Teraz jest Pn 10.12.2018, 8:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Post Tytuł: BAHN 3.88
Napisane: Pt 8.11.2013, 22:09 

Dołączył(a): Pt 6.08.2004, 0:20
Posty: 95
Lokalizacja:
Leipzig
Mam sygnalizację "XX1" - zero sygnalizatorów, kontaktów, zajezdni i zwrotnic.
Obrazek

Przy próbie usunięcia systemu sygnalizacji wyskakuje - błąd 969 - "istnieją sygnalizatory lub zwrotnice podłączone do tego systemu sygnalizacji"
Przy próbie pokazania jej elementów wyskakują - komunikat 945 i komunikat 1946 - "zabrakło pamięci", po czym wyskakuje podgląd elementów, a tam:

Obrazek

Po kliknięciu "przejdź tam" powraca do listy systemów.

Przy próbie otwarcia mapy w B400b2 wyskakuje: błąd 112 - "data error".

Czy ktoś spotkał się z podobnymi błędami ?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Błędy - B388b0
Napisane: So 9.11.2013, 13:43 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
W B388b0 ten pierwszy komunikat będzie mieć mniej więcej treść: "Istnieją sygnalizatory/zwrotnice zależne od tego systemu sygnalizacji/drogi przebiegu", także może to coś związane z drogami przebiegu? Niektóre wiersze programu zmieniają się pomiędzy wersjami, stąd wykorzystując poprzedni plik językowy czasem nie wszystkie polecenia są zgodne z naszymi oczekiwaniami.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Błędy - B388b0
Napisane: So 9.11.2013, 15:17 

Dołączył(a): Pt 6.08.2004, 0:20
Posty: 95
Lokalizacja:
Leipzig
Zobaczyłem jeszcze do listy elementów sys. sygnalizacji i mam coś takiego:
Obrazek

Z tym elementem H_000568_XX jest tak, że 00 istnieje na zaczneniu:
Obrazek,
natomiast 01 i 02, musiały/mogły powstać przy przebudowie systemu sygnalizacji, kiedy kontakt sygnalizacji "nadbudowałem" innym wyglądem sygnalizatora, pustym polem a potem kawałkiem toru beż żadnego elementu "aktywnego".
Przy próbie usunięcia tego elementu znika tylko H_000568_00, natomiast 01 i 02 zostają.

Wracając jeszcze do zrzutu pierwszego to pod ramką jest napisane:
Sygnalizatory: 232, Kontakty: 213
i faktycznie jak przejeżdżam po liście z elementami to mam kilka podobnych elementów, tzn puste pola lub odcinki torów bez "dodatków" funkcyjnych (przy próbie przejścia do elementu nie dzieje się nic).
Część z tych elementów ma np tylko XX_XX_01, czyli bez elementu głównego - 00.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: Błędy - B388b0
Napisane: Cz 16.01.2014, 15:03 

Dołączył(a): Nd 11.02.2007, 21:58
Posty: 50
Potwierdzam w Bahn 3.88b0 zdarza się taki błąd. Ja do swojego doszedłem w ten sposób, że tworzyłem układ stacji wraz z sygnalizatorami i systemami sygnalizacji. Później chciałem uporządkować nazwy i system sygnalizacji pod nową nazwą mi się zapisał, lecz pod starą także nadal funkcjonował (miałem po edycji już dwa systemy sygnalizacji). Pomimo, że sygnalizator był podpięty pod nowy system sygnalizacji, a stary nie miał żadnych elementów zależnych od siebie, to i tak przy próbie usunięcia starego wyskakiwał mi błąd #969: "There are signals or turnouts depent on this signal system/way section".
I jeszcze na koniec ciekawostka: nawet gdy w ogóle chciałem usunąć ten element. Usunąłem sygnalizator, usunąłem nawet nowy (zmieniony) system sygnalizacji. Przy próbie usunięcia starego: Error #969.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: Wt 10.06.2014, 16:15 
Administrator

Dołączył(a): Nd 5.01.2003, 14:15
Posty: 7573
Pojawiła się finalna wersja BAHN 3.88r1, pliki instalacyjne programu do pobrania w wersji niemieckiej/angielskiej.

Polski pliki językowy jest już dostępny, zachęcam do pobrania i zgłaszania ewentualnych poprawek - tym razem było bardzo wiele drobnych korekt związanych z wprowadzeniem nowego pojęcia drogi przebiegu, która działa jak inna forma systemu sygnalizacji.

Obrazek


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: Wt 10.06.2014, 18:40 

Dołączył(a): Pt 6.08.2004, 0:20
Posty: 95
Lokalizacja:
Leipzig
Gdzie można znaleźć jakiś tutorial odnośnie dróg przebiegu ?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: Cz 12.06.2014, 7:55 

Dołączył(a): Nd 11.02.2007, 21:58
Posty: 50
Drogi przebiegu są do rozgryzienia. Opisane są dość dobrze w Helpie, a w praktyce mozna zobaczyć jak to działa w demonstracyjnych mapach. Są zastosowane w głównym pliku Demo, ale tam jest tego dużo i ciężko rozgryźć samodzielnie. Polecam symulację sieci z 2011 roku (nie pamiętam jakiego miasta), tam na dworcu głównym są użyte w najprostszych konfiguracjach.

Ogólnie zastosowanie dróg przebiegu to nowa jakość w symulacji. Doskonała sprawa do zasymulowania różnego rodzaju blokad liniowych (a także stancyjnych, choć w symulacji to akurat sztuka dla sztuki). Ogólnie super sprawa.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: Wt 17.06.2014, 20:12 

Dołączył(a): Nd 10.02.2013, 9:40
Posty: 2
Koledze chyba chodzi o symulację "Zwickau_2013".

_________________
Zapraszam na mój kanał YouTube: http://youtube.com/kolejarzwarszawski
Facebook: https://facebook.com/kolejarzwarszawski


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: Śr 18.06.2014, 12:18 

Dołączył(a): Pt 16.01.2009, 15:49
Posty: 119
Lokalizacja:
Zgierz
Mam pytanie techniczno-finansowe. Jaka jest cena rejestracji dla użytkowników wersji 3.86? 50 zł, czy 70?


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: Śr 18.06.2014, 12:37 

Dołączył(a): Nd 11.02.2007, 21:58
Posty: 50
@dp116: Tak, Zwickau, ale ja mam w nazwie 2011... Ale ok. Nie to jest istotne.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: So 3.01.2015, 18:49 

Dołączył(a): Cz 10.07.2014, 12:47
Posty: 7
Mam bahna 3.88r1 i problem z kierunkami tras. Mam kierunek: Magnuszewska (i alternatywny: trasa zmieniona) oraz R. Grunwaldzkie i alternatywny dla niego miał być również trasa zmieniona, lecz wyskakuje błąd, że ten kierunek jest używany, no bo jest. Czy nie da się zrobić tak, że można kilka razy ten sam kierunek wpisać ? Przydatne by było przy wariantach tras, bądź właśnie przy frazie trasa zmieniona.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: Nd 4.01.2015, 20:34 

Dołączył(a): So 18.03.2006, 10:29
Posty: 87
Lokalizacja:
Warszawa
Tak to autor wymyślił. Można to obejść wpisując np. kropkę na końcu albo spację. Dla programu będzie to wówczas zupełnie nowa nazwa.


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: Nd 4.01.2015, 22:52 

Dołączył(a): Cz 10.07.2014, 12:47
Posty: 7
Dzięki ;)

A teraz z innej beczki, jak to bahn uzależnia :D
Obrazek

A tak na serio to nie wyłączałem bahna, bo lapka w stan wstrzymania robiłem :P


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: Śr 10.06.2015, 11:36 

Dołączył(a): Pn 8.06.2015, 18:41
Posty: 8
Mam problem z programem bahn. Na windowsie XP wszystko działa dobrze, nastały teraz inne czasy i od 2 dni się mecze jak zainstalowac to na windowsie 8.1 ... Już próbowałem wszystkiego i wywala mi okienko startowe i powraca do pulpitu .. zmieniałem już wszystkie ustawienia, tryby zgodności i dalej nic .. Miał ktoś podobny problem ? Pozdrawiam


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: Cz 11.06.2015, 12:20 

Dołączył(a): Nd 11.02.2007, 21:58
Posty: 50
Nigdy się z tym nie spotkałem. Może to kwestia uprawnień dostępu do plików przez Bahn? W nowszych Windowsach aplikacje nie mają uprawnień do pracy na plikach w folderze C:\ a Bahn jest domyślnie w C:\Bahn. Spróbuj zainstalować Bahn na innej partycji np. w D:\Bahn, lub w katalogu użytkownika (np. Moje Dokumenty).


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Post Tytuł: Re: BAHN 3.88
Napisane: Cz 18.06.2015, 21:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 27.02.2010, 18:09
Posty: 28
Lokalizacja:
Toruń - Jakobsvorstadt
tomekkc-e napisał(a):
Mam problem z programem bahn. Na windowsie XP wszystko działa dobrze, nastały teraz inne czasy i od 2 dni się mecze jak zainstalowac to na windowsie 8.1 ... Już próbowałem wszystkiego i wywala mi okienko startowe i powraca do pulpitu .. zmieniałem już wszystkie ustawienia, tryby zgodności i dalej nic .. Miał ktoś podobny problem ? Pozdrawiam
Ja mam W8.1 i "Bahna 3.88 r2" mam normalnie zainstalowanego i chodzi bez problemowo.

_________________
Konstal 805Na #244+245


Na górę strony
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  

© WPK − Forum oparte na silniku phpBB z wykorzystaniem tłumaczenia phpBB3.PLPolityka prywatności