Teraz jest Pt 11.10.2024, 12:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Kolorowe Karliki?
Napisane: Pt 27.12.2002, 23:50 
Zakupione w latach 2000-2001 niskopodłogowe wagony 116Nd zwane Karlikami są szare - takie barwy wybrano dla nich kilka lat temu. Od początku ich kariery na górnośląskich torach słychać jednak głosy, żeby je przemalować lub wzbogacić o jakieś akcenty kolorystyczne. Postanowiliśmy zapytać Was - pasażerów, co na ten temat sądzicie.

Pod adresem http://www.tram-silesia.pl/index.php?id=html/karliki.htm zamieszczamy 18 propozycji kolorystycznych dla naszych Karlików, które przestawiła firma Alstom-Konstal S.A. z Chorzowa (producent wagonu). Czekamy również na inne propozycje.

Zapraszamy również do głosowania w sondzie:
http://www.tram-silesia.pl/?id=php/modules/sonda/index.php&dzial=Sonda&pic=&w=7.
Czekamy również na Wasze opinie lub komentarze w tej sprawie.

(sonda została przeniesiona do serwisu www)

Na górę strony

Post Tytuł: Karlik kolorowy???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisane: Wt 31.12.2002, 17:42 
Karliki (116Nd) kolorowe???!!!!! Cały czas były przeciesz szare i jakoś były, mi się to osobiście podoba. Osoby które mówią że szary Karlik wcale nie jest ładny, nie mają racji!! Kolor Karlika przedstawia jaki naprawde jest nasz Śląsk i nie zmieni tego przemalowanie (wręcz na odwrót kolorowy karlik będzie u nas wyglądał jak słowa w nocy: "Jaki piękny dzień"). Mało tego wszystkiego, szary jest jego oryginalnym kolore przemalowywując go, niszczymy go!!!! :evil:

Prosze Was nie przemalowywujcie ich...

Na górę strony

Post Tytuł: Kolorowe 116Nd
Napisane: Wt 31.12.2002, 18:46 

Propozycje przedstawione przez Alstom Konstal są najgorszymi jakie mogły się przyśnić. Wagony wyglądają jak obsmarowane spray'em, przypominają pisanki wielkanocne.ZASTANÓWCIE SIĘ :!: :!: :!:

Na górę strony
 Post Tytuł: Kolorowe Karliki
Napisane: Wt 31.12.2002, 18:58 
Z wszystkich przedstawionych propozycji najlepsza (ale to raczej "mniejsze zło" ) jest propozycja 18. Jakoś nam "żółknie" komunikacja miejska (PKM Katowice, PKM Gliwice), więc niech TŚ też w tym kierunku podążają, przynajmniej tramwaj będzie na drodze widoczny.

Co do innych propozycji -
1 - raczej kolory dla m.st. Warszawy
od 2 do 5 - to nie zmiana malowania ale zaledwie dodanie akcentów kolorystycznych do obecnego malowania, a kolory nie kontrastuja wystarczajaco z obecna szarościa wagonu.
6 oraz 11 do 17 - widać wpływy "bulwy falistej pospolitej" (105N dla TW) oraz co gorsza szlaczków które dzieci rysowały (rysują?) na zakończenie lekcji w zeszycie.
7 i 8 - moga być w ostateczności.

Na górę strony

Post Tytuł: kolory "Karlików"
Napisane: Wt 31.12.2002, 18:59 
Większość propozycji mnie nie zachwyciła, a te o numerach od 12 do 17 to w ogóle jakieś nieporozumienie...
Jeśli juz to głosuję na 1, 3 ewentualnie 9
pzdr. Wojtek

Na górę strony

Post Tytuł: Kolor
Napisane: Wt 31.12.2002, 19:07 
1 temat jast interesujący, ale nie mogę powiedziedz że inne są złe
moim zdaniem wszystkie wzory pasują.

Na górę strony

Post Tytuł: Re: Kolorowe 116Nd
Napisane: Wt 31.12.2002, 19:10 
Administrator

Jestem tego samego zdania co Lesiu. Alstom zamiast produkować tramwaje, bawi się teraz w malowanki. I już najbardziej mnie zaskoczyła propozycja nr 15 ze znaczkami KZK ;-)

Na górę strony
 Post Tytuł: malowanie ;)
Napisane: Wt 31.12.2002, 19:44 
Jeezu! A co komu przeszkadzają szare Karliki ? Moim zdaniem , mimo że wyglądają jak pociągi pancerne, to kolor szary pasuje do tych wagonów. TŚ nie mają na co kasy wydyawć czy co?

Na górę strony

Post Tytuł: kolory
Napisane: Wt 31.12.2002, 20:10 
a moze tak po polsku opisalibyście te kolory - wszak jeszcze to Polska i obowiazuje ten język :(

Na górę strony

Post Tytuł: Re: Kolorowe Karliki?
Napisane: Wt 31.12.2002, 20:14 
Administrator

Takie nazwy dla tych malunków nadał Alstom i nie możemy ich zmieniać.

Na górę strony
 Post Tytuł: Kolorowe szaraki!
Napisane: Wt 31.12.2002, 20:58 

Żadna z propozycji mi sie nie podoba. We wszystkich przebia jakiś szary podkład z obecnego malowania. Ponieważ mam jednak wybrać to wybrałbym nr 7,8 lub 18, chociaż zaznaczam jak te propozycje zobaczyłem to zebrało mnie na wymioty, a jeszcze kolacji nie jadłem!

Na górę strony
 Post Tytuł: Re: Kolorowe Karliki?
Napisane: Śr 1.01.2003, 11:18 

Przemalowanie 116Nd nie podoba mi się z 2 powodów:
- nie obejmuje całego wagonu, szary i tak będzie widoczny
- może pieniążki wydać na coś innego np. na nie malowane od niepamięynych czasów wnętrza 105N?

Na górę strony
 Post Tytuł: Malowanie 116Nd
Napisane: Śr 1.01.2003, 12:44 
Słuchajcie nie wiem jak wam, ale mnie wydaje sie, ze malowanie zakladowe czerwono-kremowe najbardziej by pasowalo? Chyba, ze jako spolka Tramwaje Slaskie, wycofujecie sie z tego malowania. A co do tych propozycji, to juz najlepiej ich wogole nie malujcie, jak maja byc to malowania wybrane przez Alstom-Konstal. Poza tym i tak pewno zaniedlugo beda jezdzic obsmarowane reklamami.

A i jeszcze jedno lepiej, tak ja przedmowca mowil, pomalujcie wnetrza tramwajow, niz blache od zewnatrz.

Na górę strony

Post Tytuł: Co by tu jeszcze sp^H^H pomalowac? ;-P
Napisane: Śr 1.01.2003, 13:40 
Bzdura jakas z tym malowaniem. Niech zostana takie jakie sa (przynajmniej sie dobrze we mgle kamufluja) :D

Z sensownych propozycji widze tylko 7 i 8 (nie wiem ktory odcien lepszy, bo monitor mi sciemnia) i mimo to i tak wole obecne malowania. Czyli jak jestem zdecydowanie na nie jak Kuba Wojewodzki ;-)))

Na górę strony

Post Tytuł: O fuj... ?
Napisane: Śr 1.01.2003, 20:42 

Szare sa fajne, ale jesli juz trzeba je przemalowac to proponuje 10, lub przypominajaca barwy Slaska - 18. Reszta, to cos, czego bym sie wstydzil. Te szlaczki ... :roll:

Na górę strony
 Post Tytuł: Kolorowe Karliki?
Napisane: Cz 2.01.2003, 0:10 
Przedstawione propozycje nie są wiążące - zapraszamy do przedstawiania własnych (najlepiej graficznych - na adres ts@tram-silesia.pl).

A co do malowania wagonów - spółka TŚ nie zmienia malowania zakładowego, wagony będą nadal kremowo-czerwone. Czynimy starania aby jakość malowania (również wewnątrz) się poprawiła. Na to potrzeba jednak trochę czasu (no i pieniędzy).

Na górę strony

Post Tytuł: Kolorowe 116Nd
Napisane: Cz 2.01.2003, 8:17 
Mógłby być red alert, ale ewentualnie :? Memphis ma rację, powinni pomyśleć przed produkcją. A propozycja 15 - :twisted: ! kto to wymyślił?! Tyle się mówi o daniu KZK GOP po D...e, o reozwodzie z nimi!

PS. Memphis, chyba mnie pamiętasz z ostatniej Nocnej Podróży Bez Spalin- najmłodszy uczestnik.

Na górę strony

Post Tytuł: Re: Kolorowe 116Nd
Napisane: Cz 2.01.2003, 9:20 
Administrator

N napisał(a):
PS. Memphis, chyba mnie pamiętasz z ostatniej Nocnej Podróży Bez Spalin- najmłodszy uczestnik.

Pamiętam :-)
Proponuję się jednak zarejestrować na forum, bo "N" to niewiele mówi ;-)

Na górę strony
 Post Tytuł:
Napisane: Cz 2.01.2003, 18:02 

Moim skromnym zdaniem te tramwaje powinny byc malowane na czrewono, czyli tradycyjnie jak maluje sie na Slasku tramwaje :!:

Na górę strony
 Post Tytuł: kolor dla =karlika =
Napisane: Cz 2.01.2003, 19:28 
A CZY MOZNA TE KOLORY GDZIES ZOBACZYC ?

Na górę strony

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1