już był, ba, każdy kolejny słupek to unikalna (i coraz uboższa) wersja bazowego wzoru. Teraz najważniejszy jest ŚKUP.

_________________
"Ponadto informujemy, że turyści którzy nie będą chcieli skorzystać z karty ŚKUP mogą podróżować na podstawie biletów w taryfie strefowo – czasowej np. bilety w cenie 4,80 zł normalny i 2,40 zł ulgowy." - KZK GOP - oficjalny profil


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Cz 31.01.2013, 0:08 

Dołączył(a): Pn 21.12.2009, 18:43
Posty: 1271
pat napisał(a):
Nie za bardzo wiedziałem gdzie to wrzucić wiec wrzuciłem tu. Co sądzicie o takim systemie informacji przystankowej??? Nie można było czegoś takiego w GOPie dokonać??? Czysto i przejrzyście. Dla mnie bomba
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 3&page=124

W Gdańsku jest podobnie, nawet na obrzeżach miasta. Może u nas też takich rzeczy dokonają, ale jak to kolega
@inżinier podkreślił, niech najpierw zrobią ŚKUP, a potem niech myślą o reszcie.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Nd 10.02.2013, 18:05 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 13.04.2006, 21:25
Posty: 764
W metrze, w czeskiej Pradze też funkcjonuje rozbudowany system zapowiedzi dotyczący przystanków. Np skojarzenie przystanku z baną, busem, inkszą linią metra lub zugiem... To standard w Europie.

_________________
Bana 33 Bytom ul. Pokoju - Zabrze-Mikulczyce Dworzec PKP przez Zabrze-Rokitnicę :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Nd 10.02.2013, 19:06 

Dołączył(a): So 19.09.2009, 15:51
Posty: 208
Lokalizacja:
Katowice
I działa to rewelacyjnie, zreszta jak cała komunikacja ( zwłaszcza metro ) w Pradze. Miałem okazję mieszkać tam przez kilka miesięcy, codziennie podróżować metrem i tramwajami i jestem zachwycony. KZK GOP jest sto milionów lat za murzynami.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Nd 10.02.2013, 22:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 14.01.2010, 18:58
Posty: 2091
Lokalizacja:
Oś. Rechabilitacji Czenstochowska Cmętarz
U nas np. na 910 nawet jak są już zapowiedzi, to w co drugim autobusie od Mickiewicza do rogu pl. Miarki jest głucha cisza, po czym wskakuje "Katowice Drzymały". Po otwarciu dworca rzecz jasna.

_________________
"Ponadto informujemy, że turyści którzy nie będą chcieli skorzystać z karty ŚKUP mogą podróżować na podstawie biletów w taryfie strefowo – czasowej np. bilety w cenie 4,80 zł normalny i 2,40 zł ulgowy." - KZK GOP - oficjalny profil


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Nd 10.02.2013, 23:00 

Dołączył(a): So 11.02.2012, 17:08
Posty: 75
Lokalizacja:
Katowice
inżinier napisał(a):
U nas np. na 910 nawet jak są już zapowiedzi, to w co drugim autobusie od Mickiewicza do rogu pl. Miarki jest głucha cisza, po czym wskakuje "Katowice Drzymały". Po otwarciu dworca rzecz jasna.

Lepsza cisza niż żeby zapowiadało błędne przystanki, jak to ma miejsce w niektórych wozach na 297, gdzie przed otwarciem dworca zapowiadały po Katowice Mikołowska - "Następny przystanek: Katowice Dworzec PKP", aktualnie zapowiada Katowice Dworzec, a na wyświetlaczu jest Plac Wolności.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Nd 10.02.2013, 23:07 

Dołączył(a): Pn 21.12.2009, 18:43
Posty: 1271
W unijnych gniotach z PKM Sosnowiec, które śmigają na liniach innych niż do tych co zostały zakupione, wyświetlacze pokazują wszystkie przystanki na trasie, ale zaś zapowiadane są tylko te, które są na trasie linii objętych programem unijnym, np. na 27 nie zapowiada przystanków na odcinku Piaski Centrum Handlowe - Koszutka Słoneczna.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Nd 10.02.2013, 23:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11.12.2008, 22:47
Posty: 2805
@up: to naprawdę jest śmieszne :D

A tramwaje, które nie potrafią dograć dwóch przystanków do systemu?

_________________
Tak się zastanawiałem, czy wpisanie naszej sieci tramwajowej
do UNESCO uchroniłoby przed likwidacją kolejne linie.

- inż. Łukasz Klyszcz
To jest poważne forum

- użytkownik Forum Tramwajów Śląskich


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Pn 11.02.2013, 0:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 14.01.2010, 18:58
Posty: 2091
Lokalizacja:
Oś. Rechabilitacji Czenstochowska Cmętarz
Cytuj:
Lepsza cisza niż żeby zapowiadało błędne przystanki


Zapowiadanie "Katowice Drzymały" na 910 z poprawnością ma tyle wspólnego, co fantazje tramwajorzy na wyświetlaczach wewnętrznych w Karlikach. W jakimś żelazku lata nawet wykaz ulic, wg którego 6 jeździ z Brynowa do Bytomia przez Warszawską. Wszystko w normie.

Do tego na nowym dworcu są piękne mapki z "wykazem linii odjeżdżających z ważniejszych przystanków w centrum Katowic", czy coś takiego. Z 12 na pl. Wolności.

_________________
"Ponadto informujemy, że turyści którzy nie będą chcieli skorzystać z karty ŚKUP mogą podróżować na podstawie biletów w taryfie strefowo – czasowej np. bilety w cenie 4,80 zł normalny i 2,40 zł ulgowy." - KZK GOP - oficjalny profil


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Pn 11.02.2013, 0:45 

Dołączył(a): Cz 5.07.2007, 21:07
Posty: 5585
Lokalizacja:
Piekary Śląskie
No i piękna mapka z 920 w formie w jakiej pierwotnie miała jeździć.

_________________
"Gdy debil nie wie, że jest debilem to ma przewalone.." G. Tabor :D


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Pn 11.02.2013, 8:41 

Dołączył(a): Pn 13.02.2006, 10:34
Posty: 1980
Lokalizacja:
50°23 N 18°57 E
Lukas SC napisał(a):
W unijnych gniotach z PKM Sosnowiec, które śmigają na liniach innych niż do tych co zostały zakupione, wyświetlacze pokazują wszystkie przystanki na trasie, ale zaś zapowiadane są tylko te, które są na trasie linii objętych programem unijnym, np. na 27 nie zapowiada przystanków na odcinku Piaski Centrum Handlowe - Koszutka Słoneczna.


Po powrocie Świerklańca na 168 w Lionsach na odcinku Michałkowice - Słoneczna po minięciu przystanku leciał tylko komunikat "następny przystanek". Już jednak w styczniu dograno brakujące nazwy przystanków. Jak się chce to się da, nawet w GOPie ;)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Cz 21.02.2013, 12:46 

Dołączył(a): Pn 15.12.2003, 18:58
Posty: 4101
Lokalizacja:
z Tarnowskich Gór
Po ostatniej zmianie rozkładu linii 152 pojawiła się nowa pętla - "Wielowieś Gimnazjum (nawrót na placu)". :>


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Cz 21.02.2013, 15:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 14.01.2010, 18:58
Posty: 2091
Lokalizacja:
Oś. Rechabilitacji Czenstochowska Cmętarz
To jest w innym miejscu wioski niż Bank vel Ośrodek Zdrowia?

_________________
"Ponadto informujemy, że turyści którzy nie będą chcieli skorzystać z karty ŚKUP mogą podróżować na podstawie biletów w taryfie strefowo – czasowej np. bilety w cenie 4,80 zł normalny i 2,40 zł ulgowy." - KZK GOP - oficjalny profil


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Cz 21.02.2013, 22:30 

Dołączył(a): Pn 15.12.2003, 18:58
Posty: 4101
Lokalizacja:
z Tarnowskich Gór
inżinier napisał(a):
To jest w innym miejscu wioski niż Bank vel Ośrodek Zdrowia?

Tak, przy gimnazjum, czyli rzut beretem na północ od parkingu, na którym dotychczas zawracały.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System nazewnictwa przystanków
Napisane: Pn 11.03.2013, 11:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11.12.2008, 22:47
Posty: 2805
A co to za przystanki na 152?

Czarków Skrzyżowanie z drogą 907 n/ż
Radonia Skrzyżowanie z drogą 901 n/ż
Wiśnicze Skrzyżowanie z drogą 907 n/ż
Gajowice Skrzyżowanie z drogą 907 n/ż

:OOO

_________________
Tak się zastanawiałem, czy wpisanie naszej sieci tramwajowej
do UNESCO uchroniłoby przed likwidacją kolejne linie.

- inż. Łukasz Klyszcz
To jest poważne forum

- użytkownik Forum Tramwajów Śląskich


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności