Teraz jest Pt 1.07.2022, 2:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: Wt 31.01.2012, 22:50 

Dołączył(a): Pt 6.08.2004, 0:20
Posty: 95
Lokalizacja:
Leipzig
Co prawda suchar, ale wrzucam w ramach ciekawostki, że w takiej Rosji "da się" pogodzić transport szynowy i sztukę: http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-moskiewskie-metro-kontra-wielka-sztuka,nId,387360


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: Wt 31.01.2012, 22:53 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 8.01.2004, 9:44
Posty: 4227
Lokalizacja:
Ligota
Kermit napisał(a):
Co prawda suchar, ale wrzucam w ramach ciekawostki, że w takiej Rosji "da się" pogodzić transport szynowy i sztukę: http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-moskiewskie-metro-kontra-wielka-sztuka,nId,387360

Te stacje były zamknięte już we wrześniu przez wszystkie dni tygodnia, a artykuł jest z listopada :-> Coś chyba autor artykułu cygani...

_________________
Bóg dał nam Internet, a diabeł Neostradę.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: Pt 3.02.2012, 9:57 

Dołączył(a): Cz 5.06.2008, 21:10
Posty: 900
Lokalizacja:
Zabrze Helenka
Tak sobie dziś czytałem artykuł nt. rozpoczęcia przebudowy katowickiego Rynku i przyszła mi do głowy taka myśl, że skoro władze upierają się w sprawie likwidacji skrętu z Warszawskiej w stronę Ronda i w zamian wybudowanie skrętu z Warszawskiej w lewo w stronę pl. Miarki, to pewnym - być może nie najlepszym - rozwiązaniem dla linii w kierunku Warszawska-Rondo byłoby kreślenie przez tramwaje pętli po istniejącym torze Rynek-Pocztowa-Dworcowa-św. Jana-Rynek. Wydłuży to czas jazdy może o 3-4 minuty, ale zawsze taka opcja by była lepsza niż korzystanie z pętli na pl. Wolności. No i przy okazji przystanek Katowice-Rynek zyskałby na znaczeniu poprzez możliwość jechania z tego przystanku w kierunku Zawodzia bez konieczności marszu na przystanek przy Warszawskiej. Ale oczywiście nadal jest to mniejsze zło. Najlepiej byłoby jednak zostawić istniejący skręt.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: Pt 3.02.2012, 9:59 
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 27.12.2002, 15:38
Posty: 10629
Przecież nie będzie żadnego toru na Pocztowej.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: Pt 3.02.2012, 11:59 

Dołączył(a): Cz 5.06.2008, 21:10
Posty: 900
Lokalizacja:
Zabrze Helenka
memphis napisał(a):
Przecież nie będzie żadnego toru na Pocztowej.

No tak - sorry - nie zwróciłem uwagi na ten szczegół


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: So 4.02.2012, 13:02 

Dołączył(a): Pn 15.01.2007, 16:22
Posty: 619
Lokalizacja:
Katowitz
Według mnie należałoby połączyć ulicę Gliwicka z Chorzowska poprzez dobudowanie dwutorowej linii wzdłuż ulicy Grundmnana i wtedy nie byłoby sprawy jesli chodzi o skręt z Warszawskiej w Korfantego. Niestety nie mieszkamy w Krakowie Wrocławiu ani w Poznaniu i zdaje sobie sprawe ze jest to pomysł nie do zrealizowania przez śląskie władze.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: So 4.02.2012, 13:22 
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 27.12.2002, 15:38
Posty: 10629
pat napisał(a):
Według mnie należałoby połączyć ulicę Gliwicka z Chorzowska poprzez dobudowanie dwutorowej linii wzdłuż ulicy Grundmnana i wtedy nie byłoby sprawy jesli chodzi o skręt z Warszawskiej w Korfantego. Niestety nie mieszkamy w Krakowie Wrocławiu ani w Poznaniu i zdaje sobie sprawe ze jest to pomysł nie do zrealizowania przez śląskie władze.


Ten łącznik jest planowany od co najmniej 10 lat, jest nawet dla niego rezerwa terenu i wiadukt nad jezdnią Chorzowską prowadzącą do tunelu.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: So 4.02.2012, 22:03 

Dołączył(a): Cz 24.06.2010, 21:08
Posty: 607
memphis napisał(a):
Ten łącznik jest planowany od co najmniej 10 lat, jest nawet dla niego rezerwa terenu i wiadukt nad jezdnią Chorzowską prowadzącą do tunelu.

Wiaduktu nie ma. ;p Ale miejsce jest i nawet słupy sieci trakcyjnej są wybudowane w docelowym kształcie.

_________________
"Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" (David Lloyd George, 1919)
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła"
(Jerzy Gorzelik, 2001)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: So 4.02.2012, 22:34 
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 27.12.2002, 15:38
Posty: 10629
Maciek2207 napisał(a):
Wiaduktu nie ma. ;p


Jak nie ma jak jest. To kładka dla pieszych po zachodniej stronie skrzyżowania.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: So 4.02.2012, 22:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 11.12.2008, 22:47
Posty: 2855
Miejsce na 1 tor?

_________________
Tak się zastanawiałem,
czy wpisanie naszej sieci tramwajowej
do UNESCO uchroniłoby przed likwidacją
kolejne linie.

- inż. Łukasz Klyszcz

To jest poważne forum

- użytkownik Forum Tramwajów Śląskich


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: So 4.02.2012, 22:46 

Dołączył(a): Pn 15.12.2003, 18:58
Posty: 4274
Lokalizacja:
z Tarnowskich Gór
Właśnie, tak patrzę na zdjęcie satelitarne i żadnej kładki tam nie widać, jest tylko chodnik, taki sam jak po wschodniej stronie wiaduktu.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: So 4.02.2012, 22:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 4.10.2004, 22:00
Posty: 13735
Lokalizacja:
Hajduki Wielkie
No bo to tam właśnie w miejscu tego chodnika ma byc.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: So 4.02.2012, 22:52 
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 27.12.2002, 15:38
Posty: 10629
JacekSo napisał(a):
Właśnie, tak patrzę na zdjęcie satelitarne i żadnej kładki tam nie widać, jest tylko chodnik, taki sam jak po wschodniej stronie wiaduktu.


O niego właśnie chodzi. Nawet słupy trakcyjne są ustawione pod ten skręt.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: Nd 5.02.2012, 14:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 13.04.2006, 21:25
Posty: 764
pat napisał(a):
Według mnie należałoby połączyć ulicę Gliwicka z Chorzowska poprzez dobudowanie dwutorowej linii wzdłuż ulicy Grundmnana i wtedy nie byłoby sprawy jesli chodzi o skręt z Warszawskiej w Korfantego. Niestety nie mieszkamy w Krakowie Wrocławiu ani w Poznaniu i zdaje sobie sprawe ze jest to pomysł nie do zrealizowania przez śląskie władze.


Na Grundmana jest nawet pas zieleni miedzy jezdniami pod bana :)

_________________
Bana 33 Bytom ul. Pokoju - Zabrze-Mikulczyce Dworzec PKP przez Zabrze-Rokitnicę :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: Nd 5.02.2012, 15:17 
- Moderator -

Dołączył(a): Nd 10.04.2005, 13:53
Posty: 1677
Lokalizacja:
Siemianowice Śląskie
berek26 napisał(a):
Na Grundmana jest nawet pas zieleni miedzy jezdniami pod bana :)

To żeś jebnął jak łysy grzywką o parapet. Przecież to "rondo" jest w środku puste.

_________________
Obrazek


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: Nd 5.02.2012, 17:02 

Dołączył(a): Cz 24.06.2010, 21:08
Posty: 607
Jak widać na załączonym screenie z mapy satelitarnej słupy sieci trakcyjnej są ustawione w innym miejscu niż kładka dla pieszych. Poza tym nie zmieszczą się tam dwa tory.
Obrazek

_________________
"Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" (David Lloyd George, 1919)
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła"
(Jerzy Gorzelik, 2001)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: Nd 5.02.2012, 17:29 
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 27.12.2002, 15:38
Posty: 10629
Maciek2207 napisał(a):
Jak widać na załączonym screenie z mapy satelitarnej słupy sieci trakcyjnej są ustawione w innym miejscu niż kładka dla pieszych. Poza tym nie zmieszczą się tam dwa tory.


W sumie może tak być. Ale to tym gorzej dla sprawy, bo wstawienie tam nowego wiaduktu jest kosztowne.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: Nd 5.02.2012, 19:05 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 14.01.2010, 18:58
Posty: 2091
Lokalizacja:
Oś. Rechabilitacji Czenstochowska Cmętarz
Skąd więc domniemanie, że zachodni chodnik miał być pod banę?

_________________
"Ponadto informujemy, że turyści którzy nie będą chcieli skorzystać z karty ŚKUP mogą podróżować na podstawie biletów w taryfie strefowo – czasowej np. bilety w cenie 4,80 zł normalny i 2,40 zł ulgowy." - KZK GOP - oficjalny profil


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: Nd 5.02.2012, 19:18 
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 27.12.2002, 15:38
Posty: 10629
inżinier napisał(a):
Skąd więc domniemanie, że zachodni chodnik miał być pod banę?


Prawdopodobnie lata temu gdy to budowano była o tym mowa i tak mi utkwiło w pamięci.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Katowice Rynek - nowy układ torowy
Napisane: So 11.02.2012, 17:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 13.04.2006, 21:25
Posty: 764
Crom napisał(a):
berek26 napisał(a):
Na Grundmana jest nawet pas zieleni miedzy jezdniami pod bana :)

To żeś jebnął jak łysy grzywką o parapet. Przecież to "rondo" jest w środku puste.


Moderator i tak brzyyyyydko mówi:P Memphis uspokój moderatora.

Co do pustego ronda, to przecież wiadomo, że musiałby być wiadukt dla bany w tym miejscu.

_________________
Bana 33 Bytom ul. Pokoju - Zabrze-Mikulczyce Dworzec PKP przez Zabrze-Rokitnicę :)


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 213 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności