Aktywne wątki • Wątki bez odpowiedzi
Autor |
Wiadomość |
|
Tytuł: Kolorowe Karliki? Napisane: Pt 27.12.2002, 23:50 |
|
|
Zakupione w latach 2000-2001 niskopodłogowe wagony 116Nd zwane Karlikami są szare - takie barwy wybrano dla nich kilka lat temu. Od początku ich kariery na górnośląskich torach słychać jednak głosy, żeby je przemalować lub wzbogacić o jakieś akcenty kolorystyczne. Postanowiliśmy zapytać Was - pasażerów, co na ten temat sądzicie.
Pod adresem http://www.tram-silesia.pl/index.php?id=html/karliki.htm zamieszczamy 18 propozycji kolorystycznych dla naszych Karlików, które przestawiła firma Alstom-Konstal S.A. z Chorzowa (producent wagonu). Czekamy również na inne propozycje.
Zapraszamy również do głosowania w sondzie:
http://www.tram-silesia.pl/?id=php/modules/sonda/index.php&dzial=Sonda&pic=&w=7.
Czekamy również na Wasze opinie lub komentarze w tej sprawie.
(sonda została przeniesiona do serwisu www)
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Karlik kolorowy???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Napisane: Wt 31.12.2002, 17:42 |
|
|
Karliki (116Nd) kolorowe???!!!!! Cały czas były przeciesz szare i jakoś były, mi się to osobiście podoba. Osoby które mówią że szary Karlik wcale nie jest ładny, nie mają racji!! Kolor Karlika przedstawia jaki naprawde jest nasz Śląsk i nie zmieni tego przemalowanie (wręcz na odwrót kolorowy karlik będzie u nas wyglądał jak słowa w nocy: "Jaki piękny dzień"). Mało tego wszystkiego, szary jest jego oryginalnym kolore przemalowywując go, niszczymy go!!!! :evil:
Prosze Was nie przemalowywujcie ich...
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Kolorowe 116Nd Napisane: Wt 31.12.2002, 18:46 |
|
lesiu |
|
Dołączył(a): Wt 31.12.2002, 18:28 Posty: 455 Lokalizacja: ŚWC/WRO/WAW
|
Propozycje przedstawione przez Alstom Konstal są najgorszymi jakie mogły się przyśnić. Wagony wyglądają jak obsmarowane spray'em, przypominają pisanki wielkanocne.ZASTANÓWCIE SIĘ :!: :!: :!:
_________________ "Stopka może mieć wyłącznie jedną linijkę podpisu, nie powinna zawierać obrazków."
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Kolorowe Karliki Napisane: Wt 31.12.2002, 18:58 |
|
|
Z wszystkich przedstawionych propozycji najlepsza (ale to raczej "mniejsze zło" ) jest propozycja 18. Jakoś nam "żółknie" komunikacja miejska (PKM Katowice, PKM Gliwice), więc niech TŚ też w tym kierunku podążają, przynajmniej tramwaj będzie na drodze widoczny.
Co do innych propozycji -
1 - raczej kolory dla m.st. Warszawy
od 2 do 5 - to nie zmiana malowania ale zaledwie dodanie akcentów kolorystycznych do obecnego malowania, a kolory nie kontrastuja wystarczajaco z obecna szarościa wagonu.
6 oraz 11 do 17 - widać wpływy "bulwy falistej pospolitej" (105N dla TW) oraz co gorsza szlaczków które dzieci rysowały (rysują?) na zakończenie lekcji w zeszycie.
7 i 8 - moga być w ostateczności.
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: kolory "Karlików" Napisane: Wt 31.12.2002, 18:59 |
|
|
Większość propozycji mnie nie zachwyciła, a te o numerach od 12 do 17 to w ogóle jakieś nieporozumienie...
Jeśli juz to głosuję na 1, 3 ewentualnie 9
pzdr. Wojtek
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Kolor Napisane: Wt 31.12.2002, 19:07 |
|
|
1 temat jast interesujący, ale nie mogę powiedziedz że inne są złe
moim zdaniem wszystkie wzory pasują.
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Re: Kolorowe 116Nd Napisane: Wt 31.12.2002, 19:10 |
|
memphis |
Administrator |
|
|
Jestem tego samego zdania co Lesiu. Alstom zamiast produkować tramwaje, bawi się teraz w malowanki. I już najbardziej mnie zaskoczyła propozycja nr 15 ze znaczkami KZK ;-)
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: malowanie ;) Napisane: Wt 31.12.2002, 19:44 |
|
|
Jeezu! A co komu przeszkadzają szare Karliki ? Moim zdaniem , mimo że wyglądają jak pociągi pancerne, to kolor szary pasuje do tych wagonów. TŚ nie mają na co kasy wydyawć czy co?
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: kolory Napisane: Wt 31.12.2002, 20:10 |
|
|
a moze tak po polsku opisalibyście te kolory - wszak jeszcze to Polska i obowiazuje ten język :(
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Re: Kolorowe Karliki? Napisane: Wt 31.12.2002, 20:14 |
|
admin |
Administrator |
|
|
Takie nazwy dla tych malunków nadał Alstom i nie możemy ich zmieniać.
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Kolorowe szaraki! Napisane: Wt 31.12.2002, 20:58 |
|
Dołączył(a): Wt 31.12.2002, 20:32 Posty: 50 Lokalizacja: Gliwice
|
Żadna z propozycji mi sie nie podoba. We wszystkich przebia jakiś szary podkład z obecnego malowania. Ponieważ mam jednak wybrać to wybrałbym nr 7,8 lub 18, chociaż zaznaczam jak te propozycje zobaczyłem to zebrało mnie na wymioty, a jeszcze kolacji nie jadłem!
_________________ Natan
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Re: Kolorowe Karliki? Napisane: Śr 1.01.2003, 11:18 |
|
|
Przemalowanie 116Nd nie podoba mi się z 2 powodów:
- nie obejmuje całego wagonu, szary i tak będzie widoczny
- może pieniążki wydać na coś innego np. na nie malowane od niepamięynych czasów wnętrza 105N?
_________________ Pancho
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Malowanie 116Nd Napisane: Śr 1.01.2003, 12:44 |
|
|
Słuchajcie nie wiem jak wam, ale mnie wydaje sie, ze malowanie zakladowe czerwono-kremowe najbardziej by pasowalo? Chyba, ze jako spolka Tramwaje Slaskie, wycofujecie sie z tego malowania. A co do tych propozycji, to juz najlepiej ich wogole nie malujcie, jak maja byc to malowania wybrane przez Alstom-Konstal. Poza tym i tak pewno zaniedlugo beda jezdzic obsmarowane reklamami.
A i jeszcze jedno lepiej, tak ja przedmowca mowil, pomalujcie wnetrza tramwajow, niz blache od zewnatrz.
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Co by tu jeszcze sp^H^H pomalowac? ;-P Napisane: Śr 1.01.2003, 13:40 |
|
|
Bzdura jakas z tym malowaniem. Niech zostana takie jakie sa (przynajmniej sie dobrze we mgle kamufluja) :D
Z sensownych propozycji widze tylko 7 i 8 (nie wiem ktory odcien lepszy, bo monitor mi sciemnia) i mimo to i tak wole obecne malowania. Czyli jak jestem zdecydowanie na nie jak Kuba Wojewodzki ;-)))
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: O fuj... ? Napisane: Śr 1.01.2003, 20:42 |
|
Dołączył(a): Śr 1.01.2003, 20:31 Posty: 12 Lokalizacja: Siemianowice Slaskie
|
Szare sa fajne, ale jesli juz trzeba je przemalowac to proponuje 10, lub przypominajaca barwy Slaska - 18. Reszta, to cos, czego bym sie wstydzil. Te szlaczki ... :roll:
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Kolorowe Karliki? Napisane: Cz 2.01.2003, 0:10 |
|
|
Przedstawione propozycje nie są wiążące - zapraszamy do przedstawiania własnych (najlepiej graficznych - na adres ts@tram-silesia.pl).
A co do malowania wagonów - spółka TŚ nie zmienia malowania zakładowego, wagony będą nadal kremowo-czerwone. Czynimy starania aby jakość malowania (również wewnątrz) się poprawiła. Na to potrzeba jednak trochę czasu (no i pieniędzy).
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Kolorowe 116Nd Napisane: Cz 2.01.2003, 8:17 |
|
|
Mógłby być red alert, ale ewentualnie :? Memphis ma rację, powinni pomyśleć przed produkcją. A propozycja 15 - :twisted: ! kto to wymyślił?! Tyle się mówi o daniu KZK GOP po D...e, o reozwodzie z nimi!
PS. Memphis, chyba mnie pamiętasz z ostatniej Nocnej Podróży Bez Spalin- najmłodszy uczestnik.
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Re: Kolorowe 116Nd Napisane: Cz 2.01.2003, 9:20 |
|
memphis |
Administrator |
|
|
N napisał(a): PS. Memphis, chyba mnie pamiętasz z ostatniej Nocnej Podróży Bez Spalin- najmłodszy uczestnik.
Pamiętam :-)
Proponuję się jednak zarejestrować na forum, bo "N" to niewiele mówi ;-)
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: Napisane: Cz 2.01.2003, 18:02 |
|
|
Moim skromnym zdaniem te tramwaje powinny byc malowane na czrewono, czyli tradycyjnie jak maluje sie na Slasku tramwaje :!:
|
|
Na górę strony |
|
|
|
Tytuł: kolor dla =karlika = Napisane: Cz 2.01.2003, 19:28 |
|
|
A CZY MOZNA TE KOLORY GDZIES ZOBACZYC ?
|
|