Teraz jest Pt 14.08.2026, 20:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Post Tytuł: Nowe szaty tramwajów
Napisane: Wt 4.08.2026, 18:47 

Wkrótce do historii przejdzie jeden z najtrwalszych elementów komunikacji miejskiej w okręgu śląsko-dąbrowskim. Po zglajchszaltowaniu (z wyjątkiem PKM Sosnowiec, ale to chyba tylko kwestia czasu) kolorów autobusów ZTM na czarno-żółte, przyszedł czas na tramwaje. Zmiana zostanie wdrożona stopniowo – nowe tramwaje (najbliższa dostawa ma przyjść w listopadzie) zyskają już nową malaturę, stare uzyskają przy okazji remontów. (źródło: https://www.tram-silesia.pl/tramwaje-i- ... sport-gzm/)

Uczucia mam mieszane. Z jednej strony dotychczasowa kremowo-czerwona malatura Tramwajów Śląskich nie ma nic wspólnego z tradycją kulturową rdzennych mieszkańców Górnego Śląska. Z drugiej wprowadzana czarno-żółta nie ma z kolei nic wspólnego z tradycją kulturową rdzennych mieszkańców Zagłębia. Czy nie mogli wprowadzić np. czarno-białej (w takich już są nowe słupki na przystankach)?

Na górę strony
 Post Tytuł: Re: Nowe szaty tramwajów
Napisane: Pt 7.08.2026, 23:03 

Kajak94 napisał(a):
Uczucia mam mieszane. Z jednej strony dotychczasowa kremowo-czerwona malatura Tramwajów Śląskich nie ma nic wspólnego z tradycją kulturową rdzennych mieszkańców Górnego Śląska. Z drugiej wprowadzana czarno-żółta nie ma z kolei nic wspólnego z tradycją kulturową rdzennych mieszkańców Zagłębia. Czy nie mogli wprowadzić np. czarno-białej (w takich już są nowe słupki na przystankach)?

Litości, co to za pierdoły? Malowanie kremowo-czerwone ma ponad 100-letnią tradycję. Całość tej imby jest żałosna, jak i całe te GZM dowodzone obecnie przez agenta majora. Najpierw kupiono kilkadziesiąt wagonów, a za 3 dni ogłoszono, że następne będą zółte.

Na górę strony
 Post Tytuł: Re: Nowe szaty tramwajów
Napisane: Wt 11.08.2026, 22:41 

Pozwolę sobie uzupełnić, że żółty kolor tramwajów, to faktycznie pewna tradycja, szkoda tylko, że nie polska. W takim kolorze były i chyba nadal są tramwaje w większości miast niemieckich i górnośląskie też takie były w latach 1939 - 1945, a wcześniej w niemieckiej części Górnego Śląska. Po 1945r. wiele tramwajów jeszcze przez wiele lat pozostawało w tym malowaniu, co pozostaje także w mojej pamięci. O ile pamięć mnie nie myli, to w Katowicach już od roku 1955 (wówczas rozpoczynałem naukę w szkole podstawowej) wszystkie tramwaje były czerwone (kremowa górna część). Także wówczas na wszystkich liniach kursujących w Katowicach jeździły wyłącznie N-ki i oryginalne KSW, a wkrótce pojawiły się 4N. To już inny temat, bo tu jest o przyszłości, a nie przeszłości. Nie chcę tu politykować, ale nie mogę powstrzymać się od pytania, czy warto nawiązywać do takiej tradycji? Może za to warto podać tu link do petycji w sprawie zachowania obecnego wzoru malowania górnośląsko-zagłębiowskich tramwajów, bo chętnie dołączyłbym tam swój podpis.

Na górę strony

Strefa czasowa: UTC + 1