Teraz jest Nd 14.07.2024, 5:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 291 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Re: System Dynamicznej Informacji Pasażerskiej w KZK GOP
Napisane: So 19.11.2022, 16:52 

Dołączył(a): Śr 3.09.2003, 23:38
Posty: 2166
Lokalizacja:
Katowice
adam86 napisał(a):
I przez dobrych kilka lat działał całkiem sprawnie.

Powiedziałbym raczej względnie sprawnie. Nie raz zdarzało mi się słyszeć te zapowiedzi przesunięte o jeden czy dwa przystanki do przodu lub tyłu, a raz nawet dla przeciwnego kierunku jazdy. Nie chodzi mi o to, że zdarzały się awarie, jako elektronik doskonale zdaje sobie sprawę, że każde urządzenie może czasem zawieść. Zupełnie jednak nie rozumiem, dlaczego w takim przypadku motorniczy od razu tego nie korygował (z czym obecnie czasami się spotykam), a jeśli było to technicznie niemożliwe, to po prostu nie wyłączył. Obecnie mamy jednak inną technikę i powinno to działać lepiej niż kilkanaście i więcej lat temu. Wydaje mi się, że w tym celu potrzebne byłoby tylko zatrudnienie przez ZTM kilku, a może nawet jednego, ale bardzo dobrego i odpowiedzialnego informatyka.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System Dynamicznej Informacji Pasażerskiej w KZK GOP
Napisane: So 19.11.2022, 22:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 4.10.2004, 22:00
Posty: 13999
Lokalizacja:
Hajduki Wielkie
Ludw_K napisał(a):
Powiedziałbym raczej względnie sprawnie. Nie raz zdarzało mi się słyszeć te zapowiedzi przesunięte o jeden czy dwa przystanki do przodu lub tyłu, a raz nawet dla przeciwnego kierunku jazdy. Nie chodzi mi o to, że zdarzały się awarie, jako elektronik doskonale zdaje sobie sprawę, że każde urządzenie może czasem zawieść. Zupełnie jednak nie rozumiem, dlaczego w takim przypadku motorniczy od razu tego nie korygował (z czym obecnie czasami się spotykam), a jeśli było to technicznie niemożliwe, to po prostu nie wyłączył. Obecnie mamy jednak inną technikę i powinno to działać lepiej niż kilkanaście i więcej lat temu. Wydaje mi się, że w tym celu potrzebne byłoby tylko zatrudnienie przez ZTM kilku, a może nawet jednego, ale bardzo dobrego i odpowiedzialnego informatyka.

Zapowiedzi działały, jak na kartę RAM (zwaną czekoladką), był wgrany rozkład jazdy. Całość działała w oparciu o moduł drogi, który zliczał przejechaną odległość. Problem pojawiał się przy poślizgu np., wtedy moduł drogi nieprawidłowo odczytywał odległość, stąd były owe przesunięcia. Można je było oczywiście korygować ręcznie, wciskając odpowiedni przycisk na sterowniku, tylko nie każdemu się chciało.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System Dynamicznej Informacji Pasażerskiej w KZK GOP
Napisane: Wt 28.02.2023, 8:30 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 18.08.2011, 22:08
Posty: 849
Ludw_K napisał(a):
Do czasu zainstalowania sobie M2GOinfo naiwnie myślałem, że na smartfonie będę miał tę samą mapę. Dlaczego tak nie jest?

Jakie są różnice na tych mapach? Czy mój smartfon się już tak szybko zestarzał, czy ktoś też ma problem z tą aplikacją, która sama się zamyka podczas jej użytkowania?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System Dynamicznej Informacji Pasażerskiej w KZK GOP
Napisane: Wt 14.03.2023, 9:51 

Dołączył(a): Pn 17.09.2007, 20:27
Posty: 23
Lokalizacja:
Bytom
Musicus napisał(a):
Ludw_K napisał(a):
Do czasu zainstalowania sobie M2GOinfo naiwnie myślałem, że na smartfonie będę miał tę samą mapę. Dlaczego tak nie jest?

Jakie są różnice na tych mapach? Czy mój smartfon się już tak szybko zestarzał, czy ktoś też ma problem z tą aplikacją, która sama się zamyka podczas jej użytkowania?

To norma nie zależnie od wieku telefonu. Ja mam w miarę nową 12. i dzieje się to samo. Ta aplikacja jest, źle zrobiona. Pomijając ciągłe wyłączanie się przy wyborze linii to są problemy z powiększaniem i odczytywaniem danych w poziomie lub pionie.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System Dynamicznej Informacji Pasażerskiej w KZK GOP
Napisane: Cz 13.04.2023, 18:49 

Dołączył(a): Pn 13.02.2006, 10:34
Posty: 2085
Lokalizacja:
50°23 N 18°57 E
Informacje o odwołanych kursach mają się teraz wyświetlać na bieżąco w rozkładzie jazdy https://www.metropoliaztm.pl/pl/s/wirtu ... droz-z-ztm
Brzmi interesująco, zobaczymy jak to w praktyce będzie funkcjonować


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System Dynamicznej Informacji Pasażerskiej w KZK GOP
Napisane: Cz 14.09.2023, 11:00 

Dołączył(a): Wt 29.11.2022, 13:01
Posty: 90
Czy u Was jest to samo?
Adres SDIP przekierowuje na główną stronę ZTM.
--
14:20
Przepraszam, już działa normalnie


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System Dynamicznej Informacji Pasażerskiej w KZK GOP
Napisane: Pn 25.12.2023, 20:18 

Dołączył(a): Śr 7.09.2005, 19:34
Posty: 169
Lokalizacja:
Sosnowiec
Wg komunikatu ZTM część M-ek (m.in. M-4) kursowała 24 grudnia wg sobotnich rozkładów jazdy bez wcześniejszych zjazdów. Tymczasem tablice SDiP na przystanku Sosnowiec Osiedle Piastów po 21:30 nie pokazywały żadnych kursów. Podobnie było na www SDiP.transportgzm.pl... Inna rzecz, że po zmianie oprogramowania w SDiP nie ma informacji o odwołanych kursach. Te są dostępne na rj.metropoliaztm.pl. Jednym słowem znowu ktoś przepalił kasę za wybrakowany produkt.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System Dynamicznej Informacji Pasażerskiej w KZK GOP
Napisane: Wt 26.12.2023, 8:42 

Dołączył(a): Wt 29.11.2022, 13:01
Posty: 90
24 grudnia na stanowisku 13 Zachodniej Bramy Metropolii Silesia wyświetlały się tylko 840. Jak na innych stanowiskach nie wiem.
Komunikat na stronie ZTM jak już pisałem gdzie indziej był całkowicie niewiarygodny, chodzi o te wcześniejsze zjazdy, czy obsługę przystanków, M16/116 jeździł według żółtego rozkładu, który jest opisany soboty, niedziele, święta, wigilia, sylwester. A linie nie były wymienione w wyjątkach.
Przypuszczam, że błędów było znacznie więcej.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System Dynamicznej Informacji Pasażerskiej w KZK GOP
Napisane: Wt 26.12.2023, 20:37 

Dołączył(a): Śr 7.09.2005, 19:34
Posty: 169
Lokalizacja:
Sosnowiec
I kolejna ciekawostka. Przystanek Michałkowice Bytomska. Fizycznie widzę tam dwa stanowiska. Z kolei w SDIP funkcjonują trzy, przy czym lokalizacje stanowisk opisanych jako 1 i 01401 się pokrywają. W konsekwencji naciskając na tablecie kropkę na mapie nie mogę dostać się do rozkładu (pozostaje wejście od strony wyszukiwarki). Ktoś wie o co w tym chodzi?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System Dynamicznej Informacji Pasażerskiej w KZK GOP
Napisane: Cz 4.01.2024, 23:30 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 18.08.2011, 22:08
Posty: 849
monter napisał(a):
Wg komunikatu ZTM część M-ek (m.in. M-4) kursowała 24 grudnia wg sobotnich rozkładów jazdy bez wcześniejszych zjazdów. Tymczasem tablice SDiP na przystanku Sosnowiec Osiedle Piastów po 21:30 nie pokazywały żadnych kursów. Podobnie było na www SDiP.transportgzm.pl...

Też czasem widzę, że tablice SDIP nie pokazują nic innego prócz aktualnej godziny. Ale przyjechało to M4? Są tacy kierowcy, co nie czytają komunikatów organizatora. Kończy się to tym, że wjeżdżają za znak B-2, nie obsługują nowoutworzonego przystanku lub realizują kursy z niewłaściwego rozkładu. Dodam, że osobiście widziałem, jak jeden kierowca jeździł pod moim oknem przez cały wieczór wigilijny, aż do pasterki, a przecież rozkładowo były wpisane wcześniejsze ostatnie kursy niż w zwyczajną sobotę. Ponadto mnie zdziwiło, że używają kursówek weekendowych w takie dni. Widziałem, bo akurat jeszcze się nie zdążyli pozaklejać w kabinie.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: System Dynamicznej Informacji Pasażerskiej w KZK GOP
Napisane: Pt 5.01.2024, 5:52 

Dołączył(a): Wt 29.11.2022, 13:01
Posty: 90
Przepraszam, ale chyba nie zrozumiałem, albo o czymś nie wiem.
W jaki sposób kierowca może użyć niewłaściwej kursówki?
Po uruchomieniu sterownika Metro (ŚKUP), wpisaniu loginu i pinu, następuje wybór linii i brygady, poczym sterownik wczytuje rozkład jazdy właściwy dla danego dnia.
Więc jak kierowca może wczytać niewłaściwą kursówkę? Może jedynie pomylić godzinę odjazdu i kierunek, ale tego nie sposób niezauważyć, gdyż przystanki będą świeciły na czerwono.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 291 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności